Alternative pentru Whatsapp

by | Last updated Jan 14, 2021 | Aplicatii Mobil, Mobile, Telefoane

De ce cauta utilizatorii alternative la WhatsApp

 Anuntul ca WhatsApp va primi noi termeni si va forta utilizatorii sa fie de acord cu ele a raspandit frica printre oamenii care utilizeaza aplicatia de mesagerie.

Noile reguli includ conditiile prin care WhatsApp va da informatii despre utilizatori companiei mama, Facebook. De clarificat ca WhatsApp nu se refera la mesajele dintre utilizatori, ci la alte date precum numarele de telefoane, contactele din agenda, imagini si date de diagnostic.

Aplicatia de mesagerie WhatsApp a primit critici grele datorita politicii sale de confidentialitate actualizate, prin care a mandatat toti utilizatorii sa fie de acord pentru a mai putea utiliza platforma.

Cu toate acestea,  WhatsApp a emis o clarificare cu privire la noua politica, spunand ca chat-urile individuale nu vor fi afectate de modificari.

In cateva postari distribuite pe site-ul Twitter, WhatsApp a spus ca actualizarea politicii de confidentialitate nu va afecta in niciun fel confidentialitatea chaturilor utilizatorilor cu prietenii si familia lor, deoarece mesajele trimise pe chaturi vor continua sa fie protejate prin criptare end-to-end.

Aceasta clarificare a venit in mijlocul unei nemultumiri majore asupra politicii de confidentialitate care urmeaza sa intre in vigoare pe 8 februarie anul curent.

Platforma a spus ca actualizarea recenta a fost mai degraba legata de gestionarea afacerilor pe WhatsApp, care este o caracteristica optionala pe care o pot folosi companiile, deoarece ofera cateva functii suplimentare care ajuta la buna functionare a comunicarii business-client.

In ceea ce priveste companiile, platforma a spus ca interactiunile utilizatorilor cu conturile de afaceri de pe WhatsApp pot fi utilizate de companii pentru a-si imbunatati propriul marketing, iar companiile pot alege, de asemenea, sa impartaseasca aceste informatii cu Facebook. Aceasta inseamna ca discutiile utilizatorilor cu companiile cu privire la orice intrebari, activitatile lor de cumparaturi, chitantele de cumparare si interactiunea cu companiile de pe Facebook, WhatsApp si Instagram ar putea fi colectate de Facebook pentru a personaliza reclame precum si pentru a afisa produse pe cele trei platforme de socializare detinute de Facebook.

Nu este prima data cand datale private ale utilizatorilor WhatsApp sunt in centrul atentiei. La data 16 decembrie 2020, o declaratie conform careia WhatsApp a oferit accesul Google la mesajele private a fost inclusa in dosarul antitrust impotriva acestuia. Dosarul este pe rol si nu stim inca in ce conditii si ce informatii au fost oferite companiei Google.

Cele mai bune si securizate alternative la WhatsApp

Aplicatie Wickr Me

1. Wickr Me

Compatibilitate: Android, iOS, Windows, MacOS, Linux
Pret: Gratuit sau Platit

Fondat inca din anul 2012, Wickr este printre primele aplicatii de mesagerie care au adoptat criptarea end-to-end.

Aplicatia ia in serios confidentialitatea utilizatorului, utilizand o criptare puternica si stergand metadatele, cum ar fi etichetele geografice si orele mesajelor, iar utilizatorii pot configura cat dureaza pana cand mesajele se autodistrug.

Toate mesajele expira, timpul de expirare incepe odata ce mesajul a fost citit. Puteti alege o expirare de pana la 6 zile. Astefl, puteti sta linistiti ca toate mesajele se vor sterge.

Criptarea datelor se face loca pe telefonul utilizatorului, o noua cheie fiind generata pentru fiecare mesaj. Asta inseamna ca nimeni in afara de utilizatori nu detine cheile de decriptare a mesajelor, nici macar Wickr.

Fiecare apel, mesaj si fisier este criptat cu o noua cheie aleatorie. Decriptarea unei singure chei ar dura trilioane de ani – și cu o nouă cheie pentru fiecare comunicare, mesajele utilizatorilor sunt complet protejate. Chiar și în cazul unei spargeri a retelei, serverele Wickr nu pot scurge comunicarile utilizatorilor – acestea sunt nedescifrabile in tranzit si sterse la livrare, nefiind stocate pe serverele lor.

