Top Sisteme PC de Gaming

by | Last updated Feb 23, 2021 | Jocuri, Recomandari, Sisteme PC | 0 comments

Cele mai bune sisteme pc pentru gaming in 2020, cu recomandari in functie de buget.

Jucătorii știu cât de important este să ai un computer de joc adecvat pentru a ține pasul cu streamingul puternic, grafică la rezolutii Full HD sau 4K și multe altele. Un calculator de gaming este un pc creat în mod special sa ofere performante maxime in jocuri intr-un buget alocat.

Pentru a juca competitiv si a obtine multe fps-uri in jocuri, este nevoie de un calculator de gaming performant, al carui componente sa poata sustine ultimele cerinte ale jocurilor.

Fiind o investitie destul de importanta, calculatorul de gaming trebuie sa asigure performante ridicate pentru urmatorii ani, precum si posibilitati de upgrade in viitor.

Componentele calculatorului pentru jocuri trebuie alese in mod echilibrat, nu doar din prisma compatibilitatii. Sistemul de gaming trebuie sa ofere performante, fara sa fie afectat de vreuna dintre componente.

 

Sistem de gaming Nemesis

sistem de gaming nemesis
Sistemul Gaming nemesis incorporeaza cel mai bun procesor pentru gaming pana in acest moment, Intel i9-9900KF. Fabricat pe tehnologie de 14mm, acesta ofera frecventa stoc de 3.6 GHz urcand pana la 5.0 GHz in modul turbo. Trebuie sa specific totusi ca procesorul AMD Ryzen 9 3900X, prezentat in urmatorul sistem de gaming, este aproape similar ca performante in jocuri si ofera mai multe nuclee.

Performantele video sunt asigurate de RTX 2080 Ti, cea mai sierie de placi video pentru gaming. Placa de baza cu cipset Z390 are cate trei sloturi PCI Express x16 si PCI Express x1, sase SATA III si doua SATA M.2.

Memoria sistemului de gaming este compusa din 32 GB RAM la frecventa de 3200 MHz.

Un SSD tip M.2 de 2 TB ofera suficient spatiu de stocare si asigura citirea si scrierea rapida a datelor.

Sursa sistemului de gaming este de la producatorul Super Flower, are certificare 80+ Gold si ofera putere de 750 W.

Carcasa Asus Tuf Gaming GT501 suporta 7 ventilatoare, 4 dintre ele fiind incluse in sistem: 3 de 120 mm cu iluminare LED RGB in partea frontala, un ventilator de 140 mm in partea din spate a carcase. Inca alte trei ventilatoare se pot monta in tavan.

Sistem de gaming Magnus III. Recomandat pentru orice fel de joc si streaming.

sistem pentru jocuri magnus 3
Cel mai puternic sistem de gaming bazat pe procesor AMD vine cu 3900X din seria Ryzen 9 cu 12 nuclee si 24 de thread-uri. Procesorul lucreaza la frecventa stoc de 3.8 GHz si 4.6 GHz in turbo. Racirea procesorului se face pe baza de lichid cu ID-Cooling Auraflux X240 RGB.

Placa video este RTX 2080 Ti de la Asus, cu 11 GB memorie GDDR6. Placa de baza cu chipset X570 este Asus Tuf Gaming x570 Plus si are 2 sloturi PCI Express x16, 3 sloturi PCI Express X1, 8 porturi SATA-III si 2 M.2 pentru SSD-uri. Are 4 sloturi pentru memoriile RAM care suporta o capacitate totala de 128 GB. Doua dintre ele vor fi ocupate cu cu cele doua memorii dual-channel, care ofera un total de 32 GB RAM la frecventa de 3200 MHz. Printre porturile oferite merita metionate DisplayPort (insa vom folosi pe cel al placii video), patru porturi USB 3.0, doua porturi USB 3.1 tip A, un port 3.1 tip C. Placa audio este 7.1 cu chipset Realtek S1200A si este integrata in placa de baza.

Stocarea este asigurata printr-un SSD de 2TB in format M.2 si interfata de conectare PCI Express 3.0 x 4.

Sursa care alimenteaza sistemul de gaming este de la Seasonic cu certificare Gold+, ce ofera eficienta de 90%.

