Intel Optane Memory este primul brand de produse bazat pe tehnologia 3D Xpoint, cu o memorie non-volatila, latenta mica si performanta ridicata.

Intel Optane Memory este destinat sa umple spatiul gol dintre meoria ram si dispozitivul de stocare, fie ca vorbim de HDD sau SSD.()

Functioneaza ca un drive cache cu o latenta si o durabilitate mai mare. In general, folosim SSD+HDD ca solutii de stocare, SSD pentru sistemul de operare iar HDD pentru programele instalate, filme,poze,jocuri etc. Optane Memory are rolul de a mari viteza HDD-ului, stocand  informatii in memoria cache. Desi este numit memorie, acesta nu inlocuieste memoria RAM si nici HDD sau SATA-SSD.

Intel sustine ca noua tehnologie invata din comportamentul utilizatorului si decide ce singur ce este important pentru a stoca in memoria cache a dispozitivului. Desi este numit “memory”, Intel Optane Memory este o solutie non-volatila, iar spre diferenta de memoriile RAM, acesta nu isi pierde informatia odata ce unitatea PC este inchisa. Teoretic, acesta va imbunatati timpul de accesare a programelor. In putinele teste care au fost facute pana acum, Intel Optame Memory a scos un timp de 4s fata de 8,5s la un HDD, durata de pornire Blender.

Pentru a simti insa o imbunatatire a performantelor, un program trebuie rulat macar odata, pentru a fi stocat in memoria cache sau regulat, pentru a ramane in memoria cache. Daca un program nu este folosit regulat, informatia lui v-a fi stearsa ca sa faca loc programelor folosite mai des.

Comparativ cu un HDD, Intel sustine ca Optane Memory imbunatateste cu pana la 28% performanta unitatii PC, cu pana la 67% viteza de incarcare a jocurilor si cu 4,1x proiectele media mari.

HDD este cea mai slaba componenta a unui PC. Optane Memory stocheaza anumite informatiile pe un drive virtual, vizibil doar sistemului de operare, pentru a face programele sa fie lansate mai repede, imbunatatind viteza calculatorului.

Se monteaza in slotul M2 al placii de baza normala sau placa de baza pentru gaming si este compatibil cu procesoarele incepand cu seria Kaby Lake, sistem de operare Windows 10 64bit.

Intel Optane Memory va veni cu 16 respectiv 32 Gb si va fi valabil in magazinele online din Romania incepand cu 24 Aprilie, cu un pret estimat in jurul la 230 lei.