Ce trebuie sa stim atunci cand alagem un monitor pentru gaming, editare foto / video sau office. Ce inseamna specificatiile acestora, care trebuie sa fie raportul intre rezolutie si diagonala, ce este timpul de raspuns, input lag si alte tehnologii prezente in monitor.

 

Tipurile de panou ale monitoarelor

Toate monitoarele PC existente pe piata in prezent folosesc tehnologie LED. Insa modul in care este implementata aceasta tehnologie difera, iar diferentele pot avantaja sau dezavantaja in functie de scopul utilizarii monitorului.

 

TN (Twisted Nematic)

A fost primul tip de panou LCD aparut pe piata. Este inca existent pe piata datorita costurilor scazute de implementare. Se diferentiaza de celelate tipuri de panouri LCD printr-un timp de raspuns mult mai rapid decat celelate panouri. Unghiul de vizualizare al monitorului este mai restrans, imaginea alterandu-se daca utilizatorul priveste monitorul din unghi. Negrul nu este atat de clar, iar culorile sunt mai sterse decat la alte tipuri de monitoare LED.

Acest tip de panou este recomandat pentru gaming, pentru cei care isi doresc un monitor rapid care sa poata suporta fps-urile produse de placa video.

Datorita calitatii mai slabe a culorilor, nu este recomandat pentru editare foto / video.

 

IPS (IN-PLANE SWITCHING)

A aparut pentru a rezolva probleme de culoare si de vizibilitate a panourilor TN. IPS-urile ofera unghiuri de vizibilitate mult mai bune fara alterarea culorilor,  un contrast mult mai bun, acuratete mult superioara in ceea ce priveste culorile. Fiind o tehnologie mai noua, costurile de productie sunt mai ridicate decat la TN, consumul de energie este mai ridicat, iar timpul de raspuns al monitorului este mai mare.

Este recomandat in special editarii foto / video datorita radarii superioare a culorilor fata de celelate panouri. Poate fi utilizat si in jocuri daca nu se doreste un monitor mai rapid. Este preferat si ca monitor pentru office in dauna panoului TN.

 

PLS si AHVA

Sunt panouri similare cu IPS, denumite diferit de Samsung, respectiv AOU.

 

Panourile VA (Vertical Alignment)

Monitoarele cu panouri VA sunt un fel de hibrid intre panourile IPS si TN.

Panourile VA reproduc mai bine culorile, au unghiuri de vizibilitate mai bune decat TN-urile si au un contrast mai ridicat decat IPS si TN, insa nu reproduc atat de natural culorile precum panourile IPS.

Rezolutia si diagonala monitoarelor

 

Pentru a pastra o calitate cat mai buna a imaginii, trebuie sa pastram un raport optim intre rezolutie,diagonala monititorului si distanta la care stam de acesta.

Rezolutia este exprimata in numarul de pixeli pe orizontala (ex. 1920) x numarul de pixeli pe verticala (ex. 1080).

Pentru o rezolutie data, cu cat diagonala monitorului este mai mare, cu atat densitatea pixelilor este mai mica, rezultand intr-o imagine mai putin clara.

In schimb, o rezolutie prea mare pe o diagonala a monitorului prea mica, face ca elementele afisate pe ecran sa fie prea mici. De aceea, vom recomanda rezolutii in raport cu diagonala display-ului.

Pentru rezolutia 1920×1080, denumita si 1080p sau Full HD,  recomand ca diagonala monitorului sa fie de maxim 25 inch. Cu cat diagonala este mai mare, cu atat pixelii devin mai vizibili. Daca lucrati sau va jucati la o distanta mai mare de 1,5 m de monitor, atunci si o diagonala de 27 inch poate fi luata in considerare.

Recomand pentru editare foto/video sa nu se depaseasca de 24 inch la un monitor de 1920×1080, pentru o claritate buna a imaginii.

