Top Imprimante foto profesionale
Cele mai bune imprimante foto profesionale recomandate pentru fotografii profesionisti.
Cum alegem o imprimanta foto profesionala?
Pentru a obtine fotografii printate corect, la care culorile sa fie reproduse fidel, avem de ales intre doua tehnologii de imprimare foto: Dye-sub si Inkjet.
Imprimantele foto profesionale cu tehnologie Dye-sub se bazeaza pe un proces de incalzire si amestec al culorilor pe o hartie speciala. Acesta tehnologie este destul de rar intalnita, asa ca trecem la celelat timp de imprimanta recomandata pentru fotografie profesionala.
Imprimantele Inkjet reprezinta alegerea perfecta pentru o imprimare foto profesionala. Sigur, nu toate imprimantele inkjet sunt recomandate, existand diferente importante intre ele.
Imprimantele foto profesionale fata de cele normale pe baza de cerneala, au capacitatea de a scoate printuri mai mari si de a o putea face chiar pe hartie mai groasa. De aceea, majoritatea celor care isi doresc o imprimanta foto opteaza pentru format A2 sau A3.
Imprimantele foto profesionale au culori in plus fata de cele normale pe baza de cerneala. Pe langa culorile CMYK prezente in imprimantele obisnuite, cele profesionale mai au si light cyan, lyght magenta sau gri. Astfel, acuratetea imaginii printate si tranzitia culorilor este mai buna.
Este foarte dificil de a obtine rezultate monocrome neutre prin combinatie de culori, de aceea nuanta separata de light black (gri) este importanta.
Chiar daca nu printezi des poze pe format mare, o imprimanta profesionala salveaza din costuri in timp prin consumul moderat de cerneala.
Ce cerneala folosim la imprimantele foto
Cerneala solubila sau Dye ink este folosita in majoritatea imprimantelor pe baza de cerneala. Aceasta poate produce printuri foarte saturate insa devin mai sterse in timp.
Cerneala pe baza de pigmenti este cealalta varianta pentru printuri foto profesionale, fiind mai rezistenta. Aceasta insa nu reproduce gama impresionanta de culori ca cea solubila.
Imprimantele foto cu cerneala pe baza de pigment vin cu doua feluri de negru. Unul este destinat printarii pe hartie mata, pe cand celalat este destinat printarii pe hartie lucioasa.
Trebuie sa iei in calcul ca cerneala folosita si imprimanta nu sunt singurele atribute importante pentru un print foto de reusit. Hartia folosita precum si conditiile in care poza este expusa sunt alte lucruri care trebuie de luate in calcul.
Numarul de cartuse si culori
O setare de baza a unei imprimante contine 4 cartuse in combinatia de culori CMYK (cyan, magenta, yellow, black). Prin combinarea acestor culori putem obtine toate culorile pe care le vedem in mod natural.
Insa pentru a extinde gama de culori ca printul sa poata reda corect si natural ceea ce vedem pe ecranul monitorului, imprimantele foto profesionale contin mai multe cartuse cu mai multe tipuri de culori. Acestea mai pot contine albastru, portocaliu, magenta deschis, turcoaz deschis, gri si gri deschis. Imprimantele foto contin si doua tipuri de cerneala neagra, in functie de hartia folosita.
Hartia de printat
Principalele tipuri de hartie sunt hartia mata si hartia lucioasa, cu diferente importante intre cele doua tipuri.
Hartia lucioasa suporta imprimarea unei imagini mai saturate, cu contrast ridicat si cu o gama de culori mai mare.
Printul pe o hartie mata se poate realiza pe o plaja mai mare de texturi insa nu reda aceasi gama de culori, iar negrul nu este la fel de pronuntat.
In general, pentru un print mai fidel se foloseste hartia lucioasa, pe cand cea mata este folosita pentru un rezultat mai artistic.
Imprimanta foto EpsonSureColor SC-P800
Dimensiune print A2; Viteza printare 3 ppm; Rezolutie 2880 x 1440 dpi, Dimensiuni 684 x 376 x 250; Greutate 19.5 kg; Suport 120 coli.
