Ghidul maximizarii fps-urilor in Apex Legends
Pentru a obtine numar maxim de fps in Apex Legends, nu este necesara doar schimbarea setarilor pe low. Vom prezenta in acest articol atat setarile de baza cat si setari avansate ce presupun editarea unor fisiere, setari ale placilor video, optimizarea sistemului de operare si a altor programe.
Optiunile de lansare ale jocului (Launch Options)
Pentru a putea seta optiunile de lansare trebuie mers in fereastra Origin, My Game Library, click pe Apex Legends unde selectam “settings”, aflat imediat sub optiunea “Play”. In settings selectam “Game Properties. In noua fereastra deschisa, selectam “Advanced Launch Options”. Urmatoarele coduri le putem introduce acolo:
+fps_max unlimited Apex Legends este setat la o limita maxima de 144 fps-uri. Prin utilizarea acestui cod, puteti trece de bariera de 144 fps-uri, in cazul in care si configuratia sistemului este destul de puternica.
Setari Origin
Setari Apex Legends in joc
Pentru a putea obtine maxim de fps-uri in Apex Legends pe care configuratie sistemului le poate obtine, trebuie sa renuntam la anumite aspecte grafice din joc.
In setarile din joc, accesam fereastra “Video” unde facem urmatoarele modificari:
Display Mode: Full Screen
Aspect Ratio: setarea nativa a monitorului
Resolution: Rezolutia nativa a monitorului este cea mai indicata, pentru a nu pierde din calitatea imaginii. Cum acest joc foloseste mai mult placa video si mai putin procesorul, scaderea rezolutiei va aduce un plus de fps-uri in Apex Legends. Scadeti rezolutia si vedeti diferentele. Puteti sa incercati 1600×900, diferenta dintre aceasta si 1920×1080 nu este chiar atat de mare in claritate, insa veti obtine un plus important de fos-uri in Apex Legends.
Field of View
Scaderea valorii la aceasta setare imbunatateste fps-urile. O valoare mai mica in aceasta setare inseamna ca veti vedea mai putin din laterale pe ecran.
V-Sync: Disabled
Adaptive Resolution FPS Target. Setat la 0
Aceasta are rolul de a schimba rezolutia din timpul jocului astfel incat sa poata oferi constant un anumit numar de fps-uri. Ca exemplu, daca setam Adaptive Resolution FPS Target la 60, jocul schimba singur rezolutia pentru a putea ave constat 60 de fps-uri in Apex Legends, iar rezultatul vizual poate fi mai putin placut.
Anti-Aliasing: none
Aceasta setare fgace ca liniile si contururile obiectelor sa fie mai clare, insa afecteaza fps-urile in joc.
Adaptive Supersampling: Off
Texture Streaming Budget: none
Texture Filtering: Setati pe Bilinear. Controleaza cat de clare sunt detaliile suprafetelor.
Ambient Occlusion Quality: disabled. Este o tehnica de randare care face anumite zone mai intunecate pentru a da un realism mai mare jocului.
Sun shadow coverage: Low
Sun shadow detail: Low
Spot Shadow Detail: Off
Volumetric Lighting: disabled
Dynamic Spot Shadows: disabled
Model Detail: Low. Controleaza cat de detaliate sunt obiectele si personajele din Apex Legends.
Effects Detail: Low
Impact Marks: off. Arata impactul gloantelor pe diverse suprafete.
Ragdolls: low. Controleaza cat de reala este animatia atunci cand omori un adversar in Apex Legends.
Editarea fisierului videoconfig
Editarea fisierului videoconfig se face dupa ce ati setat deja optiunile din joc. Daca schimbati setarile din joc dupa ce ati modificat setarile fisierului videoconfig, acestea din urma devin nule.
Apasati tasta “windows” si “R” pentru a deschide fereastra Run. Copiati textul urmator %USERPROFILE%\Saved Games\Respawn\Apex\local pentru a deschide locatia fiseriului.
Deschideti fisierul videoconfig.txt utilizand un program de editare a textului ca Wordpad.
