Top laptopuri pentru editare foto si video – FHD, 4K, 8K

by | Last updated Jun 21, 2021 | Laptop, Sisteme | 0 comments

Un laptop pentru editare video sau foto trebuie sa aiba caracteristici speciale pentru ca editarea sa fie rapida si sa se pastreze la valori inalte.

Primul lucru care iti trece prin minte atunci cand iei decizia sa achizitionezi un laptop si nu un sistem desktop este portabilitatea. Laptopul il poti lua cu tine oriunde, in vacanta, la terasa si iti permite sa iti faci munca de editare atunci cand e nevoie sau cand ai chef. Il poti lua cu tine la intalnirile cu clientii si le poti prezenta portofoliul tau. Iti permite o flexibilitate mult mai mare fata de un sistem desktop care sta fixat pe birou si il misti de acolo poate doar cand stergi praful. Aceasta flexibilitate vine insa si cu un cost.

Pentru a avea un laptop de editare performant, trebuie sa platim mai mult decat pentru un desktop. Este nevoie de tehnologie avansata pentru a scoate putere din niste componente mult mai mici, iar pretul este pe masura. Daca e sa comparam un laptop cu un pc la acelasi pret, pc-ul va fi mai performant in toate cazurile. Asa ca daca portabilitatea nu e un factor important pentru tine, un desktop pc poate fi o alegere mai potrivita. Daca e sau daca pur si simplu vrei un laptop din orice alt motiv, ramai pe articol si iti vom face cele mai bune recomandari.

Desi putem instala Photoshop, Lightroom, DaVinci Resolve, After Effects sau Premiere cam pe orice laptop de pe piata, este recomandat sa alegem un laptop cu anumite caracteristici pentru a folosi programele si a oferi clientului un rezultat calitativ.

Timpul este un aspect important in viata fiecarei persoane, deci avem nevoie de un laptop pentru editare care poate rula si randa rapid pozele sau filmele editate. Monitorul laptopului este alta caracteristica critica in procesul de editare video sau foto, acesta trebuie sa fie foarte exact in redarea culorilor naturale.

Caracteristicile unui laptop pentru principalele programe de editare foto si video

Photoshop

Primeaza procesorul. Programul nu scaleaza bine pe multe nuclee, deci nu o sa avem castiguri importante cu un procesor cu 8 nuclee fata de unul cu 6.

Cea mai importanta este arhitectura procesorului. Este important sa avem placa video dedicata, insa performantele acesteia nu sunt importante. 4 GB memorie video sunt suficienti.

Pentru memoria RAM, recomandam minim 16GB pentru documente de pana in 500 MB, 32GB pentru documente de pana in 1GB si 64GB pentru documente mai mari.

Lightroom

Primeaza arhitectura procesorului, numarul de nuclee fiind si el important mai ales daca exportam un numar mare de poze sau generam preview-uri.

Ca si in cazul Photoshop, placa video nu are un rol determinant, insa poate creste performantele in Enhanced Details. 4GB memorie video sunt suficienti, insa putem creste la 6 GB sau mai mult pentru editare 4K.

Recomandam minim 16GB memorie RAM, fiind insa necesara o crestere pana la 32 sau 64 daca lucram cu imagini foarte mari, cataloage etc.

Adobe After Effects

Nu are nevoie de un procesor cu multe nuclee, primordiala fiind frecventa cat mai mare a acestuia. Daca folosim Cinema 3D render, atunci numarul de nuclee este si el important.

Placa video trebuie sa fie dedicata, 4GB VRAM fiind suficienti chiar si pentru 4K. O placa video mai puternica poate imbunatati serios performantele in functie de cate efecte accelerate prin GPU folosim.

Cantitatea memoriei RAM necesara depinde de cat de complexe sunt proiectele. Recomandam ca laptopul pentru editare in After Effects sa aiba minim 16GB.

Adobe Premiere Pro

Cel mai important este procesorul. Un procesor cu mai multe nuclee imbunatateste performanta in special in exporturi. Foarte importanta este si arhitectura si frecventa acestuia.

