Cum alegem un monitor pentru fotografie si recomandari in functie de pret.

Pentru pasionatii de fotografie si fotografii profesionisti, alegerea unui monitor care sa redea corect culorile este extrem de importanta  insa poate fi o alegere dificila.

Cateva considerente tehnice:

Calibrare

Foarte importanta cand vine vorba de fotografie pentru ca ne dorim ca monitorul sa redea corect culorile. Majoritatea monitoarelor vin calibrate din fabrica insa aceasta difera. De aceea poti calibra singur monitorul char daca el vine gata fabricat.

Daca calibrarea manuala este o optiune, in majoritatea cazurilor aceasta nu va fi la fel de buna ca atunci cand folosesti produsele X-rite sau Datacolor. Aceste produse masoara temperatura culorilor si lumina care vine in contact cu monitorul, creand profile de culori corecte. Un ghid de calibrare al monitorului il puteti gasi pe tftcentral.co.uk

Diagonala si rezolutie

Marimea este masurata in inch si reprezinta de fapt diagonala monitorului, care poate varia de la 15,6 inch pana la 55 inch. Cu cat diagonala monitorului creste, pretul este mai mare. In general, acelasi model de monitor cu aceleasi caracteristici vine in mai multe marimi din dorinta producatorului de a acoperi mai bine piata.

Recomand pentru editare foto ca monitorul sa nu aiba mai putin de 24 inch si nici mai mult de 32 inch. Rezolutia sa fie de minim 1920×1080 (full HD) si maxim 3840×2160 (4K). Cu cat rezolutia este mai mare claritatea imaginii creste datorita numarului de pixeli pe ecran, care este de 4 ori mai mare decat al rezolutiei 1920×1080, in cazul rezolutiei UHD(4K).

De retinut ca la 4K imiaginea de pe ecranul monitorului este de 2 ori mai mica in amblele directii decat la full HD. Se poate edita fara probeleme pe 1920×1080, rezolutie pe care o si recomandam in special pentru monitoarele de 24 inch, fiind greu de lucrat pe rezolutie mai mare pe aceasta diagonala.

Cand vine vorba de proportii, avem doua variante: 16:9 si 16:10, ultimul fiind mai wide(lat) decat primul.

Panel-ul. TN vs IPS

Panelul TN este cea mai veche tehnologie. Folosit in special de gameri pentru timpul de raspuns foarte mic in comparatie cu alte tehnologii. Partea negativa este ca unghiul de vizibilitate nu este la fel de bun ca al monitoarelor cu panel IPS, iar redarea incorecta a culorilor nu recomanda monitoarele bazate pe TN panel pentru editare foto.

Pentru editare foto, panel-ul IPS este cel mai performant, acesta reproducand un spectru mult mai mare de culori fata de TN.

Ecran mat sau lucios (glossy)

Ecranele lucioase desi favorizeaza contrastul si culori vibrante, monitoarele cu acest tip de ecran reflecta lumina din incapere si chiar formele din fata monitorului. Perceptia imaginii reproduse de acest tip de ecran nu corespunde cu realitatea iar diferetele in print sunt destul de mari. Recomandam pentru fotografie alegerea monitoarelor cu ecrane mate.

6 bit, 8 bit, 10 bit

Majoritatea monitoarelor disponibile pe piata sunt de 8 bit si sunt o alegere potrivita pentru editare foto daca ne rezumam la gama Srgb. Pentru Adobe RGB este indicat un monitor de 10 bit si o placa nVidia Quaddro ca ACEASTA .

Gama de culori. Srgb vs Adobe RGB

Fiecare monitor este restrictionat in redarea nuantelor de culori de tehnologia folosita in panel. Majoritatea monitoarelor redau gama de culori sRGB care insa nu este asa de extinsa ca gama Adobe 1998. Diferenta o putem vedea in print (DACA laboratorul foto unde iti trimiti fotografiile printeaza Adobe RGB), unde multe culori(nuante) din Adobe 1998 pot fi reproduse, insa ele nu pot fi vazute pe monitor, in cazul in care acesta are doar plaja de culori Srgb.

Aceasta problema este rezolvata de monitoarele cu gama extinsa de culori, care redau foarte mult din gama Adobe 1998.

