Ce componente are un pc sau laptop
Procesorul
Procesorul reprezinta unitatea centrala de procesare. Acesta gestioneaza sarcini generale si complicate din punct de vedere matematic.
Alegerea unitatii centrale de procesare sau a procesorului reprezinta un pas foarte important atunci cand planificati o noua constructie de sistem pc. Procesorul serveste drept creier si centru nervos al sistemului dvs. si defineste in mare masura capacitatile si performantele calculatorului.
Principalii producatori de procesoare sunt Intel si AMD, cu o istorie indelungata de rivalitate care s-a transpus si in utilizatorii finali.
Pentru a alege corect procesorul potrivit, este important sa fiti constienti de doua masuri diferite de performanta: performanta single-core si multi-core, precum si viteza procesorului si microarhitectura sa.
Microarhitectura defineste diferitele tipuri de lucrari matematice pe care le poate face un nucleu de procesor si cat de mult din acea munca o poate face simultan. Introducerea unei noi microarhitecturi este o etapa importanta deoarece duce la procesoare mai rapide care cresc performanta sistemului. Aceeasi microarhitectura de baza ar putea fi implementata in diferite procesoare cu numar de nuclee si frecvente diferite.
Odata ce un producator alege microarhitectura si numarul de nuclee pe care le are un procesor, acesta poate avea frecvente diferite, care determina cat de repede pot functiona numeroasele elemente de calcul care alcatuiesc nucleul procesorului. Pentru un procesor dat, veti vedea adesea doua frecvente diferite, exprimate în GHz. Cifra mai mare, cum ar fi 5.0 GHz, este de obicei viteza maxima a procesorului, in timp ce cifra inferioara se refera de obicei la o frecventra de baza la care toate nucleele pot rula sub sarcini de lucru mai grele. Cu cat ambele frecvente sunt mai mari, cu atat performanta procesorului va fi mai buna si cu atat pretul sau va fi mai mare.
Din motive de performanta si eficienta, frecventa procesorului va varia in mod constant in functie de o varietate de factori. Cand un procesor este inactiv sau nu efectueaza nicio lucrare, este posibil sa vedeti ca viteza ceasului scade cu mult sub ceasul de baza ca masura de economisire a energiei.
Placa video
Scopul sau este calcularea a tot ceea ce are legatura cu imagini si transmiterea acestora (imagini, interfață utilizator, GUI) pe monitor.
Exista doua tipuri de placi video: placi video integrate si placi video dedicate.
Unele procesoare au placi video integrate, astfel incat sa nu aveti nevoie de o placa video separata (dedicata). Acest lucru face ca placile video dedicate sa fie mai specializate decat erau in trecut. Veti folosi una dintre acestea daca intentionati sa jucati jocuri 3D sau pentru accelerarea programelor non-3D precum Photoshop sau codificarea video.
In caz in care procesorul nu are placa video integrata, veti avea nevoie de o placa video dedicata. Acestea se conecteaza la un slot de pe placa de baza si ofera porturi pentru conectarea unui monitor la computer.
Spre deosebire de CPU, care este un procesor de uz general ce poate efectua operatiuni matematice, placa video accelereaza foarte mult anumite tipuri de calcule care sunt necesare pentru iesirea de baza a afisajului si redarea video. Placile de baza mai puternice pot efectua aceste calcule suficient de rapid pentru a rula simularile 3D necesare pentru jocuri in timp real.
O placa video dedicata este o placa de circuit separata care contine un cip GPU dedicat puternic, un pool dedicat de memorie video sau VRAM si toate celelalte componente de alimentare si racire de care au nevoie aceste piese. Poate avea si conectori de alimentare suplimentari pentru a furniza toata energia electrica de care are nevoie.
Memoria RAM
Memoria RAM stocheaza temporar datele de care procesorul sistemului are nevoie pentru a le accesa rapid atunci cand efectueaza calcule. In linii mari, cu cat sistemul dvs. are mai mult RAM si la frecvente cat mai ridicate, cu atat mai multe programe si date poot fi utilizate simultan.
Alegerea memorie RAM se face in functie de capacitatea acesteia (masurata in GB) si frecventa (masurata in MHz). Capacitatea mare GB a acesteia permite procesorului de face mai multe calcule si rula mai programe simultan. Frecventa mai mare permite calcule mai rapide ale procesorului. Trebuie retinut faptul ca placile de baza si procesoarele accepta adesea viteze mai mari ale memorie RAM prin overclocking. De asemenea, atat procesorul cat si placa de baza vin cu informatii despre tipul de RAM compatibil, capacitatea si frecventa maxima suportata.