Operati urmatoarele modificari:
“Setting.cl_rangdoll_self_collition” schimbati valoarea in “0”
“Setting.mat_depthfeather_enable” schimbati valoarea in “0”
“Setting.r_load_switch_scale” schimbati valoarea in “0.400000”
“Setting.csm_enabled” schimbati valoarea in “0”(controloeaza toate umbrele din joc. Schimbata in “0”, si vor disparea umbrele din joc)
La final salvati si pe urma setati fisierul pe “Read only”. Daca nu salvati pe “Read only”, va reveni la setarile initiale odata ce porniti jocul.
Dupa ce ati editat videoconfig, nu mai faceti schimbari in joc. In caz ca decideti ca vreti sa faceti schimbari, reveniti iar asupra fisierului videoconfig si parcurgeti din nou toti pasii.
Setari pentru placile video Nvidia care cresc fps-urile in Apex Legends
Acestea sunt cele mai bune setari pentru imbunatatirea fps-urilor in Apex Legends. Urmati pasii pentru configurare corecta.
Primul pas e sa verificam daca diverul placii video Nvidia este la zi. Deschideti Nvidia Control Panel apasand butonul de la mouse din dreata. In partea din stanga jos a programului avem System Information. Click pe el si se deschide o noua fereastra unde gasim mai multe detalii, inclusiv Driver version. Intrati pe site-ul Nvidia la aceasta adresa https://www.geforce.com/drivers , selectati modelul placii de baza si sistemul de operare. In cazul in care primul driver aparut are un numar mai mare decat cel instalat, descarcati noua versiune. Dupa ce ati descarcat, aveti dou optiuni de instalare: Nvidia Graphics Driver and Geforce Experience si Nvidia Graphics Driver. Prima optiune instaleaza un program in plus asa ca recomand instalarea celei de a doua. Finalizati instalarea si restartati calculatorul.
Deschideti din nou Nvidia Control Panel. Odata deschisa aplicatia Nvidia, observam in partea stanga mai multe Taskuri. Primul e “Adjust image settigs with preview” care are trei setari. Alegeti setarea din mijloc “Use the advanced 3D image settings” si apasati butonul Apply.
Selectati din stanga taskul “Manage 3D settigs”. Aici observam ca setarile sunt impartite in doua ferestre: Global Settings si Program Settings. Selectati Program Settings si la punctul 1 (Select a program to customize) cautati si selectati jocul Apex Legends si alegeti urmatoarele setari:
Anistropic filtering Off
Antialiasing FXAA Off
Antialiasing Gama correction Off
Antialiasing Mode Off
Antialiasing transparency Off
Cuda GPU – Use Global Settings (All)
Maximum pre-rendered frames 1
Multi-Frame Sampled AA Off
OpenGL rendering GPU -selectati placa video
Power management mode – Prefer maximun performance
Prefered refresh rate – Highest available
Shader Cache – On daca aveti SSD – Off daca aveti HDD clasic
Texture filtering Anistropic sample option – On
Texture filtering Negative LOD bias – Allow
Texture filtering Quality – High performance
Texture filtering Trilinear optimization – On
Treaded optimization – On
Triple buffering – Off
Vertical sync – Off
Virtual Reality pre-rendered frames – 1
Nota: Setarile din Nvidia pe care le-am prezentat afecteaza doar Apex Legends si sunt facute pentru a creste numarul de fps-uri. Nu afecteaza alte aplicatii.
Setari pentru placile video AMD Radeon care cresc fps-urile in Apex Legends
Right-click pe desktop si deschideti AMD Radeon Settings. Primul pas e sa faceti update la driverul placii video in caz ca nu aveti ultima varianta instalata.
Pentru a seta placa video AMD astfel incat sa ofere mai multe fps-uri in Apex Legends, urmati ghidul de mai jos.
Selectati primul tab din stanga sus, Gaming, dupa care selectam Global Settings. Resetati la setarile din fabrica (buton in partea dreapta). Resetati atat Graphics Settings cat si Shader Cache.
Setati optiunile dupa cum urmeaza:
Anti-aliasing Mode – Use application settings
Anti-aliasing Method – Multisampling
Morphological Filtering – Off
Anisotropic Filtering Mode – Use application settings
Texture Filtering Quality – Performance
Surface Format Optimization – On
Wait for Vertical Refresh – Always off
OpenGL Triple Buffering – Off
Shader Cache – AMD optimized
Tessellation Mode – Override application settings
Maximun Tesselation Level – Off
GPU Workload – Graphics
Chill – Off
Frame Rate Target Control – Disabled
Selectati tabul Video apoi selectati setarea Default.
