Ce alegem intre PC, PlayStation si Xbox

by | Last updated Jan 14, 2021 | Console | 0 comments

Care platforma este cea mai buna pentru jocuri?

Fie ca vorbim de un pc de gaming sau console precum PlayStation sau Xbox, fiecare platforma are avantaje si dezavantaje. Voi parcurge in acest articol plusurile si minusurile celor 3 optiuni pentru gaming.

Pret

Consolele sunt special concepute pentru gaming si va putea rula orice joc care apare pentru acestea pana la aparitia unui nou model de consola. Indiferent ca vorbin de Xbox sau Play Station, acestea vor putea suporta orice joc aparut pe toata durata lor de viata.

Daca ne gandim ca Play Station 5 are deja o durata de viata de 7 ani iar pe un PC de aceasi varsta nu vei putea rula toate jocurile noi aparute la performante acceptabile, fara vreun upgrade cel putin la placa video, consolele sunt mult mai avantajoase ca pret. Totusi, in cazul consolelor, trebuie sa platesti daca vrei sa joci online cu prietenii, insa cateva jocuri precum Apex Legends sau Fortnite fac exceptie de la regula.

Desi poti construi un pc de gaming cu un buget asemanator unei console pentru a obtine performante asemanatoare in anumite jocuri, acestea nu vor rula la fel de lin ca pe consola. In concluzie, intre un pc si o consola la acelasi pret, consola ofera o experienta mai placuta. Daca bugetul alocat pentru achizitionarea unui pc de gaming este mai mare, acesta va depasi in performante consolele Xbox sau Play Station.

Performante grafice

Calculatoarele de gaming ofera experiente si performante vizuale net superioare consolelor. Jocurile pentru pc ofera o selectie mai mare de setari grafice pe care le poti schimba pentru a atinge experienta vizuala dorita, pentru a obtine fps-urile etc.

Performantele grafice nu sunt doar pentru o experienta vizuala mai buna. O placa video buna de gaming creste rata de fps-uri oferind o miscare mai fluida foarte importanta pentru jocurile rapide. Un pc de gaming combinat cu un monitor de 144Hz cu timp de raspuns mic ofera performante net superioare, motiv pentru care jucatorii profesionisti si streamerii de jocuri first-person-shooter il prefera in detrimentul consolelor.

Desi Xbox One X si Xbox One S au support pentru rata de refresh de 120Hz, sunt doar cateva jocuri facute pentru consola sa ruleze la acea rata de refresh. Majoritatea jocurilor pentru console sunt limitate la 30 sau 60Hz.

Upgrade

Un calculator de gaming trebuie ales cu grija atunci cand alegem un sistem gata construit, sau cand alegem componentele pentru ca construi singuri sistemul. Trebuie facut in asa fel incat sa echilibram placa video cu procesorul, placa de baza sa suporte cu brio componentele si sa fie compatibila cu frecventa memoriei RAM in OC, sursa sa poata duce sistemul in conditii maxime de stres, iar carcasa sa ofere un airflow bun pentru a tine temperaturile sub control. Trebuie sa alegem corect monitorul de gaming pentru ca degeaba avem o placa video foarte puternica daca monitorul ne limiteaza la 60 de fps-uri. In timp, putem face upgrade-uri la componente pentru a obtine performante superioare in functie de cum evolueaza cerintele jocurilor.

La console nu avem stresul asta deoarece nu putem face vreun upgrade, iar toate jocurile aparute pentru consola respectiva vor fi compatibile. De exeplu, daca avem un PlayStation 4 aparut in 2013, putem juca toate jocurile aparute pana la aparitia PlayStation 5, cand vor aparea jocuri compatibile doar cu noua platforma.

De la aparitia primului model de Play Station 4 sau Xbox One, producatorii au mai lansat cateva versiuni imbunatatite care ofera un spatiu de stocare mai mare sau care sa suporte rata de refresh si rezolutie mai ridicata.

Jocuri

Jocurile nu sunt compatibile intre console diferite si pc. Dezvoltatorii de jocuri trebuie sa creeze o versiune speciala pentru a fi compatibila cu un sistem pc. Nici intre console diferite jocurile nu sunt compatibile. Unele jocuri nu sunt disponibile si pentru PC, iar altele apar la ceva timp dupa ce au aparut pentru console. Chiar si asa, calculatoarele dispun de o selectie mult mai mare de jocuri fata de console, iar pretul acestora este mai scazut. Ai acces la libraria Steam iar pretul jocurilor pentru pc este mai mic fata de cele destinate consolelor.

Singurul avantaj al consolelor la jocuri este ca acestea sunt foarte bine optimizate, nu sunt inregistrate caderi in performanta ca in cazul pc-urilor, unde avem anumite jocuri mai bine optimizate pentru anumiti producatori de placi video sau procesoare.

Jocuri Online

Jocurile online pe console au loc pe serverele oferite de Microsoft respectiv Sony. Cand acestea cad sau intra in revizie, nu mai poti juca nici macar joc online.Cand vine vorba de pc, aici avem servere separate pentru fiecare joc iar daca unul cade, te poti juca orice alt joc online.

Pe calculatoare avem o selectie de jocuri renumite care se pot juca online gratuit. Pe console nu exista jocuri care se pot juca gratuit in multiplayer, astfel sunteti nevoiti sa platiti pentru acces online.

Portabilitate

O consola este mult mai usor de transportat decat un calculator de gaming. Mai mica in dimensiuni si mai usoara, aceasta poate fi transportata si intr-un rucscac daca vrem sa mergem la un prieten acasa si sa facem o seara de FIFA.

Calculatorul are dimensiuni mari, are greutate ridicata iar transportul lui trebuie facut cu multa atentie pentru a nu afecta componentele acestuia. Pe langa asta, este necesar si transportul monitorului, pe cand consola o putem conecta fara probleme la TV pentru o noapte de gaming.

Controllere

Calculatoarele se bazeaza pe mouse si tastatura care ofera avantaje net superioare in anumite tipuri de jocuri ca shootere, jocuri de strategie, RTS. Pe langa asta poti adauga oricand un Gamepad pentru o experienta tip consola sau un volan pentru jocuri cu masini.

Puntem conecta mouse si tastatura la o consola Play Station sau Xbox One, insa doar o mica selectie de jocuri accepta acest tip de controllere. Folosirea acestora nu este practica deoarece nu poti folosi mouse si tastatura de pe canapea sau din mijlocul patului.

Versatilitate

Calculatoarele de gaming pot fi folosite la un infinit numar de taskuri. Putem lucra pe el, edita poze si filme, puteam crea jocuri, site-uri, etc. Consolele fiind create special pentru jocuri, sunt destul de limitate in optiunile oferite. Pe langa jocuri, acestea mai pot fi folosite pentru a vedea video pe youtube, filme, naviga pe internet si putem face streaming.

Acestea sunt principalele diferente pe care trebuie sa le luam in considerare cand alegem intre un pc de gaming si o consola, fie ea Play Station sau Xbox. Intr-un final, alegerea este subiectiva si tine de nevoile fiecarei persoane in parte.