Razer a decis sa intre pe piata monitoarelor de gaming. Cunoscut in primul rand ca producator de periferice de calitate precum tastaturi, casti sau mausi, anul 2019 aduce companiei primul monitor.
Denumit Razer Raptor 27, monitorul propune un panou IPS cu diagonala de 27 inch la rezolutie WQHD (2560 x 1440). Cum monitorul este destinat in primul rand gamerilor, nu putea lipsi rata de refresh de 144 Hz.
Este interesant tipul de panou ales, avand in vedere ca majoritatea gamerilor prefera panourile TN datorita tranzitiei putin mai rapide a pixelilor. Alegerea insa nu este intamplatoare, fiind foarte putine monitoare pe piata cu rata de refresh de 144 Hz, panou IPS, cu diagonala de 27” si rezolutie 2560 x 1440. Cum diferenta dintre timpurile de raspuns ale celor doua panouri, TN si IPS, s-a diminuat foarte mult in ultimul timp, Razer Raptor 27 este o aparitie binevenita pe piata monitoarelor de gaming, mai ales daca tinem cont de culorile si unghiurile de vizibilitate net superioare ale tehnologiei IPS.
Panoul IPS de pe Raptor 27” e capabil sa reproduca 95% din gama de culori DCI-P3, care este superioara gamei sRGB.
Monitorul vine pregatit pentru standardul HDR400, oferind luminozitate de 420 cd/mp, cu procesarea imaginii in 10 bits. Astfel, avem o luminozitate,un contrast si o gama de culori mai bune fata de monitoarele “normale”. Totusi, nu trebuie confundat cu monitoarelor profesionale care redau cu adevarat imagine in HDR ( standardul DisplayHDR 1000), pentru ca acestea trebuie sa aiba o luminozitate de minim 1000 cd/m2.
Timpul de raspuns de 1ms este obtinut prin activarea functie Ultra Low Motion Blur. Ramane de vazut cate de bine este implementat, pentru ca activarea acestei functii de overdrive poate duce la scaderea luminozitatii, artefacte sau ghosting la majoritatea monitoarelor.
Pe partea de design, Razer Raptor 27 are rama subtire doar 2,3mm, ce face utilizarea placuta intr-un setup cu mai multe monitoare.
Piciorul monitorului este iluminat RGB si are forma de L, cu un sistem interesant de cable management, firele fiind mascate de acest stand.
Pe partea de conectare, Razer Raptor 27 vine cu port HDMI 2.0a, DisplayPort 1.4, USB Type C si doua porturi USB 3.0 si mufa Jack pentru conectarea castilor.
Monotorul nu suporta Nvidia G-Sync ceea ce este pacat, avand in vedere ca un concurent direct in aceeasi zona de pret, Acer Gaming Predator XB1 are aceasta tehnologie. Este de asteptat ca Razer Raptor 27 sa apara pe piata la un pret de 3000 RON, ceea ce il face cu 500 RON mai ieftin fata de concurentul Acer. Daca merita platita diferenta de 500 RON pentru G-Sync, asta va decide cumparatorul, precum si rezultatele testelor la care va fi supus noul monitor de la Razer.
Conform comunicatului oficial al producatorului, Razer Raptor 27 va fi disponibil in Romania incepand cu toamna acestui an, cu un pret in jurul valorii de 3000 RON.