Carcasa sistemului, Cooler Master Masterbox TD500 Mesh ARGB, este o aparitie noua pe piata, fiind lasata la inceputul anului curent. Aceasta este un upgrade al modelului TD500 cu imbunatatind circulatia aerului in interiorul carcasei.Aceasta suporta un total de 7 ventilatoare, 4 din ele fiind incluse. In partea frontala avem 2 porturi USB 3.0 si cate o mufa Jack pentru casti si microfon. Recomand insa ca microful si castile sa fie conectate in spatele carcasei, direct in mufele placii de baza.

Sisteme cu performante medii in jocuri

 

Sistemul Gaming Black Aquila

sistem gaming black aquila
Acest desktop pc pentru gaming este propus de ASUS propune procesorul puternic i7-9700K cu 8 nuclee si placa video dedicata RTX 2060 Super cu 8 GB DDR6. Coolerul pentru procesor este Deepcool Gammaxx L 120 V2 ce asigura racire pe baza de lichid.

Ca sa va faceti o idee, placa video RTX 2060 Super ofera performante suficiente pentru jocuri la rezolutii 1080p sau 1444p.

Placa de baza este marca Asus cu chipset Z390, are 4 sloturi de memorie, suporta doua placi video, are 6 conectori SATA III si 2 sloturi M.2.

Calculatorul are 16 GB memorie la frecventa 3200, iar stocarea se face printr-un SSD de 250 GB cu interfata SATA III si un HDD de 2 TB cu 7200 rpm.

Componentele calculatorului pentru jocuri sunt alimentate de sursa Seasonic cu 520 W, care are certificare 80+ Bronze.

Carcasa este una dintre cele mai frumoase de pe piata, Segotep SG-K8 Black. Aceasta vine cu trei ventilatoare montate in partea frontala, care au iluminare LED RGB. Alte 4 ventilatoare pot fi adaugate carcasei, unul in spate si trei in tavaul acesteia. Conectorii rapizi din partea frontala sunt doua porturi USB 2.0, un port USB 3.0 si mufele Jack destinate microfonului si castilor.

Sistemul de gaming Arkay

sistem pc gaming recomandat arkay
Asemanator cu sistemul prezentat anterior, pc-ul de gaming Arkay este varianta cu procesor AMD. Ryzen 5 3600 cu 6 nuclee si 12 threaduri este folosit in aceasta constructie, procesor ce are frecventa de 3.6 GHz si 4.2 in turbo.

Placa video RTX 2060 are 8 GB memorie GDDR6. Doua memorii RAM de cate 8 GB, alte doua sloturi ramanand libere pe placa de baza, care suporta pana la 64 GB RAM.

Stocare acestui sistem de gaming se face doar prin SSD DE tip M.2 cu interfata PCI Express 3.0×4. Racirea este lichida, fiind folosit acelasi cooler ca in precedentul sistem DeepCool Gammaxx L240 V2.

Sursa este Super Flower cu putere de 550 W si este certificata 80+ Silver. Carcasa sistemului este SilentiumPC Armis AR7X cu pantru ventilatoare de 120 mm incluse, toate avand iluminare LED RGB. Aceasta mai suporta inca 3 ventilatoare pentru o racire mai buna, insa sloturile vor fi ocupate de coolerul pentru procesor.

Sistemul pc Gaming Beast

sistem pc recomandat gaming beast
Primul pc din lista noastra de recomandari pentru sistemele de gaming care contine o placa video AMD. Radeon RX 5700 se situeaza ca performante in jocuri intre modelele nVidia 2060 si 2060 Super. Dimensiunea memoriei placii video este 8 GB de tip GDDR6.

Procesoroul este tot de la AMD, Ryzen 5 3600 despre care am mai vorbit la alte sisteme de gaming.

Comparat cu sistemul precedent, observam ca avem acelasi procesor, o placa video usor mai buna insa pretul este mai mic. Diferenta de pret o fac alte componente prezente in sistemul pc.

Avem tot 16 GB RAM, insa frecventa acestora este de 3000 MHz, fata de 3200 la sistemul precedent. Capacitatea de stocare este mai mica insa foarte rapida, sistemul oferind un SSD de 512 GB M.2 prin interfata PCIE 3.0×4.

Totodata pierdem racire prin cooler lichid (tip de racire folosita pana acum in toate sistemele), sistemul in cauza avand o racire pe baza de aer oferita de un cooler-ul Silentium PC Fera 3.