Wickr pune securitate pe primul plan, existand chiar si un program de recompensa cu bug-uri de 100.000 USD pentru oricine reuseste sa gaseasca o eroare de securitate.

Varianta gratuita accepta grupuri de pana la 10 persoane. Este nevoie de achiztionarea altor pachete in cazul in care vreti sa constituiti grupuri cu mai multe persoane.

La începutul anului 2020, aplicatia de mesagerie Wickr RAM a fost inclusa intr-o revizuire de catre NSA a platformelor de comunicare si colaborare sigure. Wickr RAM a fost singura aplicatie care a indeplinit toate criteriile cerute.

De remarcat faptul ca Wickr ofera solutii de mesagerie si pentru industria militara sau agentii guvernamentale.

Pozitive

-Cea mai sigura aplicatie de mesagerie

-Nu necesita numar de telefon sau email la inregistrare

-ID-ul nu contine informatii personale

-Partial Open-Source

-Criptare end-to-end autentificată pe 256 de biți

-Criptare mesage, audio si video

-Autodistrugere mesaje

-Decriptare directa pe device

Negative

-Putini utilizatori in comparatie cu Whatsapp, Signal, Telegram

-Pentru grupuri mari de 10 persoane este nevoie de achizitia unui pachet lunar

Aplicatie Signal

2. Signal App

Compatibilitate: Android, iOS, Windows, MacOS, Linux
Pret: Gratuit

Signal este cea mai populara alternativa la Whatsapp, fiind promovata si de fondatorul Space X, Elon Musk.

Aplicatia de mesagerie Signal apartine de Fundatia Signal care este un organism nonprofit independent, nu este detinuta de vreo companie importanta de tehnologie. Dezvoltarea aplicatie este sustinuta de subventii si donatii de la oameni ca noi.

Signal ofera o criptare excelenta end-to-end intre utilizatorii sai pentru mesaje, apeluri audio sau video.

Tehnologia folosita de Signal este 100% open source, ceea ce inseamna ca securitatea sa este verificata de experti in securitate cibernetica, iar tehnologia sa a fost adoptata si de alte servicii de mesagerie precum WhatsApp si Skype.

Pentru a verifica daca conversația dvs. cu o alta persoana este privata, fiecare conversatie Signal are un numar unic de siguranta al dispozitivului pentru a verifica securitatea mesajelor si apelurilor dvs. cu contacte specifice. Acest lucru este util in special pentru prevenirea atacurilor te tip man-in-the-middle.

Aplicatia de mesagerie Signal va permite sa securizatți aplicatia cu o parola, astfel incat sa va puteti proteja mesajele daca acestea cad in maini gresite. Exista o optiune de a trimite si mesaje autodistructive.

In trecut, Signal a fost fortat de guvern sa predea datele despre anumiti utilizatori, dar nu a fost produsa nicio informatie identificabila care ar fi putut expune utilizatorii sau mesajele acestora, deoarece Signal pur si simplu nu le stocheaza.

Pozitive

-Una dintre cele mai avansate metode de criptare end-to-end

-Usor de utilizat

-Datele sunt criptate local pe telefon

-Open Source

-Mesajele se pot sterge automat

-Nonprofit

Negative

-Este nevoie de numar de telefon pentru inregistrare

-Mesajele catre utilizatorii care nu folosesc Signal nu sunt criptate

Aplicatie Telegram

3. Telegram

Compatibilitate: Android, iOS, Windows, MacOS, Linux
Pret: Gratuit

Telegram este o aplicatie de mesagerie gratuita dezvoltata de fratii Nikolai si Pavel Durov. Este disponibila pentru telefoanele Android si Apple precum si cele mai vechi care foloseau Windows Phone.

Telegram a capatat atentie internationala in 2017, dupa ce FSB (Serviciul Federal de Securitate) a cerut cheile criptate, lovindu-se insa de refuzul oficialilor Telegram. Drept urmare, aplicatia de mesagerie a fost interzisa oficial pe teritoriul Rusiei, fiind blocat si de motorul de cautare rusesc Yandex. In 2020, guvernul rus a ridicat interdictia asupra aplicatiei Telegram dupa ce au cazut de acord in colaborarea pentru investigarea extremismului.