In jocuri, cresterea rezolutiei inseamna stres mai mare pentru placa video, ceea ce duce la scaderea numarului de fps-uri. De aceea, in functie de joc, majoritatea gamerilor prefera aceasta rezolutie pentru maximum de performanta.

Achizitionarea unui monitor de rezolutie mai mare si scaderea acesteia de la rezolutia standard, la 1080p in jocuri, duce la cresterea de input lag (despre care vorbim mai jos) a monitorului si la o imagine mai putin clara.

2560×1440 cunoscuta ca 1440p sau QHD este recomandata pentru o diagonala de maxim 27 inch

Rezolutia 3840 x 2160, cunoscuta si ca 4k reprezinta de 4 ori rezolutia Full HD (1080p) si este recomandata la monitoare cu diagonala incepand de la 27 inch.

 

Monitoarele WIDE

Monitoarele care au denumirile “wide” sunt mai late decat cele de 16:9 si sunt recomandate celor care isi doresc un spatiu de lucru mai mare pe ecran, utilizatorul putand vedea cu mai multa usurinta 2 sau mai multe programe deschise simultan.

 

Rata de refresh a monitorului

 

Rata de refresh  masurata in Hz, reprezinta numarul maxim de schimbari pe secunda a imaginii si este o caracteristica importanta a monitorului PC. Imaginea nu se schimba cu ajutorul monitorului, ci aceasta depinde de placa video. Placa video masoara viteza de schimbare in fps-uri. Am putea spune ca 60 fps-uri sunt egale cu 60Hz, pentru ca frecventa monitorului poate limita numarul de frame-uri pe secunda.  Daca placa video ruleaza un joc la 120 fps-uri si folsim un monitor de 60Hz, acesta nu poate reda decat 60 de frame-uri pe secunda.

Ca sa ne dam seama cum functionea un monitor de 60Hz, impartim 1000ms (cat are o secunda) la 60 (rata de refresh a monitorului), de unde rezulta ca imaginea se poate schimba nu mai devreme de o data la 16,66 ms.

Daca dorim o rata de refresh mai mare, avem nevoie de un monitor capabil sa suporte rata de refresh, dar si de o placa video indeajuns de buna sa poata produce fps-urile in aplicatiile executate de pc.

Cu cat rata de refresh este mai mare, cu atat mai multe imagini se pot schimba in interval de o secunda, iar trecerea de la un cadru la altul se realizeaza mai fluid.

Monitoarele existente pe piata in momentul actual, au o rata de refresh intre 60Hz si 240Hz.

Singurii utilizatori care ar trebui sa fie interesati de rata de refresh a monitorului sunt gamerii. O placa video capabila sa furnizeze fps-urile necesare si un monitor cu refresh rate de 144Hz, schimba complet experienta utilizatorului si poate imbunatati performantele in jocuri. Este general cunoscut ca un gamer care a trecut de la 60Hz la 120HZ sau la 144Hz, nu mai suporta sa joace pe vechea rata de refresh.

Cea mai raspandita rata de refresh in randul monitoarelor este cea de 60Hz.

Nerecomandata jucatorilor competitivi cu placi video performante, potrivita pentru cei care folosesc console, acestea fiind blocae la o rata de refresh de maxim 60Hz. O rata de refresh mai mare este irelevanta pentru office, filme si editare foto / video.

 

Timpul de raspuns al monitorului

Timpul de raspuns reprezinta perioada necesara de tranzitie a unui pixel de la o culoare la alta. Acesta este exprimat in milisecunde si masoara trecerea de la gri la gri (GTG), pentru ca aceasta trecere se realizeaza mai repede decat de la negru la alb, de exemplu.

Diferitele panouri utilizate in monitoare, sunt limitate de tehnologia respectiva in ceea ce priveste timpul de raspuns.

In cazul panourilor TN, timpul de raspuns real este intre 4ms si 10ms iar cel al monitoarelor IPS, intre 8ms si 16ms.

