Recomandari SSD in functie de performante, pret si calitate si tot ce trebuie sa stiti atunci cand vreti sa achizitionati unul.

Pana sa trecem la sectiunea cu recomandari de SSD-uri, propunem sa trecem in revista principalele particularitati ale acestora. Vom vorbi despre diferentele importante intre SSD-uri, tipurile lor, protocoale utilizate si cum sa alegem un SSD rapid.

Ce este un SSD

SSD sau Solid-State Drive este un dispozitiv de stocare a datelor. Spre diferenta de vechile hard-diskuri (HDD), acesta foloseste memorie flash pentru a stoca si a accesa datele. HDD-urile sunt dispozitive mecanice care folosesc magnetizare in stocarea datelor. Datele sunt accesate prin rotirea unor platane sub un cap de citire.

Fiind un dispozitiv mecanic, HDD este cea mai slaba componenta a unui sistem PC, pentru ca intarzie citirea datelor stocate.

Odata cu aparitia SSD-urilor, s-a eliminat nevoia de miscare mecanica pentru citirea datelor, iar viteza de accesare a acestora a crescut foarte mult.

Avantajele SSD-urilor fata de HDD

SSD-urile sunt mult mai rapide decat HDD. Viteza cu care porneste calculatorul, timpul de incarcare a programelor sau accesul la date sunt net superioare vechilor dispozitive de stocare. Inlocuirea HDD-ului cu un SSD doar pentru partitia cu sistemul de operare va crea impresia ca ai schimbat intreg calculatorul cu unul mai performant. Chiar si cele mai ieftine SSD-uri cu SATA 3 sunt pana la de 5 ori mai rapide decat hard diskul.

SSD-urile nu sunt la fel de sensibile la socuri precum HDD-urile. Nevand parti mecanice care se pot misca in urma unor socuri, SSD-urile sunt mai rezistente.

SSD-urile nu se uzeaza cand sunt accesate informatii, cum e cazul HDD-urilor.

Spre diferenta de hard diskuri care fac zgomot la accesarea datelor, SSD-urile sunt 100% silentioase.

SSD-urile nu au nevoie de defragmentare precum HDD-urile.

Cele mai mari SSD-uri, cele in format 2.5 inch, sunt mai mici decat HDD-urile. Motivul pentru care au fost concepute in acest format este de a avea aceeasi marime cu HDD-urile din laptop pentru a le putea inlocui, fara a avea nevoie de spatiu special pentru SSD.

HDD-ul salveaza datele atat timp cat calculatorul este pornit. Daca acesta este inchis sau resetat, datele care nu au fost salvate dispar.

Dezavantaje SSD-uri

Este adevarat ca memoria flash utilizata de SSD-uri poate fi scrisa doar de un anumit numar de ori. Noile SSD-uri permit insa rescrierea a sute de Tera pana ca acestea sa dea semne de oboseala. Asadar, este destul de greu ca un utilizator normal sa atinga punctul maxim de scrieri recomandat de producator, chiar in decurs de 10 ani. Cum spuneam mai sus, accesarea datelor de pe SSD nu este luata in considerare, pentru ca aceasta nu afecteaza cu nimic produsul, spre diferenta de HDD. Este mai probabil sa se defecteze HDD-ul decat sa ajunga SSD-ul la ciclul maxim de scrieri.

Pretul este al doilea dezavantaj al SSD-urilor, un TB fiind de aproape 6 ori mai scump decat acceasi capacitate pe un HDD. Astfel, multi prefera folosirea SSD-ului doar pentru partitia cu sistemul de operare, restul datelor fiind stocate pe HDD.

Tipuri de SSD

Exista mai multe tipuri de SSD, de la formatul lor, la modul de conectare si viteze diferite.

Tipuri de memorie NAND folosite la SSD-uri

SSD-urile folosesc memorie diferite tipuri de memorie flash, principalele fiind SLC, MLC si TLC.

In functie de tipul ei, fiecare celula de memorie poate stoca un anumit numar de biti.

SLC sau Single-Level Cell poate stoca un singur bit pe celula.

MLC sau Multi-Level Cell stocheaza 2 biti pe celula.

TLC sau Triple-Level Cell stocheaza 3 biti pe celula.

Mai multi biti pe celula ca in cazul TLC, permite producerea de SSD-uri cu capacitate mai mare de stocare si un pret mai mic. Cum SSD-urile se uzeaza la scrierea datelor, modelele cu TLC au o durata de viata mai mica fata de celelalte pentru ca numarul de scrieri la nivel de celula este mai mare. Totodata, SSD-urile cu TLC sunt mai lente decat cele cu memorie SLC sau MLC.