Pozitive: Print A2 si panoramic | Acuratetea culorilor | Acuratetea negrului | 2 cartuse de negru | Viteza de printare | Compatibil Android si iOS
Negative: Cablul USB nu este inclus in pachet
Perfecta pentru galerii si expozitii foto datorita printurilor mari pe format A2 de 10 cm x 15 cm, imprimanta are rezolutia de printare 2880 x 1440 dpi. Epson SureColor SC-P800 ofera chiar si posibilitatea de a printa pe role de hartie intregi panorame foto. Acest lucru se datoreaza suportului de rola de hartie pe care imprimanta il are.
Imprimanta vine si cu o noua formula de cerneala pigmentata, denumita Ultrachrome HD. Aceasta noua formula de cerneala reuseste sa imbunatateasca gama de culori, dar si negrul, atat pe hartie lucioasa, cat si pe hartie mata, asigurand si un print care va dura mai mult in timp.
Acuratetea culorilor reproduse este dintre cele mai bune pe care o imprimanta foto le poate oferi in momentul de fata. Epson SureColor SC-P88 foloseste 9 cartuse in total, fiecare de 80 de ml. Aceasta imprimanta foto are 2 cartuse de negru, fiecare dedicat pentru tipul de hartie folosit. Si ca acuratetea si tranzitia negrului sa fie ireprosabila, Epson a dotat imprimanta si cu 2 cartuse de gri. Cartusele se pot schimba usor si rapid.
Viteza de printare este si ea impresionanta, de 153 secunde in format A3.
Aceasta imprimanta foto vine cu suport pentru toate tipurile de conectare. Pentru conexiunea cu pc-ul avem optiunea cablului de retea Ethernet sau conectarea directa prin Wifi. Pentru conectarea la dispozitivele mobile avem suport atat pentru Android, cat si pentri iOS, Epson SureColor SC-P88 suportand Google Cloud Print si AirPrint Apple.
Epson SureColor SC-P88 dispune de un display de 2.6 inch si suporta carduri SD, SDHC, SDXC si cheie USB.
Calibrarea din fabrica nu este exceptionala, iar pentru a scoate printurile expetionale pe care aceasta imprimanta le ofera, este nevoie de recalibrare.
Imprimanta foto profesionala Canon imagePrograf PRO-1000
Dimensiune print maxim A2; 12 cartuse de cerneala; Rezolutie 2400 x 1200 dpi, Dimensiuni 724 x 432 x 284 mm; Greutate 32 kg;
Pozitive: Print A2 | Autocalibrare foarte buna | Culori reproduse fidel | 2 cartuse de negru | Gama mare de culori | Compatibil Android si iOS
Negative: Cablul USB nu este inclus in pachet | Negrul pe hartia mata nu este la nivelul celui de la EpsonSureColor SC-P800
Pro-1000 este prima imprimanta foto profesionala de la Canon capabila sa printeze format A2, rezolutia maxima fiind 2400 x 1200 dpi. Formaturile suportate sunt de la A5 la A2, iar grosimea maxima a hartie de 0.7 mm.
Canon Pro-1000 foloseste nu mai putin de 12 cartuse de 80 de ml, cu o noua forumla de cerneala numita Lucia Pro. Dintre cele 12 cartuse, 3 sunt de gri. 2 cartuse de negru disponibile, PBK pentru hartie lucioasa si semilucioasa si MBK pentru hartie mata, canvas etc. Canon Pro-1000 are si un cartus special denumit Chroma Optimizer, care consta intr-o cerneala transparenta menita sa asigure reflectii identice pe intreaga suprafata a printului, indiferent de unghiul din care este privit. Aceasta va intra in actiune doar in cazul pozelor printate pe hartie lucioasa. Desi gama de culori este mai mare, negrul obtinut pe hartie mata nu este la fel de bun ca la imprimanta fot EpsonSureColor SC-P800.
Canon Pro-1000 nu poate printa pe rola de hartie, deci pierdem posibilitatea de a scoate panorame.
Controlul se face pritr-un display de 2.9 inch. Pe partea de conectivitate avem Wifi si AirPrint pentru smartphonurile si tabletele de la Apple, USB 2.0, Cablu Ethernet si Google Cloud.
Daca panoramele nu sunt importante pentru tine si pozele le scoti preponderent pe hartie lucioasa sau semilucioasa, atunci aceasta este cea mai buna imprimanta foto profesionala.