Pentru a atinge timpi de rapuns mai mici, monitoarele utilizeaza o tehnologie numita Overdrive, care poate reduce valorile in cazul monitoarelor PC cu panou TN pana la 1ms si pana la 4ms in cazul monitoarelor IPS. Overdrive-ul vine insa si cu parti negative, o setare agresiva a acestuia putand crea efecte de inverse ghosting sau artefacte.

Un timp de raspuns cat mai mic este dorit in monitoarele de gaming si este irelevant pentru monitoarele de editare foto / video sau office.

 

Ce este input lag

La fel de important pentru timpul de raspuns in cazul monitoarelor de gaming, este input lag-ul. Valorile lui nu sunt insa trecute in specificatii de catre producatorii de monitoare.

Acesta reprezinta timpul necesar ca monitorul sa reactioneze la o comanda ca apasarea unui buton a tastaturii sau o miscare din mouse.

 

Ungiul de vizibilitate

Reprezinta cat de mult putem privi dintr-un anumit unghi monitorul fara ca acesta sa piarda din calitatea culorilor. Monitoarele IPS au un unghi de vizibilitate mai mare decat monitoarele cu panou TN.

 

Dimensiunea punctului (pixel)

Aceasta valoare este fixa pe intreg ecranul si este determinata de rezolutie si diagonala monitorului. Cu cat dimensiunea punctului (pixelului) este mai mica, imaginea este mai clara iar textul este mai mic.

Un monitor cu o diagonala de 23.8 inch si o rezolutie de 1920 x 1080, are dimensiunea punctului de 0.27, pe cand unul de 27 inch la aceeasi rezolutie, are dimensiunea punctului de 0.31.

 

Adancimea culorilor de 6, 8 sau 10 bit

Adancimea culorilor sau “colour depth” e o caracteristica importanta in redarea unei game cat mai mari de culori pe ecranul monitorului. Un numar mai mare de biti inseamna un numar mai mare de culori care pot fi redate.

Saturatia culorilor este masurata in biti. Un monitor care are 8 bit, poate afisa 255 nuante de verde, 255 nuante de rosu, 255 nuante de galben etc.

Spre diferenta de un monitor de 8 bit, cel de 10 bit poate afisa 1023 de nuante din fiecare culoare.

 

Monitoarele Anti-glare

O alta caracteristica pe care o gasim la monitoare este cea de anti-glare.

Anti-glare se refera la aspectul mat al ecranului, care permite o foarte mica reflexie a luminii.

De partea cealalta, avem ecranele glossy care reflecta lumina si chiar imaginea din fata monitorului. Acestea din urma au un contrast mai bun si tind sa ofere culori mai vibrante, dar nu inseamna neaparat ca ofera o acuratete a culorilor superioara.

 

Contrastul monitorului

Rata de contrast specificata in de producatorii monitoarelor, reprezinta diferenta dintre cel mai inchis negru si cel mai deschis alb pe care panoul il poate reproduce.

Un monitor reda mai bine culorile inchise / deschise daca are valoarea ratei de contrast mai ridicata.

Contrast normal si Contrast dinamic

Contrastul normal este contrastul nativ al monitorului. Un contrast normal (in cazul panourilor IPS) de 1000:1 inseamna ca cel mai alb pixel este de 1000 de ori mai luminos decat cel mai intunecat pixel.

Monitoarele cu panouri VA stau mai bine din punct de vedere al contrastului, putand sa ofere o raport de 3000:1.

Contrastul dinamic

Cand vedem cifre de ordinul milioanelelor la 1, avem de aface cu contrast dinamic.

Cel dinamic mareste rata de contrast dar subexpune sau supraexpune portiuni din imagine, astfel perizandu-se o parte din detalii.

In concluzie, valoarea contrastului care conteaza atunci cand alegem un monitor, este cea care indica contrastul normal.

 

Ce inseamna  HDR la un monitor?

Exista un nou trend pe piata monitoarelor, si anume, cele care includ specificatia HDR.