Adobe Premiere Pro beneficiaza si de o placa video puternica insa, ca si in cazul After Effects, performanta este influentata de efectele de accelerare folosite. Exportul in H.264/HVEC se face mult mai rapid cu o placa video potenta. Aceasta trebuie sa aiba minim 4 GB pentru rezolutie 1080p, 6GB pentru 4K, 8 GB pentru 6K si peste 10 GB pentru 8K.

Premiere Pro este programul Adobe care necesita cea mai mare cantitate de memorie RAM. Astfel, recomandam 16 GB pentru rezolutie 1080p, 32 GB pentru 4K si 64GB pentru 6 sau 8K.

DaVinci Resolve

Spre diferenta de gama Adobe, DaVinci Resolve se bazeaza in primul rand pe puterea placii video. Astfel, alegerea procesorului se face in functie de performantele placii video. In majoritatea cazurilor, este de preferat un procesor punternic pe nucleu decat un procesor cu foarte multe nuclee.

Cantitatea RAM recomandata este in functie de complexitatea proiectului: 32 GB la 4K si 64GB sau peste pentru proiecte 6 sau 8K.

Recomandari laptopuri pentru editare foto si video FHD, 4K, 8K

laptop editare video 4k si 8k

1. Asus ProArt StudioBook One W590G6T

Cel mai puternic laptop pentru editare

Procesor i9-9980HK​ | Placa video nVidia Quadro RTX 6000 24GB | 64GB RAM | 1 TB SSD | 15.6″ 4K |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala 

-Editare video profesionala in format FHD, 4K, 6K, 8K

Laptopul este un workstation special gandit pentru editare foto-video profesionista.

Are un display IPS de 15,6 inchi cu rezolutie 4K la 120Hz. Este calibrat din fabrica pentru profilele Adobe si este vertificat Pantone. Acopera 100% Adobe RGB si acuratetea culorilor este Delta-E < 1.

Procesorul este Intel i9 9980HK si are 8 nucleee / 16 threaduri, cu 5GHz frecventa in boost.

Placa video profesionala nVidia Quadro RTX 6000 ofera 24GB memorie video GDDR6 gestioneaza redarea animatiei, editarea video 8K si calculele de date fara probleme. Perfecta pentru programe ce necesita placa video puternica, precum DaVinci Resolve sau Adobe Premiere Pro.

Functiile avansate RTX, cum ar fi urmarirea razelor accelerate hardware, asigura imagini uimitoare, in timp ce asistenta exclusiva AI reduce sarcinile repetitive pentru o crearea mai rapida a continutului. Laptopul poate fi conectat simultan la 3 monitoare externe.

64 GB memorie este maxim ce gasim in momentul de fata pe piata. Rar gasim laptop cu 128 GB si nu la noi pe piata. Stocarea oferita de StudioBook este de 1TB SSD M.2 NVMe PCIe 3.0

laptop editare foto si video 4k,8k

2. MSI GE76 Raider 10UH

Procesor i9-10980HK​ | Placa video nVidia GeForce RTX 3080 16GB | 64GB RAM | 2 TB SSD | 17.3″ Full HD |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in furmat FHD, 4K, 6K, 8K

Display-ul este de 17,3 inchi, insa la rezolutie Full HD. Asadar nu avem 4K in cazul acesta, insa nu inseamna ca nu putem face editare video 4K pe acest laptop foarte puternic.  Este capabil sa acopere 100% Addobe RGB, 100% DCI-P3. Se poate face calibrare prin programul gratuit MSI True Color, unde se pot obtine rezuiltate bune. Recomandam insa calibrarea profesionala.

Procesorul i9-10980HK din a 10-a generaties este unul dintre cele mai puternice pentru editare. 8 nuclee si 16 threaduri cu frecventa in turbo de 5.3 GHz.

Avem douar doua laptop-uri pentru editare cu 64GB RAM, acesta fiind unul ditre ele. Avem 2 TB stocare pe SSD NVMe PCIe Gen3, impresionant pentru un laptop si suficient pentru creatorii de continut.

laptop editare foto video acer concept d7

3. Acer Concept D7

Procesor i7-10875H​ | Placa video nVidia Quatro 16GB | 32GB RAM | 1 TB SSD | 15.6″ 4K |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD, 4K, 6K, 8K

Acer Concept D7 face parte din gama laptop-urilor de la Acer special gandite pentru creatorii de continut.