Imprimanta foto profesionala Epson SureColor P600
Dimensiune print maxim A3+; 9 cartuse de cerneala; Rezolutie 5760 x 1440 dpi, Dimensiuni 616 x 369 x 228 mm; Greutate 15 kg;
Pozitive: Aceleasi performante ca la Epson SureColor P900 dar pe print A3+
Negative: –
Ca si in cazul imprimantelor foto A2, avem aceleasi doua companii care se detaseaza semnificativ de celelte: Epson si Canon.
O sa vedem in timpul prezentarii ca P600 pastreaza multe din calitatile lui Epson SureColor P800. Singurul downgrade fata de fratele mai mare care merita mentionat este formatul de printare. Numarul de cartuse este acelasi, printul este la fel de exceptional, P600 folosind acelasi tip de cerneala cu Epson UltraChrome HD.
A3+ este cel mai mare format la care poate printa P600, adica dimensiuni maxime 329 mm x 483 mm, cu o rezolutie de imprimare de 5760 x 1440 dpi. Celelalte formate suportate sunt A3, A4, A5, Letter, Letter Legal, carte postala precum si un format personalizat care se incadreaza in dimensiunea maxima.
Ca si in cazul lui P800, aceasta imprimanta Epson poate imprima pe rola de hartie pentru a putea obtine poze panoramice pe print. Grosimea hartiei recomandate de producator este intre 0.08 mm si 1.3 mm.
Epson Sure Color P600 are 9 cartuse pentru maximum de performanta atat pe color, cat si monocrom: Photo Black, Matte Black, Light Black, Light Light Black, Cyan, Vivid Magenta, Yellow, Light Cyan, Vivid Light Magenta. Dupa cum vedem, Epson pastreaza aceeasi configurare de cartuse, cu 2 negre in functie de tipul de hartie folosit si 2 cu nuante de gri diferite pentru a obtine culori neutre si in print de calitate.
Imprimanta foto profesionala Canon PIXMA Pro-10S
Dimensiune print maxim A3+; 10 cartuse de cerneala; Rezolutie 4800 x 2400 dpi, Dimensiuni 689 x 215 x 385 mm; Greutate 20 kg;
Pozitive: Pret mai mic fata de P600 | Reproducere foarte buna a culorilor | Chroma optimizer | Constructie solida | Conectivitate Wi-fi, USB si Ethernet
Negative: Nu printeaza panorame | Rezultate mai slabe pe hartie mata sau canvas fata de P600 | Un singur cartus de gri
Pixma Pro-10s este modelul propus de Canon sa rivalizeze cu Epson SureColor P600.
Daca am vazut in cazul lui P600 ca este practic aceeasi imprimanta cu P800 la performante, nu acelasi lucru se poate spune si despre modelul Canon, daca il comparam cu flagshipul Pro-1000.
Cum ne aflam in categoria imprimantelor foto profesionale pe format A3+, e lesne de inteles ca acesta este formatul maxim si pentru Pro-10s. Formatele suportate merg pana la A6.
Canon Pixma Pro-10s foloseste 10 cartuse de cerneala Lucia. Observam ca pierdem doua fata de flagshipul Pro-1000, acestea fiind Photo Grey si Blue.
Comparat cu rivalul direct Epson SureColor P600, Pro-10s are 10 cartuse in total, insa 2 pe negru si unul pe gri, fata de 9 cartuse in total, dar 2 pe negru si 2 pe nunate diferite de gri. Chroma Optimizer este prezent, ceea ce e un lucru bun. Chiar daca sunt 10 cartuse fata de 9, vorbim de doua sisteme diferite, Canon pierzand aici cel putin teoretic, pe nuantele neutre.
Daca printati nu doar pe hartie lucioasa, ci si pe hartie mata, canvas etc., Epson SureColor P600 este alegerea corecta. Daca printati doar pe hartie lucioasa, lupta intre cele doua este foarte stransa.
Conectivitatea este asa cum trebuie sa fie la o imprimanta foto profesionala. Avem Ethernet, Wifi, USB 2.0. Printarea se poate face din cloud cu aplicatia Pixma Cloud Link, folosind dizpozitivele mobile cu Android Print si Apple AirPrint.