Sursa de 600 W cu certificare 80 +Bronze este de la Redragon, un nume asimilat mai degraba cu periferice precum mouse, casti sau tastaturi, mai putin cu sursele pentru calculatoare.

Carcasa Raidmax Zeta B04 ofera destule porturi de conectare si are 3 ventilatoare incluse cu iluminare RGB.

Recomandare sisteme de gaming pentru buget redus

 

Sistemul de gaming Balaur HyperX

sistem recomandat pentru jocuri Balaur
Sistemul de gaming Balaur ofera o configuratie de buget, insa suficient de puternic sa faca fata jocurilor la rezolutie 1080p si sa ofere o medie de peste 60 de fps-uri in majoritatea jocurilor pe setari medii spre ultra.

Sistemul de gaming propus de HyperX este bazat pe procesorul AMD Ryzen 5 2600, care are frecventa de 3.4 GHz si 3.9 in turbo, cu 6 nuclee si 12 thread-uri. Placa video este Radeon 5500 XT cu 8GB RAM GDDR6.

Memoria RAM in sistem este 16GB la frecventa 3000 MHz, iar placa de baza cu chipset B450 poate suporta pana la 64 GB RAM.

Un SSD rapid asigura 500 GB de stocare prin interfata PCIE 3.0×4. Sursa sitemului este de 450W de la Super Flower cu certificare 80+ Bronze si eficienta de 85%.

Carcasa este Genesis Irid 503 ARGB si vine cu patru ventilatoare gata montate.

De ce trebuie sa ti cont cand iti alegi calculatorul de gaming.

Procesorul de gaming

Unitatea centrală de procesare sau CPU este adesea denumită creierul computerului. Acesta controlează numărul de sarcini pe care computerul le poate realiza simultan și cât de repede poate finaliza respectivele sarcini.

Concurenta pe piata procesoarelor a crescut foarte mult in ultimii ani. Dupa un timp in care Intel a dominat piata si a didcat ce inseamna performanta in gaming sau editare foto/video, AMD a revenit in forta cu familia de procesoare Ryzen.

Cel mai important atribut al unui procesor este frecventa de operare, aceasta avand impact major asupra performantelor sistemului de gaming.
Frecventa procesorului este mai importanta pentru gaming decat numarul de nuclee, insa performantele acestuia nu trebuie masurata comparand frecventele procesoarelor din serii diferite. De exemplu, nu comparam frecventa unui procesor i9 9900KF cu i3 9100. Cu toate ca acestea au aceasi frecventa de procesare la 3.6 GHz, procesorul i9 este cu 36% mai performant in singhel thread, deci este o optiune mai buna pentru un sistem de gaming.

Numarul de nuclee trebuie sa fie de minim 4 pentru standardele de gaming din ziua de azi, iar procesorul trebuie sa suporte Hyper-Threading la procesoarele Intel sau Simultaneus Multithreading (SMP) la procesoarele AMD.

Procesorul trebuie sa fie destul de puternic astfel incat placa video sa poata functiona la capacitate maxima. Nu trebuie sa formam un sistem de gaming dintr-o placa video foarte performanta si un procesor care sa nu poata face fata.

Procesoarele trebuie alese din ultima generatie, pentru ca procatorii Intel sau AMD aduc imbunatatiri fata de seriile precedente.

 

Placa de baza

Placa de baza este componenta sistemului pc prin care toate componentele comunica intre ele. Este crucial ca toate componentele sistemului de gaming sa fie compatibile cu placa de baza, altfel acestea nu vor functiona.

Placa de baza trebuie sa suporte overcloaking-ul procesorului (dupa caz), sa suporte frecventele memoriilor si sa aiba tranzistori suficient de rezistenti ca sa transmita curent tuturor componentelor care nu se alimenteaza direct din sursa.

 

Placa video intr-un sisten de gaming

Placa video este cea mai importanta componenta a unui sistem de gaming si implicit, cea mai scumpa. Placa video trebuie sa fie corelata cu procesorul astfel incat aceasta sa poata functiona la capacitate maxima. Degeaba ai cea mai puternica placa viedo de pe piata daca aceasta este trasa in jos de procesor.

Sunt dou tipuri de placi video pentru sistemele pc: cele integrate si cele dedicate. Cand vorbim despre un sistem de gaming, este recomandat ca placa video sa fie una dedicata, diferentele intre performante fiind semnificative.

