Care sunt protectiile necesare pentru ochi ale monitoarelor, ce reprzinta acestea si ce monitoare recomandam.

 

Pentru a intelege de este necesar ca un monitor sa includa tehnologii pentru protectia ochilor, o sa explicam in prima parte a articolului cum pot fi ochii afectati. In cea de-a doua parte, prezentam cateva monitoare recomandate pentru protejarea ochilor.

 

Blue Light Reducer. Ce inseamna lumina albastra si cum poate un monitor sa ne protejeze de ea.

 

Corpul uman secreta diferiti hormoni pe timpul zilei, in fuctie momentul si de lumina la care este expus. Dimineata, dupa o noapte dormita, lumina rasaritului ajuta la secretia hormonului numit serotonina, pe cand la apusul soarelui corpul uman secreta melatonina, pregatind corpul uman pentru un somn linistitor.

Lumina albastra degajata de monitoarele PC-ului, televizoare sau smartphone-uri afecteaza calitatea somnului daca aceste display-uri sunt utilizate cu cateva ore inainte de culcare. Aceasta opreste secretia de melatonina si afecteaza ceasul intern al organismului, denumit ritm circadian.

Lumina albastra face parte din lumina emisa de soare, la fel cum fac parte si razele ultra violete. Pe acestea din urma le combatem cu ajutorul ochelarilor de soare vara, cand emisia lor e prea puternica.

Lumina albastra intra mai adanc in ochi decat celelate lumini si poate afecta retina.

Ochiul uman nu are capacitatea de a bloca lumina albastra si aceasta ajunge direct in retina, crescand riscul aparitiei degenerarii maculare care poate duce la orbire.

Putem restrange efectele negative ale monitorului, achizitionand un monitor care are functia “Blue Light Reducer” sau achizitionand ochelari speciali care sa ne protejeze de efectele nocive ale acesteia.

Ochelarii speciali sunt de culoare galbena si absorb lumina albastra emisa de monitor. (VEZI AICI modele de ochelari recomandate)

Culorile calde si culorile reci

Masurate in Kelvin (K), temperatura culorilor optima pentru obtinerea unor culori cat mai naturale, este de 6500K. Valorile care depasesc aceasta cifra sunt considerate culori reci, iar cele pana in 6500k sunt considerate culori calde.

Cu cat culorile sunt mai calde, emisia de lumina albastra este mai mica.

 

PWM (Pulse With Modulation) si Flicker-free. Care dintre cele doua tehnologii folosite in monitoare protejeaza mai bine ochii.

 

PWM este o metoda de a modula luminozitatea de fundal. Aceasta metoda implica controlul monitorului prin palpairi foarte rapide pentru a obtine o anumita luminozitate. Lumina este tot timpul la aceeasi luminozitate, doar ca se stinge la anumite intervale insesizabile.

Atunci cand miscam ochii sub lumina naturala, imaginea apare putin neclara, fiind modul natural in care ochiul uman percepe miscarea. PWM implementat in monitoare schimba aceasta perceptie naturala si poate duce la incapacitatea ochiului de a mai focaliza normal obiecte.

Printre efectele negative ale acestei metode folosite de anumite monitoare se numara afectarea vederii pe termen lung, incordarea musculaturii oculare, dureri de cap si disconfort vizual, mai ales daca monitorul este utilizat timp de mai multe ore consecutiv. PWM este des intalnita in monitoarele PC, fiind mai ieftin de implementat.

DC sau Direct Curent, promovat de producatorii de monitoare ca “Flicker-Free”, reprezinta o alternativa la PWM, care controleaza luminozitatea prin voltaj direct. Poate reduce semnificativ oboseala ochilor si durerile de cap aparute in urma timpului lung petrecut in fata monitorului. Acesta metoda este recomandata utilizatorilor care petrec mai multe ore in fata monitorului.

 

Pozitia in fata monitorului si amplasarea acestuia

 

Pentru a reduce oboseala ochilor, monitorul trebuie plasat in asa fel incat alte surse de lumina sa nu reflecte pe ecranul lui.

De asemenea, nu trebuie sa exista surse de lumina in spatele monitorului.

Monitorul trebuie plasat direct in fata utilizatorului si nu intr-o parte, pentru a tine capul in pozitie dreapta.

Nu trebuie sa privim la un monitor nici prea sus, nici prea jos. Pentru a ajunge la un unghi corect, ocupati-va pozitia in scaun si intindeti mana orizontal spre monitor. Aceasta trebuie sa arate spre centrul monitorului. In functie de aceasta masuratoare, ridicati sau coborati inaltimea  monitorulului sau ajustati inaltimea scaunului pentru a atinge unghiul corect de vizibilitate. Masurat in grade, pozitia corecta fata de ochi este cu aproximativ 17 grade sub linia orizontala a ochilor.

Monitorul trebuie sa fie la o distanta optima, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa intoarceti capul pentru a avedea anumite portiuni din ecran.

 

Monitoare recomandate pentru protejarea ochilor, in functie de pret, diagonala si rezolutie.

 

BenQ GW2480, un monitor cu protectie pentru ochi incorporata, destinat pentru office. (vezi aici in magazin)

 

Avand o rezolutie Full HD si o diagonala de 23.8 inch, monitorul BenQ ofera performante destul de bune pentru gama de pret din care face parte.