Placile de baza vor avea, in general, doua sau patru sloturi RAM situate pe partea dreapta a soclului procesorului. Pentru a permite accesul procesorului la mai multe date simultan, majoritatea placilor de baza implementeaza cel putin doua canale de memorie, un design denumit in mod obisnuit „dual channel”.
Cu exceptia cazului in care pur si simplu nu va puteti permite mai mult de un stick de memorie RAM la un moment dat, ar trebui sa planificati sa instalati si sa actualizati stick-uri de memorie in perechi identice. Daca amestecati diferite module de memorie RAM cu viteze si capacitati diferite, este posibil ca sistemul dvs. sa ruleze, dar este posibil sa experimentati performante degradate sau alt comportament imprevizibil.
Cantitatea exacta de memorie de care aveti nevoie pentru construirea dvs. este influentata de cat de mult solicitati sistemul. Sistemele sau laptopurile office pot rezolva cu 8 GB de memorie. Va recomandam minim 16 GB de memorie pentru computerele noi pentru jocuri, chiar 32 GB daca sunteti un multitasker greu sau faceti streaming. Profesionistii creativi care lucreaza cu fotografii si videoclipuri de inaltă rezoluțtie pot avea nevoie de si mai multa memorie RAM.
Placa de baza
Placa de baza faciliteaza comunicatiile intre componente si ofera porturi pentru a le conecta impreuna. Aceasta reprezinta coloana vertebrala a sistemului. Determina tipul de componente care pot fi utilizate cu sistemul si numarul de periferice interne pe care computerul le poate suporta. Acesta va avea un impact direct asupra procesorului utilizat si asupra cantitatii totale de memorie care poate fi acceptata.
Chipset-urile entry-level ofera doar cele mai esentiale porturi si sloturi de expansiune de care aveti nevoie pentru ca un PC sa functioneze. Placile mai scumpe, cu chipseturi de ultima generatie, adauga caracteristici mai sofisticate, care imbunatatesc experienta utilizarii computerului. Acestea permit conexiuni mai rapide la mai multe sloturi de expansiune pentru mai multa flexibilitate si performante mai bune.
Placile de baza cu chipset-uri de ultima generatie sunt, de asemenea, construite cu componente mai puternice si mai durabile, precum si o racire mai buna, pentru a permite cresterea performantelor calculatorului prin overclocking.
Constructorii de PC cu experienta overclockeaza pentru a obtine mai multa performanta din procesoarele lor, placile grafice si memoria RAM.
Mediul de stocare HDD&SSD
PC-ul are nevoie de o stocare permanenta a datelor, cum ar fi sistemul dvs. de operare ca Microsoft Windows, jocuri si alte programe pe care le poate incarca de fiecare data cand se aprinde.
Aceste date sunt stocate pe componentele pc-ului numite unitati SSD si unitati HDD.
Unitatile de stocare SSD stocheaza date pe un tip de cip cunoscut sub numele de memorie flash. Acestea nu au parti in miscare, deci pot citi si scrie date digitale mult mai repede decat unitatile de HDD, care se bazeaza pe platourile magnetice rotative si alte componente in miscare pentru a muta informatiile.
SSD-urile au preluat functia de dispozitiv de stocare primar in majoritatea calculatoarelor, pentru ca sunt mult mai rapide si mai receptive decat unitatile de hard disk. Desi puteti utiliza o unitate de HDD ca dispozitiv principal de stocare, pc-ul dvs. se poate simți un pic mai greoi in accesarea informatiei si deschiderea programelor.
Cu toate acestea, HDD-urile sunt inca o componenta esentiala pentru computer, deoarece sunt mult mai ieftine in raport pret / cantitatea de informatie stocata. Daca aveti nevoie de spatiu urias pentru fotografii, filme sau muzica, HDD-urile devin o optiunea mai practica datorita capacitatii mari de stocare si a pretului mai mic.
Sursa
Aceasta are rolul de a converti puterea de iesire, care este curent alternativ (AC), in curent continuu (DC) necesar componentelor interne, precum si furnizarea de tensiuni si curenti corespunzatori pentru aceste componente interne.