Majoritatea SSD-urilor performante folosesc memorie MLC. Acest tip ofera un raport foarte bun intre performante, capacitate de stocare, durata de viata si pret. Sunt mai rapide decat TLC si pot avea o durata de viata de pana la 10 ori mai mare.

SLC sunt cele mai rapide, au durata de viata si pret mai mare.

Interfata SSD-urilor

Interfata reprezinta protocolul utilizat de  SSD pentru a comunica cu placa de baza PC sau modul in care datele sunt transmise. Cele mai importante protocoale sunt SATA si PCIe (PCI Express).

SSD SATA

SATA e o interfata foarte comuna, ea fiind utilizata si la conectarea HDD-urilor la placile de baza. Fiind dezvoltata in special pentru HDD-uri, aceasta ofera o viteza mai mica fata de PCIe. Astfel, SSD-urile cu interfata SATA 3, ultima versiune de SATA, nu sunt la fel de rapide precum cele cu PCIe. Chiar daca interfata este aceeasi ca la HDD-uri, SSD-urile care flolosesc SATA 3 sunt cu pana la 5 ori mai rapide. Viteza maxima suportata de SATA 3 este de 6 Gb/s.

Pentru a evita anumite confuzii care pot aparea, SATA 3 poate insemna modul de conectare a dispozitivului, dar poate insemna si protocolul utilizat in comunicarea cu pc-ul. Am tinut sa specific acest aspect pentru ca intalnim SSD-uri care se conecteaza prin PCIe, dar folosesc ca protocol SATA 3. Le vom diferentia cand vom discuta mai jos despre M.2.

SSD PCIe

Cum SATA 3 nu a fost conceput pentru SSD-uri, pentru a ne bucura de tot ceea ce poate oferi un astfel de dizpozitiv, avem nevoie de SSD cu interfata si protocol PCIe. Acesta este mult mai rapid decat SATA. Viteza data de PCIe este influentata de cate PCIe Lanes (benzi) dispune.

Acestea apar in specificatii ca x1 reprezentant 1 Lane, x8 8 Lanes, iar dimensiunea maxima este x16 sau 16 Lanes, ceea ce foloseste placa video.

Ca si in cazul SATA, sunt mai multe versiuni de PCI Express, ajungand la versiunea 3.0. x1 PCIe poate atinge viteza de 8 Gb/s, ajungand la 128 Gb/s la x16.

Form Factor sau dimensiunile unui SSD

Spre diferenta de interfata sau protocolul utilizat in transmiterea datelor, form factor reprezinta dimensiunile SSD-urilor. Principalele categorii sunt 2.5 inch, mSATA, M.2 si PCIe. Avand in vedere ca interfata de transmitere a datelor difera, voi prezenta modelele de SSD-uri tinand cont atat de form factor, cat si de interfata.

SSD 2.5 SATA 3 (form factor 2.5, interfata SATA 3)

Cel mai comun si cea mai ieftina varianta de SSD este cel de 2.5 inch. In afara de cateva modele produse de Intel si SSD-uri externe, majoritatea folosesc ca interfata SATA 3. Acestea nu vor putea depasi 6Gb/s, insa vor fi de pana la 6 ori mai rapide decat hard diskurile mecanice.

U.2 SSD (for factor 2.5, interfata PCIe)

Acest tip de SSD foloseste format de 2.5 inch, insa utilizeaza conexiune PCIe x4 prin cablu. Este mult mai rapid decat modelul 2.5 inch pe SATA 3.

SSD M.2

Un SSD M.2 este mult mai mic decat varianta 2.5 inch.

SSD-urile M.2 vin in mai multe dimensiuni: 42 mm, 60 mm, 80 mm si 130 mm.

Pentru utilizarea SSD-urilor in format M.2 este necesar ca placa de baza sa aiba slot special M.2 PCIe x4.

SSD-urile M.2 au fost proiectate sa functioneze prin interfata SATA 3 sau PCIe, diferentele dintre ele fiind foarte importante.

M.2 SATA 3 (form factor M.2, interfata SATA 3)

Desi sunt conectate prin PCIe x4 pe placa de baza, vitezele nu pot depasi standardul SATA 3 de 6 Gb/s. Acestea nu au nevoie de cablu SATA pentru a fi conectate. Chiar daca conectarea se face prin PCIe, acestea folosesc acelasi protocol AHCI ca SATA 3 si nu pot depasi vitezele maxime suportate de standardul SATA.