Mesageria Telegram este interzisa total sau partial in alte tari precum China, Iran, India, Pakistan, Thailanda, Belarus.

La 30 martie 2020, o baza de date care detinea 42 de milioane de inregistrari continand ID-uri de utilizator si numere de telefon a fost expusa online fara o parola. Conturile enumerate în baza de date erau cele apartinand utilizatorilor din Iran, extrase dintr-o versiune neoficiala a Telegramului, sancționata de guvern. Au fost necesare 11 zile pentru ca baza de date sa fie eliminata, dar cercetatorii spun ca datele au fost accesate de alte parți, inclusiv de un hacker care a raportat informatiile catre un forum specializat.

Tipul de criptare oferit in mod prestabilit de mesageria Telegram este client-server pentru chat-urile normale. Exista insa si criptare end-to-end pentru apelurile vocale si pentru chat-urile secrete intre doua persoane, nefiind insa disponibila pentru grupuri.

Pozitive

-Criptare end-to-end pentru apeluri video si “chat-uri secrete”

-Istoricul mesajelor din chat-urile secrete sunt distruse automat si nu sunt stocate pe serverele lor

-Autentificare cu doi factori (2FA)

Negative

-Necesita numarul de telefon la inregistrare

-Codul nu este complet open-source

-Istoricul mesajelor este stocat pe serverele Telegram

-Plan pentru introducerea reclamelor in aplicatie

Aplicatie mesagerie Wire

4. Wire

Compatibilitate: Android, iOS, Windows, MacOS, Linux
Pret: Gratuit sau Platit

Lansata in martie 2016 in Elvetia de cofondatorul Skype, Janus Friss, Wire ofera gama completa de optiuni precum mesagerie, apeluri vocale, apeluri video, apeluri de conferinta, partajare de fisiere si colaborare externa.

La prima vedere, Wire bifeaza toate caracteristicile unei aplicatii de mesagerie cu adevarat sigure. Ofera criptare end-to-end pentru mesaje si apeluri video, respecta toate legile Uniunii Europene privind datele si confidentialitatea, este open source si nu este obligat sa partajeze datele sale cu servicii de supraveghere. De asemenea, are mesaje cu auto-distrugere, verificarea sesiunii pentru a va asigura ca vorbiti cu persoana cu care doriti si o blocare a parolei pentru aplicatia dvs. In plus, il puteți utiliza pe cele mai populare browsere precum Firefox, Chrome, Safari și Opera.

Cu toate acestea, Wire colecteaza si stocheaza unele date despre utilizatori.

In timp ce Wire are caracteristici de securitate ent-to-end, acesta pastreaza unele metadate semnificative pe serverele sale, inclusiv marcaje de timp si liste de participanti.

Creatorii aplicatiei au recunoscut ca pastreaza evidenta persoanelor contactate si, din pacate, totul este salvat in text simplu. De asemenea, stocheaza e-mailurile, numerele de telefon si numele utilizatorilor. Potrivit Wire, aceste informatii faciliteaza sincronizarea dispozitivului si sunt sterse odata ce contul este dezactivat.

Din anul 2019, aplicatia de mesagerie Wire este detinuta de o firma din SUA, insa nu se cunoaste cu siguranta sub ce jurisdictie se afla datele. Cert este ca Wire si-a schimbat Politica de Confidentialitate a utilizatorilor din “partajarea datelor utilizatorului atunci cand legea o impune” in “partajarea datelor utilizatorului atunci cand este necesar”

Pozitive

-Criptare ened-to-end

-Open Source

-Criptare end-to-end la mesagerie si apeluri video

-Mesaje cu auto-distrugere

Negative

-Informatii necriptate ale utilizatorilor sunt stocate pe serverele Wire

-Politica de confidentialitate a utilizatorului este neclara

-Este nevoie de un numar de telefon sau e-mail pentru inregistrare

Elemente pe care trebuie sa le luam in considerare cand alegem o aplicatie de mesagerie