Ecranul laptopului este de 15,6 la rezolutie 4K, cu panel IPS. Acesta acopera 100% din gama sRGB, 100% Adobe RGB si 90% P3. Are o luminozitate maxima de 325 niti iar acuratetea culorilor este Delta-E<2.

Procesorul este Intel I7-10875H cu 2.3 GHz frecventa nominala si 5.1 in turbo, are 8 nuclee si este construit pe tehnologia de 14 nm.

32 GB memorie RAM DDR4 iti asigura fluiditatea in aplicatii si posibilitatea de a folosi mai multe programe simultan.

Placa video este asigurata de Nvidia prin Quadro RTX 5000 si are capacitatea memorie de 16 GB VRAM GDDR6.

Stocarea este rapida, asigurata printr-un SSD de 1TB, suficient sa nu aduci dupa tine si o stocare externa. Racirea laptopului este silentioasa si nu devine deranjanta in sesiunile lungi de editare foto sau video.

Intensitatea iluminarii tastatorii poate fi controlata astfel incat sa nu devina deranjanta in conditii de luminozitate ambientala foarte scazuta.

Ne-ar fi placut sa vedem un slot pentru card SD, desi putem sa introducem cardul intr-un cititor de carduri cu format USB.

Asus laptop editare foto/video

4. Asus Pro Art StudioBook 15 H500GV

Procesor i7-9750H | Placa video nVidia RTX 2060 6GB | 48GB RAM | 1 TB SSD | 15.6″ 4K |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD, 4K, 6K, 8K

Al doilea laptop din seria Pro Art de la Asus gandita pentru editare foto si video, vine cu Windows 10 Pro instalat.

Ecranul 4K al laptopului este superb pentru editare foto video si acopera 171% din gama sRGB, 100% Adobe RGB. Panoul detaliat are culori bogate si exacte, iar finisajul mat ielimina reflexiile in timp ce editati fotografii sau videoclipuri. Luminozitatea maxima a ecranului este de 400 niti.

Procesorul este i7-9750H CU 6 nuclee pe 14nm  la 2.6 GHz si 4.5 GHz in modul Turbo. Ofera o placa video puternica RTX 2060 cu 6GB memorie video. 48 GB memorie RAM, suficienti in peste 99% din cazuri iar stocarea se face pe un SSD rapid de 1 TB.

Poti cauta camera web pe toate partile, acest laptop nu are una. Nu inteleg motivele pentru care Asus a ales sa nu puna camera pe acest laptop.

MacBook pentru editare foto video 4k

5. Apple MacBook Air

Procesor Apple M1 | Apple M1 8-core | 16GB RAM | 512 GB SSD | 13.3″ WQXGA |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD si 4K

Avem mai multe variante de MacBook Air, cu 8 sau 16GB memorie ram, 256 sau 512 capacitate SSD si 7 sau 8 nuclee video. Noi recomandam modelul cu 16 gb ram, 512 stocare SSD si 8 nuclee video.

Acesta varianta este la fel de performanta ca modelul MacBook Pro, care este mai scump. Pierdem fata de modelul mentionat touchbar-ul care, din punctul meu de vedere nu este important. De asemenea, mocrofonul si boxele nu sunt de calitate studio precum la varful de gama, insa nu stiu cat de important este pentru voi. Recomand intotdeauna folosirea unor casti cu microfon calitative.

Procesorul M1 este o inovatie marca Apple. Este cel mai puternic procesor in single-core la momentul scrierii articolului, iar pe multi-core are aceleasi performante cu procesorul intel de pe MacBook Pro 16.