Un monitor poate fi cu adevarat HDR daca are cel putin 10 bit, cele cu 8 bit folosind de fapt un program de simulare a HDR-ului, care nu face altceva decat sa ajusteze contrastul si luminozitatea.

Nu doar cei 10 bit sunt necesari pentru ca un monitor sa fie capabil sa afiseze imaginea HDR. O luminozitate de cel putin 1000 cd/m2 este necesara pentru monitoarele LCD.

Chiar daca aceasta optiune face culorile mai vibrante, nu recomand pentru jocuri, HDR-ul putand influenta negativ vizibilitatea obiectelor. In alta ordine de idei, majoritatea jocurilor nu au optiunea HDR implementata.

Specificatia HDR nu trebuie sa fie un factor de luat in considerare la alegerea unui monitor pentru gaming, office sau editare foto / video.

 

Nvidia G-Sync si AMD Freesync

 

Aceste doua tehnologii create de cei doi mari rivali din industria placilor video, pot elimina screen tearing-ul fara a afecta fps-urile.

Pentru ca aceste tehnologii oferite de Nvidia sau AMD sa poata functiona, e nevoie ca atat monitorul cat si placa video, sa suporte aceste tehnologii.

Daca avem o placa video Nvidia, atunci avem nevoie de monitor cu tehnologie G-Sync. Pentru placile video AMD Radeon tehnologia Freesync trebuie sa fie prezenta in monitor.

In timp ce Freesync este foarte ieftin de implementat, Nvidia G-Sync presupune costuri mai mari, iar monitoarele care ofera aceasta tehnologie sunt mai scumpe.

Placile video Nvidia nu sunt compatibile cu tehnologia Freesync, iar cele AMD nu sunt compatibile cu G-Sync. Un monitor care detine Freesync poate fi utilizat cu orice placa video, insa doar o plava video AMD poate utiliza tehnologia.

Aceste doua tehnologii sunt importante doar la monitoarele destinate gamingului.

 

Ce este Adaptive V-Sync

Este o tehnologie Nvidia care activeaza v-sync atunci cand fps-urile oferite de placa video depasesc rata de refresh a monitorului si dezactiveaza v-sync daca fps-urile sunt sub rata de refresh.

 

Ce este v-sync

O optiune pe care toti o vedem in setarile jocurilor. Aceasta presupune sincronizarea frame-urilor cu rata de refresh a monitorului pentru a elimina screen tearing. Din pacate, acesta afecteaza fps-urile. Daca monitorul este de 60Hz, V-sync va limita numarul de fps-uri produse de placa video la 60. Daca placa video nu ofera constant 60 de fps-uri, v-sync poate limita frame-urile chiar la 30 de fps-uri. Aceasta problema poate fi rezolvata uneori prin activarea optiunii triple buffering din setarile placii video.

Un alt motiv pentru care gamerii profesionisti evita activarea optiunii v-sync, este introducerea de input lag pe care aceasta o aduce monitorului.

 

Ce este Screen tearing

Este un artefact vizual care presupune afisarea mai multor frame-uri pe ecranul monitorului. Acest artefact apare atunci cand placa video nu se sincronizeaza cu rata de refresh a monitorului, iar cadre din imagine apar ca fiind taiate.

De exemplu, daca monitorul este de 60Hz, acesta nu poate afisa decat 60 de fps-uri (frame-uri pe secunda). Daca placa video este capabila sa produca mai mult de 60 fps-uri, avem screen tearing.

 

Ce reprezinta Led-backlight la un monitor

Dupa cum stim, fara lumina nu potem avea culori.

Monitoarele LCD nu pot produce lumina proprie. Aceasta problema este rezolvata punand o sursa de lumina in spatele panoului, pentru a putea reda imaginea. Acest sistem este cunoscut ca blacklight.

O parte din monitoarele LED au o functie numita “local dimming”, care poate regla luminozitatea a anumitor portiuni din ecran pentru o reproducere cat mai corecta a nivelelor de negru si a saturatie culorilor.