Nu intelegeti gresit, Canon Pixma Pro-10s este o imprimanta foto profesionala foarte buna pentru bugetul din care face parte. Ce vreau sa scot in evidenta ca fiind lucruri mai putin pozitive, o fac comparand cu celelate produse din aceasta categorie.
Pro-10s este cam cu 1200 RON mai ieftina fata de rivala P600. Asta face ca imprimanta Canon sa fie mai ieftina cu 25% la suta fata de rival. Ramane la alegerea cumparatorului daca prefera performantele de top oferite de SureColor P600 sau performatele foarte apropiate ale imprimantei Pro-10s la un pret cu aproximativ 25% mai mic.
Imprimanta foto profesionala Epson Expression Photo HD XP-15000
Dimensiune print maxim A3+; 6 cartuse de cerneala; Rezolutie 5760 x 1400 dpi, Dimensiuni 479 x 370 x 159 mm; Greutate 8.5 kg;
Pozitive: Culori vibrante | Gama mare de culori | Pret bun | Printare fara margini la A3+ | Conectivitate Wi-fi, USB si Ethernet
Negative: Fara cititor de carduri
XP-15000 este o alternativa buna din gama semi-profesionala si poate cea mai buna alegere din aceasta categorie. Rezultatele obtinute nu sunt aceleasi ca la o imprimanta profesionala, insa poate satisface printre cele mai exigente cereri
Poate printa formate A3+, A4 pana la A6 la rezolutie maxima de 5760 x 1440 dpi. Poate printa chiar duplex pe format A4.
Este o imprimanta focusata sa produca imagini foarte bune pe hartie fotografica. Printurile sunt foarte clare si bogate in detalii, cu reproducerea fidela a tonurilor pielii umane. Nu exceleaza insa la pozele alb-negru. Nici printurile pe hartie mata sau canvas nu vor incanta prea mult ochiul privitorului.
Imprimanta foto XP-15000 are 6 cartuse in total: negru, gri, magenta, galben, rosu si turcoaz, cu cerneala Claria Ultra HD si 180 de duze per culoare.
Epson a imbunatatit aceasta generatie inlocuind cartusele turcoaz deschis si magenta deschis cu rosu respectiv gri, ceea ce ii permite sa ofere o gama de culori mai mare.
La conectivitate avem Ethernet, Wifi, USB si optiuni de imprimare cu ajutorul aplicatiei Epson Connect, Apple AirPrint sau Google Cloud Print.
Desi nu face parte din gama de imprimante foto profesionale, ci semi-profesionale, performantele acesteia sunt foarte bune pentru categoria din care face parte.
Imprimanta foto profesionala Canon Pixma iP8750
Dimensiune print maxim A3+; 6 cartuse de cerneala; Rezolutie 9600 x 2400 dpi, Dimensiuni 590 x 331 x 159 mm; Greutate 8.5 kg;
Pozitive: Rezolutie mare | Detalii foarte bune | Pret bun | Imprima rapid | Conectivitate Wi-fi
Negative: 1 singur cartus gri | Tonurile pielii usor nenaturale | Nu are port Ethernet
Aceasta imprimanta foto este ultimul produs din lista noastra pe care o recomand pentru printare foto.
IP8750 indeplineste criteriile pentru a putea fi folosita in printarea pozelor profesionale, insa cu cateva neajunsuri. E absolut normal, de aceea avem imprimante foto de cateva ori mai scumpe. Trebuie privita ca un compromis daca ai nevoie de o imprimanta capabila de printuri A3+, cu imagini acceptabile si la un pret decent.
Sistemul de cerneala este compus din 6 cartuse dintre care 2 de negru (unul pentru hartie lucioasa, unul pentru hartie mata) si cate unul gri, galben, turcoaz si magenta.
Imprimata este de rezolutie inalta, capabila sa printeze la 9600 x 2400 dpi.
IP8750 vine cu suport Wifi insa a renuntat la conexiunea prin cablu de retea Ethernet. Este de inteles, Canon trebuia sa taie din costuri pentru a scoate un pret decent pentru o imprimanta foto. Poate printa poze fara margini si poate fi controlata prin aplicatii ca Google Cloud Print, Apple AirPrint si PictBridge.