O intrebare pertinenta ar fi de ce Apple propune un laptop cu atat de putin RAM (8 sau 16) pentru creatorii de continut. MacBook cu procesor M1 foloseste memorie unificata. Asta inseamna ca procesorul si grafica nu au nevoie sa stocheze informatii in memorie RAM timp indelungat, schimbul acestora facandu-se mult mai rapid. Cu o compresie superioara, Apple reuseste sa stocheze mai multa informatie in memoria RAM si foloseste inteligenta artificiala implementata cu modele anticipate pentru a eficientiza utilizarea acesteia.

Chiar daca 8 GB RAM pot fi suficienti in anumite conditii si daca nu rulezi mai multe aplicatii simultan pe MacBook, 16 GB iti ofera un avantaj clar si mai multa flexibilitate. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca nu putem face upgrade la memorie ca in cazul celorlalte laptop-uri, deci suntem blocati cu cantitarea respectiva de memorie.

Avem acelasi ecran exceptional Retina Retina True Tone cu acoperire 100% sRGB, 90% aRGB si 97% DCI-P3, insa cu 400 niti fata de 500 pe modelul Pro. Asta inseamna ca modelul Pro este usor mai luminos insa 400 niti sunt suficienti chiar inlumina puternica. Cei 500 de niti te ajuta putin daca te uiti la ecranul monitorului direct in lumina soarelui. In incaperi va fi folosit pe la 250-300 niti. Foarte putine laptopuri de editare din top au 500 niti, insa nu egaleaza calitatea ecranului de pe MacBook Air.

Mai merita mentionat ca laptopurile MacBook au o autonomie superioara celor pe Windows, depasind chiar si cu 50% versiuni mult mai scumpe.

Laptop editare Lenovo C7

6. Lenovo Legion C7 15lMH05

Procesor i7-10750H | Placa video nVidia RTX 2060 6GB | 32GB RAM | 1 TB SSD | 15.6″ Full HD |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD, 4K, 6K, 8K

Lenovo Legio C7 este on workstation puternic, gata sa satisfaca orice gamer sau creator de continut. Cu procesor din a 10 generatie Intel i7-10750H si placa video RTX 2060 6GB, nu este ceva ce acest laptop nu poate face.

Cei 32 GB RAM asigura memorie suficienta pentru a rula programe puternice simultan, iar stocarea de 1 TB SSD iti asigura suficient spatiu pentru poze si proiecte video. Se mai poate adauga inca un SSD de tip M.2 2280 pentru mai mult spatiu de stocare.

Ecranul este de 15,6 inch, la rezolutie Full HD si luminozitate maxima 500 niti. Acopera 100% din spatiul de culori Aadobe RGB. La nevoie, portul Thunderbolt 3 iti permite conectarea la 2 monitoare externe 4K.

Durata de viata a bateriei este de maxim 8 ore la o utilizare normala, insa timpul va scadea foarte mult in utilizarea aplicatiilor de editare foto / video.

Camera video are un capacel care poate fi tras peste ea pentru mai multa intimitate, scutindu-ne de lipirea unui abtipild ca in cazul lui Mark Zuckerberg.

Laptop editare Asus Rog G14

7. Asus ROG Zephyrus G14

Procesor Ryzen 9 4900HS | Placa video nVidia RTX 2060 6GB | 16GB RAM | 1 TB SSD | 15.6″ WQHD |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD si 4K

Procesorul AMD Ryzen 9 4900HS al lui Zephyrus G14 și 16 GB de memorie îl fac, de asemenea, un laptop formidabil de editare. Procesorul Ryzen 9 este unul dintre cele mai puternice pentru orice fel editare, chiar si 4K. Acesta este capabil sa fie mai rapid in programele de editare chiar fata de alte procesoare Intel gasite in laptopuri mai scumpe, ca 10750H.

Da, laptopul are doar 16 GB memorie RAM, insa aceasta este suficienta in multe cazuri, pentru programe ca Photoshop sau Lightroom, chiar si pentru editare video daca nu mergem spre 6k sau 8k si multitasking agresiv cu aceste programe. Ulterior, se mai poate adauga memorie pentru a creste capacitatea totala.

Ecranul de 14 inch are rezolutie WQHD (2560 x 1440) si este prevazut cu strat antireflectie. Panoul este IPS, are luminozitattea maxima 300 niti si acopera 100% din spatiul de culori sRGB, respectiv 75.35% din Adobe RGB.

