Recomandari ventilatoare pc pentru carcase si radiatoare

Circulatia aerului intr-o carcasa este foarte importanta pentru a crea un mediu optim, astfel incat componentele calculatorului sa nu fie afectate de temperatura. Acest lucru este realizat prin montarea unor ventilatoare pc performante, care sa creeze o buna circulatie a aerului. Astfel, aerul cald este scos rapid din carcasa si inlocuit cu aerul mai rece din afara.

Chiar daca anumite carcase vin direct cu ventilatoare incluse, de cele mai multe ori acestea nu sunt de buna calitate.

Majoritatea carcaselor vin cu optiunea de a monta ventilatoare de 120mm, insa sunt si modele, de obicei in zona premium, care ofera si posibilitatea montarii ventilatoarelor de 140mm.

Avantajul celor de 140mm il constituie faptul ca pot impinge un flux de aer mai mare, ruland in acelasi timp la vietza mai mica.

In acest articol vom propune cateva ventilatoare performante care imbunatatesc temperaturile din interiorul carcasei.

Cum se conecteaza ventilatoarele pc

Ventilatoarele se pot conecta direct la sursa sau la placa de baza. Majoritatea ventilatoarelor de carcasa vin cu adaptoare care iti permit sa alegi modalitatea de conectare.

Conectorii disponibili pentru placa de baza sunt de 3 sau 4-pin. Diferenta intre cele doua timpuri consta in faptul ca celd e 4-pin va da posbilitatea sa ajustati viteza de rotatie.

Cum o viteza de rotatie mai mica insamna mai multa silentiozitate, acesta optiune poate fi benefica. Tineti cont si de faptul ca scaderea vitezei de rotatie scade si capacitatea de racire a ventilatorului.

Conectarea ventilatorului pc direct la sursa face imposibila reglarea vitezei de rotatie. Acesta va primi curent 12 volti si va rula la viteza maxima de rotatie.

Viteza de rotatie

Una dintre cele mai importante specificatii ale ventilatoarelor pentru pc este viteza de rotatie.

In general, o viteza mai mare de rotatie permite aducerea unui flux de aer mai mare in carcasa. Acestea sunt in general mai zgomotoase decat cele cu viteza mai mica. Asta nu inseamna neaparat ca un ventilator de 2000 rpm este mai performant fata de unul cu 1800 rpm. Modul in care sunt facute lamele ventilatorului precum si timpul de bearing folosit influenteaza considerabil zgomotul produs, precum si performatele de racire.

Avem doua categorii importante de ventilatoare pc

Ventilatoare cu presiune statica ridicata si ventilatoare cu flux de aer mare.

Ventilatoare pc cu presiune statica se recomanda a fi montate in carcasele care nu ofera o deschidere mare in partea frontala si nu permit tragere usoara a aerului din afara carcasei. Acestea se mai monteaza si pe coolerele pentru procesor.

Ventilatoale cu flux de aer se monteaza in spatele carcaselor sau in fata atunci cand nu au elemente mari ce blocheaza tragerea aerului din afara carcasei. Fluxul de aer se masoara in CFM (cubic feet per minute).

Cum montam corect ventilatoarele in carcasa?

In partea frontala a carcasei, ventilatoarele trebuie montate astfel incat sa bage aer in carcasa. Indiferent ca sunt 1, 2 sau 3 ventilatoare, toate trebuie montate in acest fel. De preferat a se monta ventilator cu presiune statica.

In partea de sus a carcasei, in caz ca aveti spatiu pentru ventilatoare, acestea trebuie montate astfel incat sa scoata aerul din carcasa. Aerul cald este mai usor decat cel rece si se ridica. Orice tip de ventilator se poate monta in aceasta zona.

In partea din spate a carcasei, ventilatoarele se monteaza sa scoata aerul cald din carcasa. Orice tip de ventilator se poate monta in spatele carcasei.

 

Recomandari ventilatoare pc silentioase

Ventilator pc “Be quiet! Silent Wings 3 120mm, 2200RPM, PWM”

+ Silentios

+ Racire buna

+ Recomandat pentru carcase si radiatoare

+ Foarte bine construit

+ 3 ani garantie

+ 300.000 ore de funtionare

Be quiet! Silent Wings 3 este cel mai performant ventilator silentios.
Silent Wings 3 ofera un raport bun intre fluxul de are de 73.33 CFM si presiunea statica de 3.37 mmH20, fiind recomandat pentru montarea atat in fata carcaselor, cat si in spate sau in partea superioara a acestora.

Aspectul lamelor ventilatorului este unic si are menirea de a crea o circulatie a aerului buna si, in acelasi timp, sa tina zgomotul redus.

In interiorul cutiei se afla doua compartimente, unul in care se afla ventilatorul si celalalt cu colturile cauciucate. Aceste elemente din cauciuc au rolul de a opri vibratiile dintre ventilator si carcasa.

Be quiet a include in pachet suruburi de diferite marimi pentru a inlesni montarea in orice parte a carcasei sau pe radiatoare.
Silent Wings 3 foloseste bearing Fluid Dynamic, ceea ce permite o durata de viata de pana la 300.000 de ore, adica 34 de ani rulat incontinuu. Garantia oferita de producator este de 3 ani.