M.2 NVMe (form factor M.2, interfata PCIe)

NVMe sau Non-Volatile Memory Express este un standard conceput special pentru SSD-uri cu scopul de a oferi posibilitatea folosirii bus-ului PCI Express. Acesta ofera viteze de pana la 5 ori mai mari decat protocolul AHCI de pe SATA 3.

Protocolul NVMe pe form factor M.2 este utilizat la urmatoarele doua tipuri de SSD-uri:

M.2 PCI Express x2 (form factor M.2, interfata PCIe)

Asa cum am specificat mai sus in articol, PCI Express este o interfata mai rapida decat SATA. In acest caz vitezele unui SSD M.2 PCIe x2 pot atinge teoretic 16 Gb/s, fata de 6Gb/s in cazul SATA.

M.2 PCIe Express x4 (form factor M.2, interfata PCIe)

Aceasta interfata este de 2 ori mai rapida decat PCIe x2, vitezele maxime teoretice putand ajunge la 32 Gb/s.

SSD PCIe sau Add-in Card (for factor PCIe, interfata PCIe x4)

Acest tip de SSD are forma unei placi video mai mici si se conecteaza prin PCI Express x4. Desi foloseste PCIe x4 precum unele SSD-uri M.2, slotul de conectare difera.

Capacitatea si viteza SSD-urilor

SSD-urile cu capacitate mai mare de stocare au si viteza mai mare, chiar daca vorbim de acelasi model. Acest fapt este datorat prezentei mai multor celule de date(MEMORIE) intr-un SSD mai mare. Acest lucru ii permite controlerului din SSD sa acceseze mai multe celule de date simultan.

Astfel ca, daca avem acelasi model Samsung 970 EVO, varianta de 250GB este mai lenta decat cea de 500GB, care este la randul ei mai lenta fata de varianta cu 1TB.

Alt avantaj al SSD-urilor cu capacitate de stocare mai mare este durata de viata mai lunga.

In concluzie, daca platim aproape dublu pentru un SSD de 500GB fata de unul cu 256GB, nu primim doar dublul spatiului de stocare, ci si viteze mai mari.

Recomandare SSD-uri de 250GB

Impartim recomandarile in doua sectiuni, prima pentru SSD-urile cu capacitate de 250GB, iar a doua cu SSD-uril de la 480GB in sus.

SSD Samsung 970 EVO Series 250GB PCI Express x4, M.2 2280

P
  • Cel mai rapid SSD M.2 de 250GB
  • Garantie 5 ani
  • Durata de viata
  • Nu este la fel de rapid ca modelele de 500GB, 1TB sau 2TB
  • Pretul

Desi face parte din una din seriile de top de la Samsung, modelul 970 EVO de 250GB nu ridica la nivelul vitezelor oferite de modelele de 500GB respectiv 1TB.

Chiar si asa, Samsung 970 EVO este cel mai rapid SSD de 250GB, insa pretul este destul de mare avand in vedere ca au aparut produse mai ieftine care sunt comparabile la performante.

SSD ADATA SX8200 240GB PCI Express 3.0 x4 M.2 2280

P
  • Performante
  • Pret
  • 5 ani garantie
  • Best Buy

ADATA SX8200 ofera performante foarte apropiate de Samsung 970 EVO la un pret mai mic, facand din acest produs cea mai buna alegere in raport pret / calitate.

Foloseste aceeasi tehnologie ca Intel 760P, insa performantele obtinute sunt superioare datorita memoriel cache SLC marite.

ADATA ofera o garantie de 5 ani pentru acest produs, la fel ca rivalul de la Samsung.

Modelul SX8200 este identic cu ADATA XPG Gaming s11, singura diferenta intre ele fiind radiatorul in care este imbracat SSD-ul, performantele insa sunt aceleasi.

ADATA SX8200 este BEST BUY pentru un SSD de 240GB, oferind performante foarte bune la un pret imbatabil.

SSD Samsung 860 EVO 250GB SATA-III, 2.5 INCH

P
  • Cel mai rapid SSD pe SATA III
  • 5 ani garantie
  • Durata mare de viata
  • Nu e la fel de rapid ca SSD-urile M.2 NVMe

Daca placa de baza nu are slot M.2, atunci avem doua modele foarte bune pe care trebuie sa le luam in considerare acizitionarea unui SSD SATA III.

Chiar daca aceste SSD-urile SATA III nu sunt la fel de rapide ca cele M.2 NVMe, performantele fata de un HDD clasic sunt de pana la 5 ori mai mari.

Nu voi recomanda cel mai rapid SSD pe SATA III, acesta fiind Samsung 860 PRO, datorita pretului prea mare (vezi aici). Sunt doua modele mai ieftine cu performante apropiate care ofera un raport pret / calitate foarte bun. In plus, diferentele intre performante nu sunt simtite de utilizator.

