Gigabyte a inceput sa schimbe denumirea placilor de baza. Daca pana acum acestea erau denumite Gaming 7, Gaming 5, Gaming 3 , Ultra Gaming etc., placile cu cipset Z390 au primit denumiri ca Master, Ultra, Elite sau Pro.

Gigabyte Z390 Aorus Elite arata ca o placa foarte solida ”out of the box” pentru zona de pret in care se afla, cu 12+1 faze, memorii pana la 4266 MHz, sloturi din otel pentru memoria RAM si placa video, Dual Bios, doua sloturi M.2, fiind cateva din caracteristicile care atrag atentia.

Gigabyte Z390 Aorus Elite - Specificatii

Procesoare suportateIntel generatia 9 si 8
CipsetIntel Z390 Express Cipset
Socket1151
Memorie4xDDR4, pana la 64 GB.
Arhitectura Dual Channel
Frecvente suportate pana la 4266 (O.C.)
Suporta Extreme Memory Profile (XMP)
AudioRealtek ALC1220-VB
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1 canale
LANIntel Gbe LAN Chip (10/100/1000 Mbit)
Sloturi1xPCI Express x16, vitza x16
1xPCI Express x16, vitza x4
4xPCI Express x1
Stocare2 x M.2
6 x SATA 6Gb/s
RAID 0, 1, 5, 10
Multi-GraphicsSuporta AMD CrossFire
USB2 x USB 3.1 Gen 2, Type-A
1 x USB Type-C port cu suport USB 3.1 Gen 1
6 x USB 3.1 Gen 1
Conectori I/O interni1 x 24-pin ATX main power connector
1 x 8-pin ATX 12V power connector
1 x 4-pin ATX 12V power connector
2 x M.2 Socket 3 connectors
6 x SATA 6Gb/s connectors
1 x CPU fan header
1 x water cooling CPU fan header
3 x system fan/water cooling pump headers
2 x digital LED strip headers
2 x digital LED strip power select jumpers
2 x RGB LED strip headers
1 x front panel header
1 x front panel audio header
1 x USB Type-C™ port, with USB 3.1 Gen 1 support
1 x USB 3.1 Gen 1 header
2 x USB 2.0/1.1 headers
1 x S/PDIF Out header
1 x Trusted Platform Module (TPM) header (2x6 pin, for the GC-TPM2.0_S module only)
1 x Thunderbolt™ add-in card connector
1 x Clear CMOS jumper
Conectori Back Panel4 x USB 2.0/1.1 ports
1 x HDMI port
4 x USB 3.1 Gen 1 ports
2 x USB 3.1 Gen 2 Type-A ports (red)
1 x RJ-45 port
1 x optical S/PDIF Out connector
5 x audio jacks
H/W MonitoringVoltage detection
Temperature detection
Fan speed detection
Water cooling flow rate detection
Overheating warning
Fan fail warning
Fan speed control
BIOS2 x 128 Mbit flash
Use of licensed AMI UEFI BIOS
Support for DualBIOS™
PnP 1.0a, DMI 2.7, WfM 2.0, SM BIOS 2.7, ACPI 5.0
Sistem de operareWindows 10 64-bit
Form factorATX Form Factor; 30.5cm x 24.4cm

Gigabyte intre Z390 si Z370

Daca diferentele intre cipsetul Z390 si Z370 sunt destul de nesemnificative, ca WIFI 802.11ac integrat pe unele modele sau suportul de pana la 6 USB 3.1, Gigabyte a lucrat la VRM pentru noul cipset, implementarea acestuia fiind diferita fata de modelele cu cipset Z370.

Varful de gama cu cipset Z370, Aorus Gaming 7 are VRM de 8+2 faze, insa Gigabyte a decis sa surprinda nu numai concurenta, ci si consumatorii, oferind 12 faze atat pe modelele high-end, cat si pe modele mai accesibile la pret. Astfel, avem o placa de baza in jurul pretului de 900 RON cu un VRM foarte bun, peste ce ofera concurenta si peste ce oferea Gigabyte.

VRM-ul de pe Z390 Aorus Elite

CPU Vcore phase – 12 Digital
CPU VccGT Phase – 1 Digital
Vcore PWM – ISL69138 6(6) 1
Vcore Phase doubler – 6 * ISL6617A
Vcore MOS – 12 * Vishay DrMos (SIC634)

VRM sau Voltage Regulator Module se ocupa cu controlul voltajului mic, asa incat componentele care se alimenteaza prin placa de baza sa nu primeasca prea mult voltaj. VRM este format din trei componente: capacitorii sau condensatorii , inductoare si tranzistoare MOSFET.

VRM este foarte important la overcloking-ul procesorului si placii video, pentru ca aceste componente trebuie sa primeasca voltaj constant.

Atunci cand curentul pleaca din sursa, acesta trece prin VRM unde este regulat, asa incat componentele sa nu primeasca mai mult voltaj decat au nevoie. Totodata, voltajul primit trebuie sa fie constant, sa nu existe fluctuatii mari, pentru ca acestea pot destabiliza sistemul. Totodata, daca bagam, spre exemplu, 1.4v in procesor, in VRM va ajunge un voltaj mai mare, iar diferenta este disipata prin caldura.

VRM-ul de pe Elite este suficient de buna pentru a nu limita capacitatiile de overcloking ale procesorului 9900K, in 99% din cazuri.

Voltajul este controlat prin controlerul ISL69138, care lucreaza in 6+1 faze, acestea fiind apoi dublate de Vcore Phase Doubler ISL6617A. Acesta din urma foloseste current balance pentru a distribui egal amperii intre faze, pentru o mai buna eficienta a VRAM-ului. Mosfetii sunt Vishay DrMos SIC634 de 50 amperi.