Important este sa stiti cat de multa putere va avea pc-ul pentru a rula stabil si cat de mult veti avea nevoie in viitor daca intentionati sa adaugati mai multe componente, cum ar fi GPU-uri sau unitati suplimentare.
Carcasa
Carcasa adaposteste si protejeaza restul pieselor si contine functii suplimentare, cum ar fi butonul de pornire / oprire, porturile frontale si alte caracteristici. Toate celelalte parti ale calculatorului vor locui in interiorul acestuia. Carcasa trebuie aleasa in functie de dimensiunile placii video si a celei de baza.
De asemenea, utilizarea unui cooler aftermarket pentru procesor poate influenta dimensiunile dorite. Un cooler cu racire pe aer poate avea dimensiuni atat de mari incat sa nu putem inchide lateralul carcasei, pe cand un cooler pe lichid poate sa nu incapa in partea de sus a acesteia.
Numarul de ventilatoare care se pot monta pe carcasa este un alt aspect important, pentru ca sistemul are nevoie de o circulatie buna a aerului astfel incat componentele acestuia sa nu atinga temperaturi prea mari.
Aspectul general al carcasei este important pentru ca este cea mai vizibila parte a calculatorului.
Chiar daca am ales perfect componentele interne ale pc-ului, acesta este inutilizabil fara componentele externe. Asadar, avem nevoie de o interfata de control si un monitor.
Tastatura
Majoritatea dintre noi petrecem o cantitate considerabila de timp in fata unui computer cu tastatura ca dispozitiv principal de intrare. Daca ati folosit vreodata un pc sau chiar un laptop sau o tableta, ati realizat ca tastatura este o necesitate.
Aceasta este un dispozitiv de intrare utilizat pentru a introduce caractere si functii in sistem prin apasarea tastelor, fiind dispozitivul principal pentru a introduce text. O tastatura contine de obicei taste pentru litere individuale, cifre si caractere speciale, precum si taste pentru funcții specifice. O tastatura este conectata la un sistem de computer folosind un cablu sau o conexiune wireless.
Alegerea unei tastaturi o facem in functie de sistemul de conectare pe care il dorim (cu fir sau wireless), tipul de taste (clasice sau mecanice), rapiditate si butoane multimedia.
Mouse
Mouse-ul, al doilea dispozitiv de intrare din lista componentelor pentru pc, este utilizat pentru a naviga rapid in programele calculatorului.
Un mouse este un dispozitiv portabil utilizat pentru interactiunea directa cu o interfata grafica de utilizator prin controlul miscarii unui cursor sau a unui indicator pe ecranul de afisare al unui computer. Acesta detecteaza miscarea bidimensionala a operatorului si o traduce in miscarea cursorului pe ecran. Cele mai frecvente operatiuni sunt point-and-click si drag-and-drop.
Un mouse pentru pc il alegem in functie de numarul de butoane de care avem nevoie si tipul de conectare pe care o dorim (cu fir sau wireless). Pasionatii de jocuri trebuie sa aiba si alte aspecte in considerare, precum marimea, optiunile de personalizare si precizia acestuia.
Monitor
Monitorul este fereastra catre utilizarea calculatorului. Functia acestuia este de a afisa cu acuratete si claritate programele, software-ul sau videoclipurile afisate de pc utilizatorului. In termeni mai tehnici, un monitor este un dispozitiv de iesire video care afiseaza text, video si alte informatii.
Alegerea monitorului se face in functie de utilizarea generala a acestuia. Pentru utilizare office a pc-ului este indeajuns un monitor la rezolutie 1920×1080 la 60Hz cu protectie pentru ochi. Pentru creatorii de continut este necesara o rezolutie mai mare si o acuratete superioara a culorilor. Pentru gaming este necesar un monitor cu timp de raspuns rapid si o rata de refresh de 144 Hz.
Diagonala monitorului este al aspect pe care trebuie sa il luam in considerare. Aceasta trebuie sa fie corecta in raport cu distanta de la monitor la utilizator. De asemenea, rezolutia monitorului poate influenta diagonala dorita, deoarece un monitor mic cu rezolutie va face ca elementele de pe ecran sa apara foarte mici.
Monitorul se alege si in functie de performantele placii video. Daca sistemul pc construit contine o placa video puternica, este de perferat alegerea unui monitor rapid cu rata refresh de 144 Hz.