Acest “backlight dimming”, controlul luminozitatii din fundal, poate fi realizat prin doua moduri distincte: PWM si DC.

 

PWM (Pulse With Modulation) si Flicker Free

 

Sunt doua moduri distincte prin care ecranul monitorului este luminat. Pulse With Modulation se bazeaza be palpairi rapide care pot dauna vederii si oboseste ochii.

Alternativa este tehnologia Flicker Free pe care o recomandam ca un factor important atunci cand sunteti in cautarea unui monitor.

 

Blue Light Reducer

Expunerea pe perioada indelungata la lumina albastra emanata de monitor, poate crea probleme de sanatate. Unele monitoare vin cu optiunea de a reduce lumina albastra, oferind culori mai calde.

Aceasta optiune poate fi activata in unele monitoare insa se pierde din acuratetea culorilor.

Este recomandat ca activarea ei sa se faca in special seara, expunerea la lumina albastra inainte de somn putand afecta calitatea acestuia. Am facut cateva recomandari de monitoare care protejeaza ochii la acest link.

 

Porturile monitoarelor

HDMI

Aparut in 2002, este cel mai intalnit port de conectare in momentul de fata. HDMI transmite necomprimat atat semnalul video cat si audio.

Sunt mai multe tipuri de porturi HDMI, iar cel mai des intalnite sunt HDMI 1.4 si HDMI 2.0.

HDMI 1.4 are latimea de banda de 10.2 Gbps/s, putand transmite rezolutia 4K la doar 24 fps-uri.

HDMI 2.0 are latimea de banda de 18 Gbps/s si poate transmite Full HD la 144 fps-uri si rezolutia 4K la 60 fps-uri. Acesta poae reda adancimea culorii pana la 12 bit, pe cand versiunea 1.4 nu poate reda mai mult de 8 bit.

Display port

Ca si in cazul HDM-ului, acesta transmite atat semnalul video cat si cel audio si are mai multe modele diferentiate prin performantele pe care le ofera.

Versiununea 1 poate reda 144Hz la rezolutie Full HD

Versiunea 1.2 poate reda 144Hz la rezolutie 2K

Versiunea 1.3 poate reda 120Hz la rezolutie 4K

Versiunea 1.4 poate reda 144Hz la rezolutie 4k

DVI

DVI sau Digital Visual Interface transmite doar semnalul video si se imparte in trei modele:

-DVI-A care ofera aceleasi performante precum VGA si transmite semnal analog

-DVI-D transmite semnal digital

-DVI-I transmite atat semnal digital, cat si analog

DVI-D si DVI-I au modele cu single si dual-link.

Diferenta intre single-link si dual-link tine de latimea de banda oferita.

 

VGA

Sistem de conectare vechi aparut mult inaintea panourilor LED, la care s-a renuntat in modele noi de monitoare. Folosind semnal analog, acesta poarte suporta rezolutie Full HD insa imaginea are de suferit din cauza convertirii din semnal analog in semnal digital.

 

Defectele pe care le putem intalni la monitoarele LED

Monitoarele LED se confrunta dese ori cu problema pixelilor morti. Este ca un fel de loterie daca nimeresti sau nu un produs care sa contina acest defect, indiferent de producator sau pretul platit pe monitor. Daca intampini aceasta problema, verifica termenii de garantie ai producatorului, pentru ca pot face obiectul garantie doar monitoarele care prezinta de la un anumit numar de pixeli morti in sus.

 

IPS Glow

 

Deseori confundat cu Backlight Bleeding, pentru ca prezinta simptome asemanatoare cand monitorul este privit din anumite directii, acesta este doar un efect al modului in care monitoarele IPS functioneaza. In functie de calitatea panoului acesta poate fi mai mult sau mai putin prezent.

Backlight Bleeding. Aceasta apare atunci cand zone din extermitatile monitorului par mai luminate decat restul pe fundal negru. Des intalnita la monitoarele LED, aceasta problema nu poate fi rezolvata prin garantie.