Securitatea si confidentialitatea unei aplicatii sau servicii de mesagerie inseamna putin daca nu are functiile de care aveti nevoie. Din fericire, majoritatea serviciilor de mesagerie securizate de top continua sa adauge functii noi. De exemplu, capacitatea de a rula pe mai multe platforme este practic o necesitate, in timp ce posibilitatea de a trimite mesaje video sau note vocale poate fi sau nu o utilitate in anumite cazuri

O alta caracteristica importanta este popularitatea aplicatiei de mesagerie, pentru ca degeaba avem cel mai securizat serviciu daca nu avem cu cine comunica. In functie de circumstante, poate fi necesar sa faceti compromisuri in ceea ce priveste securitatea si confidentialitatea pentru a putea comunica cu persoanele dorite.

Criptarea end-to-end

Criptarea end-to-end (E2E) este caracteristica de securitate principala pentru o aplicatie de mesagerie. Cand o aplicatie de mesagerie utilizeaza criptarea end-to-end, numai persoanele care comunica pot citi mesajele. Nimeni altcineva, nici macar compania care furnizeaza serviciul, nu poate citi mesajele. Dacă un serviciu nu oferă criptare end-to-end, nu este sigur.

Cu toate acestea, exista doua conditii suplimentare pe care un serviciu criptat end-to-end trebuie sa le indeplineasca pentru a se asigura ca este sigur. In primul rand, trebuie sa utilizeze algoritmi de criptare dovediti. In al doilea rand, criptarea end-to-end trebuie aplicatA mesajelor dvs.

Securitatea criptarii E2E presupune ca nimeni nu poate sparge criptarea. Sau mai realist, ar fi nevoie de o cantitate mare de timp de ordinum milioanelor de ani pentru a sparge criptarea utilizata. In mod normal, aceasta nu este o problema. Acest lucru se datoreaza faptului ca serviciile de mesagerie utilizeaza de obicei algoritmi de criptare de incredere. Algoritmi precum protocolul Signal au fost analizati de criptografi si s-au dovedit a fi siguri impotriva oricarui atac rezonabil. Daca un serviciu nu foloseste algoritmi de criptare de incredere, nu inseamna ca serviciul nu este sigur, dar este ceva de luat in considerare.

Criptarea E2E este utila numai daca este activata. Majoritatea serviciilor de mesagerie securizate au criptarea E2E activata in mod implicit. Telegrama, pe de alta parte, nu. Trebuie sa va asigurati ca utilizati sistemul Secret Chat al Telegram sau comunicati prin mesaje vocale daca doriti ca criptarea E2E sa fie activata in Telegram.

Cod Open Source

Codul Open Source ne poate face si mai siguri ca un serviciu isi va indeplini promisiunile. De ce? Nu pentru ca este posibil ca dvs. sau eu sa le revizuim codul sursa, cautand brese in algoritmii lor.

Cu cat este mai popular un serviciu de mesagerie, cu atat este mai probabil ca oamenii sa se uite la cod, gata sa semnaleze eventuale probleme. Simplul fapt ca exista persoane dornice si capabile sa treaca prin codul sursa inseamnă ca este posibil ca erorile sa se remedieze mai devreme, iar oricine incearca sa faca ceva ascuns in cod se va afla public

Autodistrugerea mesajelor

Unele aplicatii de mesagerie va permit sa setati anumite mesaje pentru a se autodistruge dupa o anumita perioada de timp dupa ce sunt citite. Wickr Me merge atat de departe incat sa faca din autodistrugere baza serviciului lor. Toate mesajele si atasamentele se vor autodistruge dupa o anumita perioada de timp. In functie de ce tip de mesagerie cautati, aceasta ar putea fi o caracteristica cruciala.

Colectare datelor utilizatorilor

Doar pentru ca toate mesajele dvs. sunt criptate in siguranta, nu inseamna ca serviciul nu are informatii despre dvs. Majoritatea serviciilor colecteaza o anumita cantitate de date despre utilizatori. Aceasta ar putea fi adresa de email, numarul de telefon, adresa IP de la care va conectati la serviciu, la ce ora va conectati, la cine va conectati etc. In timp ce colectarea acestui tip de informatii ar putea sa nu compromita securitatea mesajelor dvs., va reduce intimitatea.