Cum facem airflow, cat de importante sunt ventilatoarele pentru carcasa, rolul lor si de cate ventilatoare avem nevoie.

Ventilatoarele de carcasa au rolul de a aduce aer rece in sistem, scotandu-l pe cel cald afara. In teorie, cel mai eficient mod e sa bagi aer rece de jos si sa-l scoti pe cel cald prin partea de sus a carcasei. Aceasta este calea naturala deoarece aerul cald este mai usor si se ridica avand o densitate mai mica ,aerul rece cu o densitate mai mare, ramanand jos.

Cu cat mai multe ventilatoare avem in carcasa pc-ului, cu atat mai mult aer este miscat dintr-un loc in altul.

Ventilatoarele au dimensiuni diferite, cele mai comune fiind cele de 120mm si 140mm.

Acestea sunt impartite in doua categorii: ventilatoare cu flux mare de aer(air flow fans) si ventilatoare cu presiune statica(static pressure fans).

Primele au rolul de a impinge cat mai mult aer cu putinta din punctul A in punctul B si sunt folosite in general, in spatii deschise. Ventilatoarele cu flux de aer sunt masurate in metrii cubi pe minut al aerului pe care ventilatorul il poate misca la turatie lui maxima.

 

Ventilatoarele cu presiune statica sunt folosite, in general, la cooler-ele pentru procesor(cpu coolers), radiatoare, in locurile unde fluxul de aer este restrictionat de mediul inconjurator. Acestea pot fi folosite la carcasa pc-ului ca intake fans, daca au si un airflow decent, exemple fiind Noctua NF-A14 PWM sau Enermax Magna Advance 12. Presiunea statica este forta cu care aerul este impins de catre ventilator.

Este recomandat sa achizitionezi ventilatoare cu PWM care au conector cu 4 pini. Astel acesta se poate conecta la placa de baza iar viteza lui poate fi controlata. Motivul? Unele ventilatoare sunt mai galagioase ca altele si nu vrei sa auzi bazaitul lor atunci cand, spre exemplu, stai noaptea si te uiti la un film. In multe cazuri, nu ai nevoie ca ventilatoarele sa ruleze la capacitatea lor maxima.

Fac vreo diferenta ventilatoarele la temperatura sistemului?

Depinde. Daca achizitionezi o carcasa ieftina, nu te astepta ca ventilatoarele cu care vine echipata sa fie de calitate. Nu vei observa mare lucru in temperaturi iar zgomotul va fi pe masura pretului platit. De asemene, un cable management deficitar al carcaselor ieftine impiedica un air flow bun. In schimb, inlocuirea ventilatoarelor stock cu unele performante precum si achizitionarea unei carcase care permite un management bun al cablurilor, poate avea impact pozitiv asupra temperaturilor si a zgomotului produs.

Tipul de bearing.

Pe scurt, bearing este “masinaria” care pune in miscare lamele ventilatorului si reduce frecarea intre componente. Sunt mai multe tipuri de bearing iar aici le vom vorbe despre cele mai intalnite.

Sleeve Bearings. Este cel mai intalnit tip in ventilatoarele pentru pc. Avantajele acestui tip de bearing sunt: pretul scazut, silentioase la inceput, dar trebuie montate doar vertical pentru rezultate bune. Comparat cu alte tipuri de bearings, performantele lui pe timp indelungat nu sunt foarte bune.

Ball bearings. Mai scumpe decat “Sleeve bearings”, mai zgomotoase la inceput(zgomotul scade in timp) si rezista mai mult decat primele,mai ales in conditii de caldura.

Hydro Bearings. Sunt ,de fapt, cam acelasi lcuru cu Sleeve Bearings cu mici modificari, insa sunt cele mai silentioase si dureaza mai mult decat primele doua.

Presiune Negativa sau airflow negativ

Presiunea negativa se formeaza atunci cand ventilatoarele montate ca exhaust scot mai mult aer din carcasa decat baga cele pentru intake.Din cauza ca ventilatorul misca aerul si nu-l creaza, trebuie sa ia aerul pe care-l scoate afara de undeva. Astfel, presiunea interna unui asemenea setup este negativa. Aerul intre in carcasa prin spatiile libere ale carcasei, acumulandu-se praf in interior.

Avantaj: racire mai buna a unitatii pc

Dezavantaj: acumularea de praf

Presiune Pozitiva sau airflow pozitiv

Presiunea pozitiva inseamna ca ventilatoarele baga mai mult aer in carcasa decat scot cele montate ca “exaust”. Ceea ce inseamna ca aerul trebuie sa gasesasca o solutie sa iasa din carcasa. Acest lucru se intampla prin gaurile mici de aerisire, aflate in special in spatele carcasei. Atentie! Presiune pozitiva impiedica depunerea prafului in carcasa DOAR daca ventilatoarele care baga erul au montate filtre de praf. Problema e ca filtrele de praf sunt destul de restrictive iar volumul de aer bagat in carcasa nu v-a fi la fel de mare cu filtrele de praf montate decat fara.

Avantaj: impiedica acumularea de praf

Dezavantaj: temperaturi putin mai mari fata de presiunea negativa

 

Pentru a verifica ce fel de presiune avem in unitatea PC, putem aprinde un betisor parfumat, il punem in spatele carcasei unde sunt grilajele si unde nu se afla ventilator, observam directia pe care o ia fumul emanat de betisor. Daca fumul intra in carcasa, presiunea este negativa. Daca nu intra in carcasa, atunci presiunea este pozitiva.