Laptop pentru editare Lenovo Creator 5

8. Lenovo IdeaPad Creator 5 15IMH05

Procesor i5-10300H | Placa video nVidia GTX 1650 Ti 4GB | 16GB RAM | 256 GB SSD + 1TB HDD | 15.6″ Full HD |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD si 4K

Acesta face parte din gama de editare de la Lenovo, iar in zona entry-level e greu de gasit ceva mai bun.

Ecranul este IPS, la diagonala 15.6 inch la rezolutie Full HD. Impresionant pentru gama de pret din care face parte, acesta are luminozitatea maxima de 500 niti si acopera 100% gama Adobe RGB. Avem un ecran calitativ, motiv pentru care l-am propulsat in top peste Lenovo IdeaPad 3, chiar daca ultimul este superior la procesor. In special pentru Photoshop si Lightroom, calitatea monitorului conteaza foarte mult.

Mi-ar fi placut sa vad un procesor Ryzen 7 pe acest Creator 5, insa avem un Intel i5-10300H cu 4 nuclee si 8 thread-uri la frecventa 2.5 GHz si 4.5 in turbo.

Memoria RAM este de 16 GB insa se poate face upgrade pana la 32 GB. Stocarea este de tip hibrid cu 1 SSD de 256 GB si un HDD de 1TB. In viitor, HDD poate fi inlocuit cu o solutie SSD mai rapida atunci cand bugetul va permite, ceea ce va si indemn sa faceti.

Placa video dedicata este GTX 1650 cu 4 GB memorie GDDR6.

Laptop editare Lenovo Ideapad 3

9. Lenovo IdeaPad 3 15ARH05

Procesor Ryzen 7 4800H | Placa video nVidia GTX 1650 Ti 4GB | 16GB RAM | 512 GB SSD | 15.6″ Full HD |

Recomandat pentru:

-Editare foto profesionala

-Editare video profesionala in format FHD si 4K

IdeaPad 3 de la Lenovo vine cu un display IPS de 15.6 inch. Acopera 45% din NTSC si vine cu o luminozitate maxima de 250 niti, tratat antireflectie. Nu avem un ecran care sa se descurce prea bine in lumina puternica a soarelui, insa luminozitate optima pentru incaperi.

Vine cu un procesor foarte puternic pentru aceasta gama de pret, Ryzen 7 4800H. Acesta are 8 nuclee si 16 thread-urila frecventa 2.9 GHz si 4.2 in turbo. Arhitectura de 7nm permite si o autonomie mai mare a bateriei fata de rivalii Intel. Un procesor ce se va descurca foarte bine in orice proces de editare.

SSD-ul rapid de 512 GB asigura suficenta stocare, iar memoria RAM este de 16GB. Placa video dedicata GTX 1650 Ti ajuta procesorul si memoria RAM in procesul de editare.

Il recomand in categoria de buget pentru programele de editare video, pentru editare foto as merge pe urmatorul laptop din lista, IdeaPad Creator 5.

Cum am ales laptopurile pentru editare foto sau video

Display

Desi laptopul se poate conecta oricand la un monitor profesional de editare foto si video, calitatea display-ului acestuia trebuie sa fie foarte buna.

Acesta trebuie sa redea cat mai natural culorile pentru ca vom avea rezultate diferite daca privim sau editam poza pe monitoare diferite.

Nu vrei sa ajungi in situatia in care, atunci cand vezi poza sau filmul pe un display profesional al sistemului desktop, sa-ti dai seama ca sunt culorile prea reci, prea calde sau prea saturate.

Rezolutia este alt factor important care poate crea un avantaj, insa consistenta culorilor este primordiala in cazul editarii foto si video. De retinut ca nu avem nevoie de un laptop cu display 4K pentru a face editare video 4K.

Displayul este doarte important pentru un laptop de editare foto, asa ca recomandarile le vom face in functie de calitatea acestuia.