Selectati tabul ReLive si alegeti optiunea Off
Selectati tabul Display si asigurati-va ca setarile GPU Scaling sunt Off.
Puteti inchide programul si restarta calculatorul.
Setari Discord pentru Apex Legends
Discord este un program foarte popular prin care poti comunica cu prietenii in joc. In caz ca il folositi, deschideti programul, mergeti la “user settings”, apoi “Apearance” unde cautati si dezactivati “Hardware Acceleration”. Aceasta setare poate creste fps-urile in Apex Legends si reduce sacadarile din joc.
Setari in Windows pentru Apex Legends
Schimbati modul in care sistemul Windows isi face update. In Windows Update click pe Advanced Options, apoi Delivery Optimization. Casuta de la “Allow downloads from other PCs” tre sa fie pe off. Faceti update la Windows daca este necesar.
Dezactivati One Drive in caz ca nu il folositi.
Schimbarea setarilor in Google Chrome ca aplicatiile acestuia sa nu ruleze in background. Deschideti Google Chrome, apoi settings, apoi advanced tab. Cautati acolo setarea “Use hardware acceleration when available” si setati “off”. Inchideti si reporniti Google Chrome ca setarea sa se schimbe.
Stergeti fisierele temporare din Windows. Apasati butonul apasati tasta windows urmata de tasta s, apoi cautati in bara %localappdata% si apasati enter. Deschideti folderul Temp si stergeti tot ce se afla acolo. In caz ca anumite fisiere nu pot fi sterse, apasati skip.
Faceti update la drivere. Cand vine vorba de jocuri, cel mai important driver este cel al placii video. Nvidia si AMD creaza noi drivere pentru placile lor video, care imbunatatesc fps-urile in jocuri, elimina bug-uri etc.
Cand rulati Apex Legends, asigurati-va ca nu sunt alte programe care ruleaza in acelasi timp. Acestea pot consuma mai mult sau mai putin din resursele calculatorului si pot duce la o scadere a fps-urilor in Apex Legends.
Windows power plan
Verificam daca versiunea noastra de Windows suporta Ultimate Power Plan. Apasati tasta Widows si tastati winver. In fereastra deschisa apare versiunea sistemului. Daca versiunea este 1803 sau peste, sistemul suporta Ultimate Power Plan. Daca versiunea este mai mica, nu suporta. In ultimul caz, faceti update la Windows pentru a trece la o versiune superioara.
Dupa ce v-ati asigurat ca versiunea de Windows suporta, left-click pe butonul de windows din stanga jos si selectati “Windows PowerShell (Admin). In noua fereastra deschisa, copiati urmatorul text: powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61
Dupa ce ati copiat textul apasati enter si puteti inchide fereastra.
In caz ca nu vreti sa parcurgeti toti pasii de mai sus, planul High Performance este suficient.
Apasati tasta windows si tastati “power plan”. Selectati “Edit power plan”. In noua fereastra deschisa, selectati Power options in bara de sus. Apasati “Show additional plans si selectati Ultimate Performance. Restartati calculatorul.
CPU Core Parking Manager
Instalati programul de la adresa https://coderbag.com/product/quickcpu. In partea de jos a paginii gasiti mai multe versiuni, instalati cea mai nou versiune.
Dupa instalare, selectati power plan-ul pe care l-ati setat in Windows si setati Core Parking index, Frequency scaling indexi si Turbo boost index (la unele modele de procesoare nu apare) la 100%. Click Apply si puteti inchide programul.
Masurarea fps-urilor in Apex Legends
Pentru a putea vedea la ce fps-uri ruleaza Apex Legends, este necesara instalarea unui program. Desi o optiune in Origin pentru afisarea fps-urilor, recomand folosirea programului Fraps. Acesta nu doar ca arata fps-urile in joc, ci poate face si un benchmark care sa arate fps-urile minime maxime si medii. Programul poate fi descarcat de la aceasta adresa:http://www.fraps.com/download.php