Setarile RAID iti permit sa combini dispozitivele de stocare pentru a obtine o performanta sporita sau pentru o mai buna siguranta a datelor.

In functie de prioritati si de numarul de diskuri disponibile, exista mai multe tipuri de RAID-uri.

Ce este RAID 0

Pentru a seta RAID 0 avem nevoie de minim doua diskuri. Daca avem doua dispozitive de stocare si le legam in RAID 0, informatiile scrise sunt impartite intre cele doua diskuri. Acest lucru mareste viteza de operare pentru ca o parte din informatie este accesata de pe primul disk, in timp ce cealalta parte este accesata de pe al doilea.

Astfel, daca avem doua SSD-uri identice, fiecare cu viteza de citire de 500 MB/s, cei 500MB/s ai primului SSD vor fi utilizati pentru a citi o parte din informatie, in timp ce ceilalti 500MB/s vor fi utilizati pentru a citi cealalta parte din informatie.

In cazul in care diskurile nu sunt legate in RAID 0, toata informatia ar fi stocata pe un singur disk, si aceasta va folosi doar viteza proprie de citire, 500 MB/s in cazul nostru.

Ca exemplu, daca avem o poza copiata pe disk-uri legate in RAID 0, ea este stocata jumatate pe un disk si jumatate pe celelalt.

Dezavantajul RAID 0 este ca, in cazul in care unul dintre SSD-uri sau HDD-uri se strica, toata informatia de pe ambele diskuri se pierde, pentru ca aceasta nu este completa fara celalat disk.

Ce este RAID 1

In cazul RAID 1, informatia este scrisa pe ambele diskuri. Spre deosebire de RAID 0, aici poza nu este impartita intre diskuri, ci este stocata in intregime pe fiecare disk.

Viteza de citire creste pentru ca aceeasi informatie este scrisa pe ambele disk-uri, insa viteza de scriere ramane normala.

In cazul in care unul dintre disk-uri se strica, nu se pierde nimic deoarece toata informatia se afla si pe celalat disk.

Dezavantajul este ca daca avem doua diskuri de cate 1TB, capacitatea totala nu va fi de 2TB, ci de 1TB, pentru ca aceeasi informatie este prezenta pe cele doua diskuri.

Ce este RAID 5

Pentru RAID 5 avem nevoie de minim 3 diskuri. La acest tip de RAID, informatia este impartita pe toate diskurile, ca in cazul RAID 0.

Noutatea adusa de RAID 5 consta in parity, care este o informatie de recuperare a datelor scrisa pe cele 3 diskuri. Astfel, spre diferenta de RAID 0, in cazul in care un disk se strica, sistemul poate fi utilizat in continuare pentru ca informatia poate fi recuperata prin acel parity.

La RAID 5, daca avem 3 diskuri de cate 1TB, din totalul de 3TB, doar 2TB pot fi folositi, pentru ca 1TB este folosit de parity.

Ce este RAID 10

Pentru RAID 10 avem nevoie de 4 diskuri si este o combinatie intre RAID 1 si RAID 0.

Disk-urile 1 si 2 sunt legate intre ele ca RAID 1, aceeasi informatie aflandu-se pe ambele diskuri. Acelasi lucru se aplica si diskuri-lor 3 si 4, care sunt legate intre ele tot prin RAID 1, cu aceeasi informatie pe ambele. Informatia scrisa pe diskuri-le 3 si 4 este diferita insa de cea scrisa pe diskuri-le 1 si 2.

Astfel, daca luam exemplul imaginii de mai sus, informatia ei este impartita in doua. Jumatate se afla pe diskurile 1 si 2, iar cealalta jumatate pe diskurile 3 si 4.

Cum poza nu se afla in intregime pe nici unul dintre diskuri, este nevoie de RAID 0 pentru a o putea citi. Acesta se creeaza intre setul de diskuri 1 si 2 si setul de diskuri 3 si 4.

RAID 10 ofera avantajele celor doua RAID-uri pe care le combina.

In cazul in care unul dintre diskuri cedeaza, informatia nu se pierde pentru ca ea are o copie pe unul dintre (celelalte?) disk-uri.