Intel sta in spatele unui teste controversate conform carora i9-9900K este cu 50% mai rapid decat AMD Ryzen 7 2700X in jocuri.

Testele facute publice de Principled Technologies au ridicat multe semne de intrebare in comunitatea IT. Aceastea sunt singurele teste facute publice, pentru ca firma a semnat un contract cu Intel, ceilalti revieweri neputand face teste publice pana la ridicarea NDA pe 19 octombrie.

Desi Principled Technologies este o companie independenta, in urma contractului cu Intel aceasta s-a angajat sa faca testele dupa cerintele Intel.

S-a ajuns astfel la niste teste false care induc in eroare potentialii clienti, pentru ca modul in care a fost testat procesorul Ryzen 2700X nu il ridica la adevaratul lui potential.

Intr-un final, am ajuns sa avem titluri cu i9-9900K cu 50% ma bun in jocuri decat rivalul de la AMD. O stire falsa menita sa faca consumatorii sa pre-comande procesorul, deja aparut in unele magazine din SUA.

Cum a facut Principled Technologies testele astfel incat sa dezavantajeze procesoarele Ryzen?

Setarile Mermoriei RAM

In primul rand, procesoarele Ryzen dau un randament mai bun daca nu sunt toate sloturile de memorie RAM ocupate. In testele lor, acestia folosesc toate cele 4 sloturi RAM.

Timinig-ul memorie este foarte important insa nu au aplicat “extreme memory profile” sau XMP.

Desigur, au facut asta doar in cazul testelor pe Ryzen. La procesoarele Intel au setat memoria pe XMP dupa care au ajustat frecventa manual, asigurand din start un important avantaj pentru procesoarele Intel.

Procesoarele AMD au fost testate in Game Mode, setare care dezactiveaza SMT-ul si ofera performante mai slabe in gaming decat daca era setat pe Creator Mode.

Testele au fost facute doar la rezolutie 1080p, iar la placa video utilizata nu au fost ajustate setarile pentru calitate maxima.

PT specifica ca au utilizat “in game benchmark” acolo unde era posibil, iar in celelate jocuri au folosit Fraps. Problema e ca “in game benchmark” nu ofera rezultate reale in cele mai multe cazuri, iar rezultatele difera de cele inregistrate de Fraps.

Au fost facute cate 3 teste pe fiecare procesor in parte, insa rezultatele publicate nu sunt o medie a celor 3 , ci au ales sa excluda cel mai mare si cel mai mic rezultat, publicand rezultatul…..dintre ele.

Carcasa utilizata in teste este Thermaltake Suppresor F51, un model care nu are un air flow prea bun. Este important de sepcificat deoarece daca pe procesoarele Intel s-a utilizat unul dintre cele mai bune coolere pentru procesor de pe piata, pe Ryzen 2700X au folosit coolerul stoc.

Cum in testele facute de  Principled Technologies au fost utilizate mai multe procesoare, nu doar i9-9900k si Ryzen 2700X, cei de la Techspot le-au comparat cu rezultatele obinute de ei in testele cu 8700K si 2700X.

Astfel, in testele PT 8700K este cu 29% mai rapide decat 2700X in Ashes of Singularity. In testul Techspot, acesta este doar cu 4% mai rapid in frecvente stoc ale memoriei, si cu 9% la frecventa RAM 3200.

Este de asteptat ca i9-9900K sa fie cel mai bun procesor pentru gaming, dar in niciun caz cu 50% peste Ryzen 2700X. “Cel mai bun” nu e intotdeauna cel mai indicat. Trebuie tinut cont de cata performanta castigi la suma platita. Avand in vedere ca Intel schimba socketul placilor de baza la fiecare generatie de procesoare, pretul procesoarelor si a placilor de baza sunt mai scumpe decat cele AMD, ramane de vazut daca i9-9900K isi va merita investitia.

In concluzie, nu negam ca i9-9900K va performante mai bune in gaming, ci ca nu poate fi asa mare diferenta fata de Ryzen 2700X. Procesorul AMD se descurca mult mai bine decat rezultatele afisate de Principled Technologies, atat timp cat platforma de testare este setata corespunzator