Monitorul are incorporata tehnologia denumita de BenQ Eye-Care pentru protejarea ochilor, incluzand atat flicker-free, cat si blue light reducer.

Unghiul de vizibilitate este foarte bun, de 178 grade, tipic pentru monitoarele IPS.

Design-ul monitorului este unul minimalist, iar rama acestuia este foarte subtire, avantajand folosirea acestuia si intr-un setup cu mai multe monitoare.

Monitorul are culori bune, calibrate din fabrica si acopera 98% din gama sRGB si 77% din Adobe RGB.

Recomandam acest produs pentru utilizare office celor care isi doresc un monitor care protejeaza ochii.

 

Monitorul Dell P2419H (vezi aici in magazin)

 

Un alt monitor care protejeaza ochii este Dell P2419H, care foloseste cele doua tehnologii de protectie a ochilor, flicker free si blue light reducer.

Avand o rezolutie Full HD, diagonala de 23.8 si rata de refresh de 60 Hz, monitorul dispune de toate interfatele de conectare moderne, avand Display Port, mini-Display Port, 2 porturi HDMI, 4 porturi USB 3.0, precum si o mufa jack la care se pot conecta castile.

Fata de monitorul BenQ precedent, acesta vine cu o calibrare din fabrica superioara si o redare naturala a culorilor mai buna.

Recomandam acest monitor atat pentru utilizare office cat si pentru editare foto / video la nivel entry-level.

 

Monitorul LG 24MK600M-B, 1920×1080, 75Hz. (vezi aici in magazin)

 

Desi vorbim de un monitor de buget, acesta vine precalibrat din fabrica, iar culorile redate la aceasta calibrare sunt destul de bune.

Are timp de raspuns si input lag mic pentru un monitor IPS, iar culorile redate de panoul LG sunt destul de bune.

Monitorul dispune de protectiile necesare blue light reducer si flicker free. Suporta inclinare, insa nu este ajustabil pe inaltime. Cu toate acestea 24MK600M-B dispune de optiunea de a fi montat pe perete sau pe stand VESA care poate permite ajustarea pe inaltime a acestuia.

Desi nu este la fel de rapid precum un monitor cu panou TN si avand o rata de refresh mai mica de 144Hz, monitorul LG se adreseaza celor care aleg calea de mijloc. Culorile sunt mai bune decat cele reproduse de panourile TN, unghiuri de vizibilitate superioare, timp de raspuns bun si input lag mic la un pret foarte bun.

Monitorul nu are Display Port, iar cei 75 de Hz si Freesync se obtin prin folosirea unui cablu HDMI.

Datorita ratei de refresh de 75Hz, recomandam acest monitor pentru jocuri atat pe PC, cat mai ales pentru console XBox sau Play Station. Pentru jocuri gen PUBG sau CS:GO care necesita o rata de refresh mai mare a monitorului, recomandam monitorul din acest link.

 

Monitorul Philips 276E8FJAB, 27 inch, QHD. (vezi aici in magazin)

 

Cu toate ca este unul dintre cele mai ieftine monitoare de rezolutie QHD si diagonala de 27 inch, monitorul Philips ofera performante superioare gamei de pret din care face parte.

Cum toate monitoarele pe care le prezentam contin Flicker-free si Blue Light Reducer pentru a proteja ochii, aceste caracteristici nu puteau lipsi nici din acest monitor.

In plus, monitorul mai dispune de tehnologiile Smart Contrast si Smart Image Lite. Smart Contrast ajusteaza automat culorile si intensitatea luminii de fundal pentru a controla contrastul. Smart Image Lite imbina contrastul cu saturatia culorilor si sharpness-ul pentru a imbunatati performantele pentru a oferi culori bogate si o experienta placuta.

Tot la capitolul plusuri trebuie sa amintim panoul de 8 bit, precum si acoperirea a 132% a gamei sRGB.

 

Monitorul Dell U2718Q, 27 inch, rezolutie 4K. (vezi aici in magazin)

 

monitor pentru ochi 4k

Pentru cei care doresc cea mai buna rezolutie pentru o imagine cat mai clara, recomandam Dell U2718Q.

Cu o rezolutie 4K (Ultra HD) si diagonala 27 inch, acest monitor ofera imagine incredibil de clara. Culorile sunt foarte bune, monitorul putand fi utilizat si pentru editare / foto video.

Monitorul vine calibrat din fabrica pentru 99,9% din gama de culori sRGB, impreuna cu certificatul de calibrare.

Monitorul dispune de 1 port HDMI, 1 Display Port si 1 miniDisplay Port  si 5 porturi USB 3.0.

Monitorul detine certificare TUV de protejare a ochilor cu flicker-free si ComfortView, tehnologie care filtreaza emisiile de lumina albastra.

Este recomandat pentru office, jocuri pe consola si editare / foto video, celor care isi doresc un monitor mare la rezolutie 4K si imagini cat mai clare.

Acestea sunt doar cateva exemple de monitoare cu protectie pentru ochi, pe care noi le consideram cele mai bune din gama lor de pret.