Atunci cand algegem placa video trebuie sa tinem cont si de monitor. Daca avem in sistemul de gaming un monitor de 60Hz la rezolutie Full HD 1080p, nu avem nevoie de cea mai puternica placa video de pe piata. Insa daca crestem rezolutia si fps-urile monitorului, atunci este nevoie de o placa video mai puternica.

De asemenea, trebuie sa tinem cont de jocurile pentru care facem sistemul. Anumite jocuri cer mai multa procesare de imagine deci o placa video mai puternica, pe cand altele nu pun mare stres pe placa video ci mai mult pe procesor.

O placa video puternica are si alimentare separata, deci are nevoie de o sursa puternica.

Desi sunt mai multi producatori de placi video pentru jocuri, in spatele acestora stau doi mari producatori de cipseturi: Intel prin nVidia si AMD prin Radeon.

 

Memoria RAM

Memoria RAM este una dintre componentele esentiale a unui calculator.

Cantitatea memoriei RAM, tipul si frecventa acestia poate face o diferenta mare nu numai in calculator pentru jocuri, ci si in utilizare normala a altor programe.

Daca ti s-a intamplat vreodata sa ti se miste incet calculatorul cand ai multe programe deschise sau multe pagini in browser, vina o poarta cel mai probabil memoria RAM.

Memoria RAM poate duce la sacadare in jocuri prin pierdere de frame-uri sau chiar la nefunctionarea jocului daca memoria nu este suficienta.

Memoria RAM este ocupata de toate aplicatiile deschise. Chiar daca nu sunt pornite jocuri, o parte din ea este consumata de sistemul de operare, firewall, anti-virus, browser etc. Pe scurt, chiar daca nu ai pornit o aplicatie, o parte din memoria RAM este consumata doar ca pc-ul sa functioneze. Este recomandat ca alte aplicatii sa fie inchise atunci cand pornim un joc, deoarece acestea consuma resurse, inclusiv RAM.

Sunt cateva caracteristici pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand alegem memoria RAM pentru un sistem de gaming.

 

Stocare

Avem trei tipuri de stocari pe care trebuie sa le luam in considerare intr-un sistem de gaming, insa niciuna dintre ele nu influenteaza performatele in joc.

HDD, varianta traditionala este cea mai buna optiune in raport pret / capacitate de stocare. Totusi, acesta reprezinta o tehnologie invechita din cauza sistemului mecanic de scriere a datelor. Practic, HDD este cea mai inceata componenta a unui sistem de gaming.

SSD – urile reprezinta cea mai nou optiune de stocare pentru sistemele pc. Acestea au viteze mai mari de scriere si de citire fata de HDD-urile traditionale, insa au si un pret ceva mai mare.

SSD-urile, in functie de format, se impart in: M.2 SSD, 2.5 INCH SSD si ADD-IN Card.

Oricare dintre formate sunt mai rapide decat HDD traditional, mai multe despre SSD-uri puteti citi aici.

Pot fi folosite in combinatie mediile de stocare SSD cu HDD. In acest caz, sistemul de operare si jocurile sau programele cele mai folosite trebuie stocate pe SSD, tinand cont si de capacitatea acestuia de stocare.

 

Sursa pentru sistemul de gaming

Sursa este o componenta la care oamenii au tendinta sa faca economie de bani. Foarte gresit, sursa este o componenta foarte importanta mai ales cand vine vorba de un sistem de gaming. Pe langa faptul ca restul componentelor pot fi puse in pericol daca se alege o sursa de slaba calitate, exista riscul ca sistemul sa nu functioneze la capacitate optima daca sursa nu alimenteaza corect si suficient componentele calculatorului.

Overcloking-ul placii video si a procesorului, care de cele mai multe ori sunt necesare intr-un sistem de gaming, pune si mai mult stres pe sursa.

 

Carcasa

Tuturor ne place o carcasa care sa arate bine. Pana la urma, ea imbraca toate componetele in care am investit o gramada de bani. Insa nu modul in care arata sau luminile pe care le are sunt cele mai importante la o carcasa de gaming, ci circulatia aerului pe care aceasta o poate oferi.