Imprimanta foto profesionala Canon Pixma TS9150
Dimensiune print maxim A4; 6 cartuse de cerneala; Rezolutie 4800 x 1200 dpi, Dimensiuni 372 x 324 x 140 mm; Greutate 6.7 kg;
Pozitive: Calitate foarte buna a pozelor printate | Mica si compacta | Wi-fi | Scaner integrat
Negative: Viteza de printare mica a documentelor
Daca nu ai nevoie sa-ti printezi pozele in formate mari ca A2 sau A3, o imprimanta capabila sa printeze maxim A4 te va scuti de la plata unei sume mari.
Canon Pixma TS9150 este o imprimanta all-in-one, avand si scaner integrat.
Totusi, imprimanta foto Canon Pixma TS9150 este semnificativ mai scumpa fata de o imprimanta normala, iar diferenta de pret se justifica prin calitatea pozelor printate de aceasta.
Imaginea este printata cu ajutorul celor sase cartuse: 2 de negru, turcoaz, magenta, galben si albastru foto. Tipul de cerneala folosita este Chroma Life 100.
Rezolutia maxima la care poate printa TS9150 este 4800 x 1200 dpi.
Pozele printate in format A4 si Letter pot fi fara margini, iar printul duplex este suportat pe formatele A4, A5, B5 si Letter. Nu este nici pe departe printre cele mai rapide de pe piata, iar in functie de ce imprimanta ai folosit inainte, este foarte probabil sa ti se para inceata, insa doar la printarea de documente. Rolul ei principal este sa printeze poze si o face foarte bine. Calitatea pozelor este foarte buna, mai ales daca tinem cont de pretul mic al imprimantei.
Imprimanta dispune de un display de control mare de 5 inch care ar trebui sa faca usoara utilizarea ei. Chiar si asa, iti va lua timp sa te obisnuiesti cu modul de operare al imprimantei.
Dispune de cititor pentru 8 tipuri de carduri de pe care se poate printa direct, precum si o gama bogata de interfate pentru conectare: Ethernet, USB, Wifi pe 2.4 si 5 Ghz.
Suporturile pentru dispozitivele mobile sunt si ele prezente prin Android, iOS si Windows Mobile.
O imprimanta foarte buna daca vrei sa printezi poze in format A4. Calitatea pozelor printate este foarte buna. Are minusuri pe partea de documente, insa nu acesta este scopul ei principal.
Imprimanta foto Epson L810 / L850
Dimensiune print maxim A4; 6 cartuse de cerneala; Rezolutie 5760 x 1440 dpi, Dimensiuni 542 x 386 x 196 mm; Greutate 8.2 kg;
Pozitive: Calitatea foarte buna a pozelor, cu putin peste Canon Pixma TS9150 | Pretul
Negative: Nu are Wifi si Ethernet | Nu suporta Google Cloud Print sau Apple AirPrint | Imprimare slaba pe hartie mata
Avem doua imprimante pentru fotografie interesante de la Epson. Diferenta intre L810 si L850 este prezenta scanerului in cazul ultimei, performantele de imprimare foto fiind identice in ambele cazuri. Voi vorbi in special de Epson L810 pentru ca exista o diferenta de pret intre cele doua si pentru ca ne intereseaza imprimarea foto, nu scanerul.
Dispune de un ecran de 2.7 inch care nu este tactil, fiind nevoie de butoane pentru a naviga prin meniul imprimantei.
Epson foloseste la aceasta imprimanta tehnologia Epson Micro Piezo, are rezolutie de printare 5760 x 1440 dpi, cu 6 cartuse de culori: negru, turcoaz, turcoaz deschis, galben, magenta si magenta deschis.
Doar din cartusele folosite ne dam seama ca este o imprimanta dedicata pentru printarea foto pe hartie fotografica. Se poate printa pe hartie mata, insa pozele rezultate nu vor avea aceeasi calitate. Pana la urma este o imprimanta pentru fotografie din gama de jos, deci nu le puteam avea pe toate.
Asadar, daca nu ai nevoie sa printezi documente, sa folosesti hartie mata sau canvas, Epson L810 nu te va dezamagi. Atunci cand vine vorba de imprimarea pozelor, isi face treaba foarte bine, culorile sunt bogate si redate natural.