Stocare

Nici sa nu ne gandim la laptopuri cu capacitate de stocare de 256GB. Mult prea putin spatiul, acesta nefiind suficient pentru editare. Si sa nu te gandesti ca salvezi situatia cu un HDD extern. Sigur, acesta este un “must have” pentru editori, insa daca laptopul are spatiul de stocare mic, vei sta zilnic sa copiezi de pe el pe hardul extern si stim bine ca editarea un sesiuni lungi de foto nu se termina intr-o zi. Iar daca faci editare video 4K, spatiul de stocare se va umple si mai rapid.

Vei pierde mult cu transferul pozelor sau filmelor, iar laptopul nu il vei putea folosi la performantele lui maxime in timp ce acestea se transfera, devenind mai greoi in raspuns pentru ca mai face o munca in background.

De preferat ca mediul de stocare sa fie SSD, acesta avand viteza de scriere si citire mult superioara clasicelor HDD. Sistemul de operare si programul (Photoshop, Premiere etc) trebuie sa fie instalate pe SSD.

Mediul de stocare pentru poze sau filmulete depinde de cat de mari sunt acestea. Pentru dimensiuni mici, putem sa apelam la varianta mai ieftina HDD, insa pentru dimensiuni mai mari SSD-ul este indicat.

Memoria RAM

Foarte importanta pentru un workflow fluid. Prea putina memorie RAM va incetini foarte mult procesul de editare, chiar daca avem in laptop cel mai puternic procesor.

Recomand minim 8 pentru editare foto si minim 16 GB RAM pentru editare video. Nu comparam direct memoria RAM dintr-un laptop cu procesor Intel sau AMD cu cele Apple cu procesoare M1.

MacBook-urile cu procesoare Apple M1 nu au nevoie de multa memorie RAM precum celelate procesoare.

Procesorul

Daca ecranul este cel mai important pentru acuratetea culorilor, procesorul este principala componenta ce ofera viteza laptopului de editare. 

AMD si Intel au o selectie foarte buna de procesoare care ajuta la editare si de care am tinut cont in recomandarea laptopurilor.

Fiecare program de editare are particularitatile sale. Photoshop nu are nevoie de multe nuclee, ci de frecventa pe nucleu pentru a rula rapid. Lightroom spre exemplu, in principal pentru export, poate folosi mai multe nuclee ale procesorului. Cum peste 90% din utilizatorii de Photoshop folosesc si Lightroom, am tinut cont de acest aspect.

Chiar si asa, chiar daca gasim un procesor cu mai multe nuclee si frecventa mai mare, nu inseamna neaparat ca este mai performant fata de unul cu caracteristici mai mult. Cand vine vorba de procesoare, nu sta totul in cifrele aruncate de producator, pentru ca ele se comporta diferit in anumite programe. 

In programele de editare video sau foto putem alege ca procesorul sau placa video sa faca randarea si decodarea imaginilor. Asigurati-va ca acest lucru este facut de procesor, pentru ca acesta este de cateva ori mai rapid decat placa video. Procesorul va face munca cea grea si va trimite informatia catre placa video care o va afisa pe ecranul monitorului.

Daca avem un procesor slab si o placa video puternica, acesta nu va putea procesa si trimite informatia destul de rapid catre placa video. Daca procesorul ajunge la capacitate maxima de functionare, acesta se va incinge si va scadea frecventa de procesare.

Palca video

Oamenii sunt tentati sa creada ca, daca vrem un laptop pentru editare foto sau video, trebuie sa avem o placa video puternica. Lucrurile nu stau chiar asa pentru ca editarea are nevoie in primul rand de procesor puternic, placa video neavand un rol primordial intr-un laptop destinat editarii. 

Desi Photoshop si Lightroom pot beneficia de accelerare a performantei prin placa video, aceasta nu este o componenta cu care sa ne stresam foarte tare. O placa video din gama de jos spre mediu este suficienta pentru editare foto. Pentru editare video avem nevoie de mai mult VRAM, in special daca lucram cu raw-uri 6K, 8K sau folosim Davinci Resolve.

SpeedGrade si Lumetri Deep au o performante de procesare mai mari cu o placa video mai puternica, procesorul neavand un rol hotarator.