Recomandare SSD-uri de 500GB, 1TB si 2TB

Modelele recomandate in aceasta sectiune acopera toata plaja de capacitati ale SSD-urilor, de la 480GB la 2TB. Daca recomandam un SSD de 500GB, recomandarea ramane valabila pentru toata gama de capacitati pe care acesta le suporta, fie ca vorbin de 500gb, 1TB sau 2TB.

SSD Samsung 970 Pro, modele de 512GB si 1TB

P
  • Cel mai rapid SSD M.2 de pe piata
  • 5 ani garantie
  • Durata mare de viata
  • Performante cu mult peste concurenta
  • Excelent pentru editare foto / video
  • pretul

Gama Pro de la Samsung este de ceva vreme liderul incontestabil al SSD-urilor.

Anuntat in luna aprilie a acestui an, Samsung 970 Pro continua linia precedentului 960 Pro, devenind cel mai rapid SSD de pe piata.

Disponibila doar cu capacitati de 512GB si 1TB, gama Pro foloseste cea mai nou tehnologie 3D NAND si un controller nou denumit Phoenix.

Samsung 970 Pro este destinat celor care vor cea mai buna performanta din partea unui SSD si este foarte eficient in procesarea volumului mare de date, in proiecte grafice 4K si 3D.

Noua gama Pro de la Samsung vine cu o garantie de 5 ani si o durata de viata de 1200 TB, scrieri pe care un utilizator normal nu le atinge nici in 10 ani. Un simplu calcul ne arata ca daca se scriu 100 TB pe an, durata de viata ar fi de 12 ani pana ca SSD-ul sa dea semne de oboseala.

SSD Samsung 970 EVO, model 500GB, 1TB, 2TB

P
  • Performante
  • 5 ani garantie
  • Durata mare de viata
  • Mult mai rapid fata de varianta de 250GB
  • Cel mai rapid SSD de 2TB
  • pretul

Incepand cu modelul de 500gb vedem adevarata putere a seriei 970 EVO de la Samsung.

Incepand cu seria 850 EVO, cei Samsung au avut cea mai rapida tehnologie M.2 NVME de cand aceasta a aparut. Odata cu aparitia WD Black SSD, Samsung avea nevoie de un noua serie care sa aiba performantele lui WD Black in aceeasi categorie de pret. Astfel, seria 970 EVO a trebuit sa vina cu imbunatatiri atat la pret, cat si la performanta.

Fata de modelul precedent s-a schimbat controllerul, acesta fiind identic cu cel de pe seria Pro. Protocolul utilizat este NVMe 1.3 fata de NVMe 1.2 pe versiunea anterioara, DRAM Cache a trecut pe DDR4.

Modelul de la WD s-a dovedit un competitor pe masura lui Samsung 970 EVO, cele doua modele avand performante similare, cu un foarte mic plus pentru modelul Samsung. Pretul putin mai mic, garantia de 5 ani oferita de Samsung, fata de 2 ani la WD, sunt alte atuuri pe care modelul 970 EVO le are in fata competitiei, castigand astfel recomandarea noastra.

SSD ADATA SX8200, modele 480GB, 980GB

P
  • Performante
  • 5 ani garantie
  • Durata mare de viata
  • BEST BUY
  • Ne-ar fi placut sa vedem si model de 2TB

Despre SX8200 am mai vorbit la SSD-urile de 250GB. Desi diferenta de performanta creste intre 970 EVO si SX8200 la modelele peste 250GB, modelul ADATA ramane SSD-ul care ofera cel mai bun raport calitate / pret.

SSD Crucial MX500 Sata III, 2.5 inch, modele disponibile de la 250GB pana la 2TB

P
  • Performante foarte bune pentru SATA 3
  • Pret foarte bun
  • 5 ani garantie
  • Raport calitate / pret imbatabil
  • Nu e la fel de rapid precum un SSD M.2 NVMe

Inca de la aparitia pe piata MX500 a ridicat un nou standard in raport calitate / pret pe care il ofera un SSD pe SATA 3. MX500 ofera performante foarte bune, iar in utilizare reala acestea nu sunt semnificativ mai mici decat alte modele SATA 3 mult mai scumpe.

Crucial ofera pentru acest model 5 ani de garantie, iar durata de viata este de 180TB in scriere, mai mult decat sufient pentru o utilizare nurmala a SSD-ului.

Crucial MX500 este un best buy in categoria SSD-urilor pe SATA 3, oferind mai mult decat ne asteptam la acest pret.