Poate printa fara margini si poate printa pe CD. Nu are functie duplex, doar manuala, insa nu este un inconvenient pentru ca nu vad de ce ai avea nevoie sa printezi pozele pe ambele parti ale hartiei.
Daca Epson a facut o treaba buna sa scoata aceasta imprimanta la un pret decent, trebuia sa taie undeva din costuri. Si ajungem la conectivitate, care este mai mult saraca decat bogata. Imprimanta poate fi conectata la calculator doar prin cablul USB. Nu exista cablu de retea Ethernet, nu exista Wi-fi, nu te poti conecta prin Google Cloud Print sau Apple AirPrint. In schimb, poate citi o multitudine de carduri de memorie.
Ca o concluzie, Epson L810 a fost conceputa ca o imprimanta ieftina care sa scoata poze aproape la fel de bine ca o imprimanta mult mai scumpa. Si… cam atat. Chiar daca Epson a taiat mult din specificatii pentru a reduce din costuri, L810 isi face treaba foarte bine daca o cumperi pentru ceea ce a fost ea facuta: imprimare foto de calitate.
Imprimanta foto portabile
Intr-o lume care se afla in miscare continua, era de asteptat sa apara si nevoia de imprimante portabile. Daca esti plecat departe de birou si ai nevoie sa printezi fotografii la nivel aproape profesional, exista cateva optiuni de imprimante foto protabile care isi fac treaba bine.
Nu va asteptati la calitatea unei imprimante profesionale foto de birou, insa aceste “portofele” scot pozele mai bine fata de multe alte imprimante mari care nu sunt create special pentru fotografie.
Imprimanta foto portabila Kodak Mini 2 HD
Dimensiune print maxim 5.3 x 8.6 cm; Dimensiuni 132 x 78 x 25 mm; Greutate 238 gr;
Pozitive: Culori mai bune ca la Polaroid Zip | Conectivitate | Culori vibrante | Portabilitate
Negative: Pozele par putin cam soft | Viteza de printare 1 minut si 20 de secunde
Kodak a ales o solutie inovatoare pentru aceasta imprimanta foto. Foloseste un mecanism pe baza de cartus care contine atat cerneala, cat si hartia pentru imprimat pozele. Este capabila sa reproduca 16.7 milioane de culori pe 256 de nuante.
Pozele sunt rezistente la apa, au dimensiuni de 5.3 cm x 8.6 cm, iar cerneala se usuca instant, putandu-se pune mana pe poza fara probleme dupa ce aceasta a iesit.
Imprimanta poate fi folosita prin intermediul aplicatiei oferite de Kodak pentru dispozitivele iOS si Android, prin conectare cu Bluetooth sau NFC.
Kodak Mini 2 HD are o greutate de 238 grame si masoara 13.2 cm in lungime, 7.8 latime si 2.5 cm inaltime.
Bateria reincarcabila a imprimantei are 620 mAh si este pe baza de litiu. Poate printa pana la 20 de poze, iar durata de incarcare a bateriei este de 1.5 ore.
Polaroid Zip
Dimensiune print maxim 2 x 3″; Dimensiuni 120 x 74 x 22.8 mm; Greutate 186 gr;
Pozitive: Dimensiuni mici | Greutate mica | Culori vibrante | Conectivitate | Portabilitate
Negative: Ne-ar fi placut o baterie mai mare | Reproducerea culorilor nu este extraordinara |Aplicatia nu este prea reusita
Polaroid Zip este o imprimanta foto portabila care foloseste tehnica de imprimare termica pentru rezultate instant, prin tehnologia Zink.
Aceasta creeaza o structura unica la nivelul molecular al culorii. Pozele sunt de dimensiuni 5 x 7.6 cm, sunt fara margini si sunt rezistente la apa. Culorile sunt vibrante, insa nu va asteptati la multe detalii in zonele intunecate sau culori care sa arate natural prin ochii unui fotograf profesionist.
Se poate conecta atat la telefoanele Android, cat si la cele iOS prin Bluetooth sau NFC. Polaroid pune la dispozitie aplicatia Polaroid Zip prin care utilizatorul poate edita putin pozele inainte sa le scoata.