Ventilator pc “Noctua NF-A12x25, 200RPM, PWM”

+ Silentios

+ Racire buna

+ Recomandat pentru carcase si radiatoare

+ Foarte bine construit

+ 6 ani garantie

Noctua este cel mai celebru producator din lume atunci cand vine vorba de racirea pc-ului, fie ca vorbim de cooler pentru procesor, pasta termica sau ventilatoare pentru carcasa. Produsele companiei se afla in topul fiecarei categorie in parte.
Asa cum ne-a obisnuit, Noctua nu are iluminare la ventilatoarele sale, deoarece compania este focusata pe performante si nu pe aspect.
La fel ca produsul Be quiet prezentat mai sus, Noctua NF-A12x25 este un ventilator care raceste bine si este silentios. La o viteza de rotatie de 2000RPM, ventilatorul ofera un flux de aer de 60.1 CFM si o presiune statica de 2.34 mmH2O.

Un plus din partea Noctua sunt cei 6 ani de garantie pe care ii ofera, fata de 3 ani cat ofera Be quiet.
Colturile ventilatorului sunt imbracate in cauciuc pentru a nu transmite vibratii catre carcasa.

Noctua s-a gandit si la managementul cablurilor din unitatea pc. Astfel, NF-A12x25 vine cu un cablu foarte scurt pentru montarea ventilatorului pe coolerul procesorului.

Pentru montarea lui ca ventilator de carcasa, Noctua a inclus in pachet un prelungitor de 30 cm care se poate conecta la cablul existent.

In cutie mai gasim un cablu “low noise adaptor”, un splitter care iti permite sa conectezi doua ventilatoare pe acelasi slot 4-pin al placii de baza, o “imbracaminte” din cauciuc in cazul in care se doreste montarea ventilatorului pe un radiator, suruburi clasice, precum si niste suruburi speciale din caucuic.

Ventilator pc “Be Quiet Pure Wings 2, 120mm, 1500 RPM”

+ Pret mic

+ Silentios

+ Recomandat pentru carcase

+ 3 ani garantie

Desi nu face parte din gama premium a producatorului german, ventilatorul pc Pure Wings 2 a fost produs cu intentia de a oferi parchetul complet cu flux de aer, presiune statica si silentiozitate la un pret mic.

Construit in primul rand ca un ventilator silentios, Silent Wings 2 ofera si racire buna pentru un pret destul de mic.
Fiind creat ca ventilator de buget, Pure Wings foloseste alt timp de bearing fata de modelul din gama premium, si are durata de viata ceva mai mica.

Daca fluxul de aer este asemanator cu al modelului Pure Wings 2, presiunea statica este ceva mai mica, de 1.25 mmH2O.
Constructia ventilatorului este foarte buna, insa ii lipsesc colturile cauciucate, iar suruburile trebuie stranse cu putere pentru a crea filet in ventilator.

Cu toate acestea, Pure Wings 2 costa jumatate din pretul ventilatorului Pure Wings 3 si este recomandarea noastra pentru un velitalor pc de buget.

Recomandare ventilatoare pc cu iluminare LED

Ventilator cu iluminare Led “Corsair ML 120 Blue Led”

+ Flux mare de aer

+ Presiune statica mare

+ Recomandat pentru carcase si radiatoare

+ Iluminare Led

Corsair foloseste la acest model levitatie magnetica, ceea ce inseamna ca nu exista frictiune la motor in rotirea paletelor. Este o tehnologie pe care Corsair a implementat-o pentru a reduce din zgomotul produs.

Fluxul de aer maxim produs de acest ventilator pc este de 75 CFM, iar presiunea statica de 4.2 mmH20, cifre care il recomanda pentru montare pe orice tip de carcasa, atat in fata cat si in spate. Conexiunea se face prin 4-pin, ceea ce inseamna ca poate fi reglata viteza de rotatie.

Ventilatorul este confectionat dintr-un plastic dur si are parti din cauciuc cu scopul de a opri vibratiile in carcasa.

Acest ventilator pc este recomandat celor care pun pret in primul rand pe performantele de racire. Corsair ML 120 raceste mai bine decat celelate ventilatoare prezentate, insa este sesizabil mai zgomotos, mai ales la turatii mari.

Ventilator cu iluminare Led “Corsair Air Series AF120 LED Red Quiet Edition High”

+ Pret mic

+ Iluminare Led

+ Recomandat pentru carcase

+ Silentios

Varianta de buget pentru ventilatoare cu Led vine tot de la Corsair.
Air Series AF120 editia silentioasa a producatorului, propune un ventilator foarte interesant pentru aceasta zona de pret.

Ventilatorul are iluminare Led rosie, si are un flux de aer de 52.19 CFM. Presiunea statica mica de 0.75 mmH2O recomanda montarea ventilatorului doar la carcase, nu si pe radiatoarele de racire ale coolerelor pentru procesor.

Conexiunea se face printr-un cablu 3 pini destul de lung, iar viteza maxima de rotatie este de 1500 RPM.
Cat despre nivelul zgomotului produs de ventilator, acesta se afla in valori bune.

Chiar daca nu este la fel de silentios precum Silent Wings 2, Corsair Air Series 120 Led Quiet Edition poate fi alegerea perfecta pentru cei care vor sa dea o culoare unitatii pc, datorita iluminarii Led.