Versiunea Master, are 12+2 doua faze si VRM-diferit. Intr-un test efectuat de Gigabyte, cu radiatoarele inlaturate, VRM-ul de pe Master lucraza cu 1,5 grade mai rece fata de Ultra. Elite si Pro au 4 PCB ceea ce inseamna ca, pe langa overclokingul memoriei care nu va fi la fel de mare ca la Master si Ultra care au 6 PCB (stati linistiti, vorbim de frecvente ale memorie de peste 4000 Mhz), acestea vor avea si un plus de caldura pe VRM. Cu toate astea, VRM-ul de pe Elite este foarte eficient si este superior altor placi de baza din aceeasi categorie de pret.

Elite dispune de “current balance si current monitoring”, puterea pierduta fiind disipata egal pe mai multe componente. Fara current balancing se poate intampla in anumite scenarii ca amperii sa nu fie distribuiti egal pe faze, rezultand intr-o temperatura mai mare.

Memoria RAM

Sloturile memorie RAM au o baza din otel inoxidabil, pentru a preveni indoirea placii de baza cand se introduc modulele de memorie.

Suporta 4 module de memorie RAM in dual channel si un total de 64GB. Frecventa maxima a memoriei suportate este de 4266 MHz conform Gigabyte. De fapt, Gigabyte sustine ca placa de baza poate duce mai mult de 4266 MHz, insa memoriile testate pentru care ei garanteaza frecventele au fost de maxim 4266 MHz.

Pentru a vedea memorille care au fost deja testate, mergeti pe site-ul Gigabyte. Ma indoiesc sincer ca poate atinge aceleasi frecvente ridicate ale memorie precum modelul Master, doarece Elite are 4 PCB, fata de 6 pe Master.

De retinut ca frecventa de baza a procesoarelor din seria a noua este de 2666 MHz, orice peste aceasta frecventa fiind considerat overclocking. Daca ati achizitionat memorii RAM cu frecventa mai mare (ceea ce va si sfatuiesc sa faceti, undeva la 3200 CL14 ar fi un puct de plecare), trebuie sa activati profilul XMP pentru a atinge frecventa pentru care ati cumparat memoria.

Doua sloturi pentru placile video

Avem 2 sloturi PCI Express x16 pentru placile video, insa suporta doar tehnologia CrossFire.

Primul slot al placii video este din otel inoxidabil, pentru o mai buna sustinere a placilor video grele.

Pentru performante mai bune, placa video trebuie montata in slotul din otel, pentru ca doar acesta este x16, celalat lucrand la x4. In cazul in care vor fi montate ambele placi video, acestea vor functiona fiecare la x8. Atentie insa, al doilea slot al placii video imparte banda cu al treilea slot PCI Express X1. Astfel, daca al treilea slot PCI Express X1 este populat, al doilea slot PCI Express X16 va rula la X2.

Stocare

Z390 Elite are doua sloturi SSD M.2. Primul slot SSD M.2 este acoperit cu o placuta de aluminiu pentru a ajuta la transferul termic.  Acest lucru este important atunci cand se utilizeaza intens SSD-ul, performantele lui scad odata cu incalzirea acestuia.

6 porturi SATA, suficiente pentru montarea HDD-urilor sau a SSD-urilor in format 2.5, si are suport RAID 0, 1, 5 si 10.
Ce este Raid.

Primul slot M.2 suporta dimensiune maxima de 22110, in timp ce al doilea slot suporta maxim 2280. Ambele sloturi M.2 suporta atat interfata PCIe x4/x2, cat si SATA.

Daca primul slot M.2 este populat cu SSD in format M.2, dar cu interfata SATA, atunci portul SATA 1 de pe placa de baza devine inutilizabil. In cazul celui de-al doilea slot, orice tip de SSD M.2 montat aici va face ca porturile SATA 4 si SATA 5 sa fie inutilizabile. Acest lucru se datoreaza numarului de lane-uri ale chipsetului.

Integrate, conectori si senzori

Placa audio integrata este Realtek ALC1220-VB, cu suport audio 7.1.

Placa de retea integrata este de la Intel si suporta pana la 1000 Mbs.

Gigabyte Z390 Aorus Elite este dotata cu 5 senzori care vor monitoriza temperatura in diverse zone ale placii de baza.

Placa din spate (backpanel) este integrata, pentru a evita situatiile in care montezi placa de baza si pe urma iti dai seama ca ai uitat sa pui placuta in spate.

Aceasta dispune de 4 porturi USB 3.1, 4 porturi USB 2.0, 2 porturi USB 3.1 Type-A, un port HDMI pentru placa video integrata, 5 audio jacks, un optical S/PDIF Out pentru semnal audio digital si un port RJ-45 pentru conectarea la reteaua de internet.

Accesorii

Gigabyte include in pachet nelipsitul manual, un manual rapid de instalare, un CD cu driverele placii de baza, 4 cabluri SATA, un adaptor pentru Led Strip (un prelungitor RGB), un cablu “Digital Header” pentru a putea controla iluminarea individual, un G connector in care introduci toate cablurile care fac legatura cu carcasa, pe urma conectezi la placa de baza, mult mai usor decat varianta traditionala) si suruburi pentru SSD-urile M.2.

 

 

P

Plusuri

  • Capacitate foarte buna de overcloking
  • 12+1 faze VRM
  • Sloturile RAM-ului si placii video din otel inoxidabil
  • Dual Bios
  • Iluminare pe mai multe zone
  • Conectori suficienti
  • Pretul foarte bun comparativ ceea ce ofera concurenta
O

Minusuri

  • 4 PCB pot limita overclokingul memorie RAM
  • BIOS-ul nu este foarte intuitiv
  • Desi are doua sloturi pentru placile video, nu suporta Nvidia SLI.