Un sistem de gaming ruleaza la temepraturi mai mari fata de un desktop normal atunci cand il ducem spre limite componetele lui. O carcasa cu o circulatie a aerului adecvata ofera posibilitatea componentelor sa ruleze la viteze mai mari si mareste durata de viata a acestora.

O alta caracteristica a carcaselor o reprezinta marimea acestora. Trebuie tinut cont de aceasta deoarece riscam sa cumparam o placa video care sa nu incapa in carcasa, sau un cooler pentru procesor care sa fie prea inalt pentru a inchide carcasa.

Trebuie tinut cont de numarul de ventilatoare cu care vine carcasa, precum si calitatea acestora. Multe carcase au ventilatoare care nu sunt perforamnte si sunt foarte zgomotoare. De asemenea, carcasa ar trebui sa fie dotata cu filtre de praf, pentru ca nu vrem ca mizeria sa se depuna pe componentele sistemului de gaming.

Carcasa trebuie sa ofere un management bun al firelor pentru ca acestea sa fie bine ascunse si sa nu atarne prin carcasa. In afara de aspectul vizual negativ pe care firele il ofera, acestea afecteaza si circulatia aerului in interiorul carcasei de gaming.

Tipul de conexiuni pe care carcasa il ofera in partea frontala este importanta pentru ca vrem acces rapid la conectarea unui stick usb sau al telefonului la calculator.

 

Coolerul pentru procesor

Racirea procesorului este foarte importanta ca acesta sa functioneze bine. Daca procesorul se incinge prea tare, se poate stinge sistemul sau sa scada frecventa.

Alegerea unui cooler adecvat este foarte importanta pentru a mentine procesorul in intervalul optim de temperatura. Desi unele procesoare vin cu cooler stoc, acestea nu sunt indeajuns de performante pentru a obtine un overckloking important si stabil.

Avem doua timpuri importante de coolere pentru procesoare: cele pe aer si cele pe apa.

Coolerele pentru procesoare pe baza de aer se bazeaza pe un bloc din aluminiu care trage temperatura de pe procesor, fiind racit de un ventilator atasat blocului. Nu este mare diferenta fata de urmatorul tip de racire, insa un cooler pe aer bun v-a ocupa o buna parte din interiurul sistemului. Trebuie tinut cont de latimea si inaltimea carcasei ca sa fim siguri ca incape. Nu este cea mai buna optiune din punct de vedere estetic.

Coolerele pe baza de apa ofera o racire asemanatoare sau mai buna cumparate cu cele pe baza de aer. Nu ocupa mult spatiu in carcasa si nu obtureaza alte componente. Si acerst tip de cooler este dependent de carcasa, deoarece aceasta trebuie sa ofere spatiu in partea de sus sau in spate mentru montarea coolerului. Conservatorii tind sa evite acest tip de cooler de frica sa nu curga lichidul pe componente. Acestea insa au evoluat foarte mult in ultimii ani, iar probabilitatea ca lichidul sa se scurga si sa distruga componentele este extrem de mica in cazul componentelor de calitate.

 

Mouse

Foarte important cand vine vorba de un calculator pentru gaming. Un mouse de calitate iti ofera precizie in jocuri (mai ales in first-person-shooter), butoane customizabile, precum si optiunea de a schimba dpi-ul din programul propriu.

Senzorul este cea mai importanta parte a mouse-ului. Un sezor slab strica experianta in jocuri, afectand precizia acestuia. Pentru o precizie cat mai buna, recomand folosirea acestuia doar pe gamepad din material sintetic.

Dimensiunea lui trebuie luata in considerare pentru un comfort sporit in timpul utilizarii. Alegerea dimensiunii tine si de stilul in care acesta este utilizat: palm grip, claw grip sau finger grip.

 

Monitorul

Monitoarele pentru sistemele de gaming sunt diferite fata de cele utilizate in calculatoare office sau in editare foto/video. Acestea trebuie sa fie rapide si sa ofere un timp de raspuns foarte mic, in special in jocuri rapide. Rata de refresh a monitorului trebuie sa fie de 144Hz, iar rezolutia acestuia trebuie aleasa in functie de performantele placii video.

Asadar, alegerea unui monitor de gaming se face tinand cont de rezolutia acestuia, diagonala ecranului, rata de refresh, timpul de raspuns si tipul de panou.

Mai multe despre monitoarele recomandate pentru sisteme de gaming gasiti AICI.