Dimensiunile imprimantei foto sunt de doar 120 mm lungime, 74 mm latime, 22.8 mm inaltime, cu o greutate de 186 de grame.
Dispune de o baterie reincarcabila, iar durata de incarcare a acesteia este de 1.5 ore. Se pot printa 25 de poze cu bateria incarcata la maxim, o poza iesind intr-un minut.
Tipuri de tehnologii de printare. Imprimante Inkjset sau imprimanta cu jet de cerneala.
Acest tip de imprimanta foloseste un jet de cerneala care trece printre niste gauri mici pentru a reda imaginea pe foaie. Punctele de pe print care formeaza imaginea sunt chiar mai mici in diagonala fata de un fir de par.
Imprimantele Inkjet sunt alese in special pentru calitatea imaginii printate, fidelitatea si amestecul culorilor fiind superioare celorlate tipuri de imprimante. Acestea, spre diferenta de alte tipuri de imprimante, permit printarea pe aproape orice material.
Tipuri de cerneala pentru imprimantele Inkjet
Evident, nu toate imprimantele Inkjet sunt egale in performanta, iar calitatea printului este data si de tipul si calitatea cernelii folosite.
Cerneala pe baza de pigment imprima mai clar textul in detrimentul amaestecului de culori, deci nu este indicata pentru imprimarea unor imagini de calitate. Ea este mai rezistenta la apa si se recomanda filosirea ei mai mult in printuri office.
Cerneala solubila in apa, numita si cerneala DYE, este opusul cernelii pe baza de pigment. Aceasta nu reproduce prea bine textul insa calitatea fotografiilor printate este superioara.
Acest tip de cerneala nu este rezistenta la apa, exceptand cazul in care hartia folosita pentru printare este hartie fotografica. Asadar, aces tip de cerneala este recomandata fotografilor profesionisti.
Cerneala de subliminare. Aceasta cerneala speciala pentru imprimantele Inkjet permite transferul termic detaliat pe diverse suprafete, fie ca vorbim de materiale textile, lemn, metal sau plastic.
Avantajele si dezavantajele imprimantelor Inkjet
Calitatea superioara a pozelor este principalul atu al imprimantelor Inkjet. De asemenea, aceasta ofera posibilitatea de a printa pe mai multe tipuri de spurafete.
Imprimantele Inkjet au si insa dezavantaje fata de celelate tipuri de imprimante, in special viteza. O astfel de imprimanta printeaza destul de incet in comparatie cu cele laser. Cum acestea folosec cerneala pentru a printa, necesita reincarcarea cartuselor cu cerneala dupa ce s-au consumat.
O imprimanta Inkjet poate printa mai putine pagini fata de o imprimanta lasar pana cand unul dintre cartusele acesteia va necesita reincarcarea.
Imprimantele Inkjet ieftine vin cu 2 cartuse, unul pentru negru si celalat pentru culori. Dezavantajul acestui tip este ca daca ramai fara o culoare, trebuie schimbat cartusul chiar daca acesta mai poate reproduce alte culori. Cel mai mare dezavantaj este gama de culori si reproducerea acestora in print.
Pentru o imprimanta foto avem nevoie de minim 4 cartuse de cerneala, pentru zona entry-level. Acestea vin cu 4 cartuse, pentru negru, turcuaz, magenta si galben. Pot fi schimbate individual in functie de culoarea care s-a terminat.
Imprimantele Laser
Acest tip de imprimanta a fost inventat de Xerox in anul 1970.
Imprimantele Laser ofera cea mai buna calitate atunci cand ne referim de text sau grafice simple. Calitatea insa nu este la fel de buna cand avem nevoie sa printam poze, trecerea si amestecul culorilor fiind inferioara imprimantelor pe baza de cerneala.
Folosite in special in mediul office, acestea au viteza rapida de printare, iar tonerul poate printa mai mult decat cartusul unei imprimante Inkjet pana sa necesite reincarcare.
Imprimantele Laser vin in doua tipuri: imprimante monocrom care pot printa doar alb-negru si alternativa mai scumpa, imprimantele laser color.
Printarea laser se poate face doar pe hartie, iar printul este destul de rezistent la apa.
Imprimantele Laser nu sunt recomandate pentru printarea profesionala a pozelor.
Tipuri de interfate de conectare ale imprimantelor
Interfata Serial este cea mai veche si mai inceata forma de conexiune a unei imprimante. Datele sunt tranmise lent, cate 1 bit unul dupa altul.
Interfata Paralell este mai rapida decat interfata Serial. Aceasta transmite cate 8 biti deodata pe 8 fire separate.
Interfata USB. Este cea mai rapida interfata pentru imprimante, avand o rata de transfer de pana la 12 Mbps. A inlocuit treptat celelate tipuri de interfate, aproape toate imprimantele noi folosind USB.
Imprimante cu retea LAN
Functiile imprimantei pot fi folosite de toate calculatoarele conectate la retea. Pentru a folosi functia LAN, imprimanta se conecteaza direct la rooter prin cablu Ethernet. Imprimanta poate fi folosita de calculatoarele din retea doar dupa ce au instala driverul acesteia.
In general functia LAN nu poate fi folosita in acelasi timp cu cea Wireless.
Imprimante Wireless
Imprimantele Wireless functioneaza similar cu cele LAN, insa conexiunea la retea nu se mai face prin cablul Ethernet, ci prin Wi-fi. Ca si in cazul imprimantei LAN, este necesara instalarea unui driver pe fiecare calculator din retea de unde se doreste accesarea imprimantei.
Imprimante cu printare din Cloud
Acest tip de imprimanta iti permite sa printezi de pe mobil sau tableta fara sa fie necesara prezenta ta in locatia respectiva.
Desi conceptul este asemanator unei imprimante cu Wi-fi sau Bluetooth, tipul Cloud Print trece comanda printr-un server de email atribuit imprimantei respective.
Astfel, daca la tipul de imprimanta cu Wi-Fi este necesara prezenta in aceeasi locatie pentru ca aceasta sa indeplineasca functia ceruta, la imprimanta Cloud Print sau AirPrint functia poate fi indeplinita din orice locatie, fiind insa necesar ca atat imprimanta cat si dispozitivul mobil sa fie conectate la internet.
Imprimantele cu printare din Cloud sunt de de mai multe tipuri, voi enumera trei dintre ele:
AirPrint. Acest tip de imprimanta este creata de Apple si este dedicata telefoanelor si tabletelor cu sistem de operare iOS.
Google Cloud Print este solutia oferita de Google pentru print din Cloud. Tot ce ai nevoie este de o adresa de gmail si conexiune la internet. Multe din imprimantele de pe piata sunt compatibile cu Google Cloud Print, inclusiv cele ePrint de la HP.
ePrint este alternativa de la HP pentru cele doua tipuri de mai sus. Aceasta foloseste server de email propriu si este nevoie de aplicatia HP Smart.
Format ISO maxim
Acesta se refera la marimea paginii care poate fi printata.
A4 este cel mai popular format, dimesniuniile standard fiind 210 mm x 297 mm.
A3 are dimemsiuni maxime 297 mm x 420 mm.
A3+ are dimensiuni de 329 mm x 483 mm.
A2 este cel mai mare format, cu dimensiuni 420 mm x 594 mm.
Viteza de printare a unei imprimante
Viteza de printare este masurata in ppm, care se traduce in pagini pe minut. Acesta masuratoare nu este una oficiala si nu reprezinta vreun standard, tinand mai mult de domeniul marketingului.
Functia Duplex
Imprimantele cu functie Duplex au capabilitatea de a printa foaia de hartie pe ambele parti, nefiind necesar intoarcerea foii cu mana pentru a printa si pe verso. Aceasta functie nu este necesara la imprimantele foto profesionale
Slot pentru card
Acest tip de imprimante au capacitatea de a fi conectate la un card SD ca cel folosit la aparate foto, sau alte tipuri de carduri de memorie.
USB Host
Tipurile de imprimante cu USB Host permit conectarea telefonului direct la imprimanta prin cablul de incarcare. Conectarea se face ca atunci cand conectezi un telefon la calculator. In cazul imprimantei, telefonul va prelua functia de calculator si se vor putea printa documente sau poze direct de pe acesta.