In colcluzie, daca fotografia ta nu va fi printata, un monitor cu gama Srgb este suficient. Daca insa munca ta necesita print si DACA laboratorul unde iti trimiti pozale printeaza Adobe RGB, un monitor cu spectrul Adobe RGB este indicat pentru o claritate mai buna si o reproducere superioara culorilor.

Depinde de fiecare fotograf in parte ce gama de culori alege. Majoritatea clientilor au monitoare Srgb si nu vor vedea pozele asa cum le vezi pe monitor Adobe RGB daca tragi pozele si le exporti din Lightroom in acest format. O alta problema e ca daca urci pozele in mediul online in format Adobe RGB, acestea se vor vedea in browsere mai prost decat s-ar vedea cele in format Srgb, exceptie facand browserul Safari pe MAC, nu si pe Windows.. Browserele nu pot reda Adobe RGB si astfel se pierde mult din calitatea culorilor. Recomandam pentru net si portofoliu online sa urcati poze Srgb.

Recomandari monitoare pentru fotografie in fuctie de pret.

Ordinea monitoarelor recomandate pentru editare foto / video sunt in functie de categorii de pret, incepand de la cel mai ieftin monitor pe care il putem recomanda si crescand treptat pana la cele mai performante monitoare pentru grafica.

Dell UltraSharp U2417H , IPS, 23.8 inch, rezolutie 1920×1080, 60Hz, dimensiune punct 0.2745mm (vezi aici in magazin)

Primul si cel mai ieftin monitor din recomandarile noastre, este un monitor foarte bun chiar daca la un pret mic de aproximativ 1100 RON. Vine calibrat din fabrica, reda foarte bine culorile si acopera 99% spectrul sRGB ,aproximativ 72% din NTSC.

Dell U2417H vine gata calibrat cu o copie a certificatului de calibrare al modelului, aceasta realizandu-se individual pe fiecare unitate in parte.

Adancimea culorilor este de 8-bit, obtinut prin 6-bit + Frame Rate Control si dispune de ecran anti-glare pentru a evita reflectiile nedorite de lumina externa.

Singurul minus care merita mentionat este dimensiunea punctului de 0.2745 mm care poate fi deranjant pentru unii.

Monitorul se monteaza pe un pivot care permite rotirea si inclinarea monitorului in toate directile precum si rotirea acestuia in modul portret. Monitoroul are 2 porturi HDMI, 1 Display Port, 1 mini-Display Port, 5 USB 3.0 su 1 port Jack pentru casti.

In meniul monitorului se gasesc mai multe preset-uri, iar pentru a folosi calibrarea din fabrica trebuie activat preset-ul Srgb.

Monitorul reproduce gamma 2.2 cu o deviere de doar 1%, iar temperatura albului este de 6404k fata de 6500k valoare optima, ramanand tot in zona de 1%.

Media ratei de contrast iregistreaza o valoare foarte buna de 1224:1.

Dell U2417H este flicker-free si nu este obositor pentru ochi precum monitoarele standard care folosesc PWM.

Rama subtire a monitorului face din acesta o optiune foarte buna si pentru un sistem format din mai multe monitoare.

Important!

Desi am vazut multe review-uri online la acest monitor in care utilizatorii se plang de culori sterse, acest lucru se poate rezolva foarte usor. Problema nu este monitorul ci modul in care placa video interpreteaza display-ul la care este conectat, iar aceasta problema poate aparea la oricare al monitor. De fiecare data cand conectati monitorul la placa video, face update de sistem sau de driver video, verificati ca setarile sa fie precum cele prezentate mai jos.

 

Modul in care care conectezi monitorul la placa video conteaza foarte mult. Acesta trebuie conectat prin cablu HDMI sau, de preferat, DisplayPort.

Aici intervine problema cum placa video vede monitorul. Problema nu este monitorul ci modul in care placa video interpreteaza display-ul la care este conectat.

Daca vreti sa il conectati la o placa Nvidia prin portul HDMI (uneori problema apare si a DisplayPort), trebuie sa umblati la setarile placii video pentru ca monitorul sa redea imaginea optima. Acest lucru se intampla deoarece setarile de baza ale placii video pot limita semnalul, iar in loc de 0-255 poate fi limitat la 16-235, rezultand culori sterse si contrast deficitar.

Acesta problema se poate rezolva accesand Nvidia Control Panel si navigati la “Change resolution”. Pagina pe care ati ajuns trebuie sa arate ca in imaginea de mai jos. Unde scrie “Output dynamic range” selectati “Full”. Daca nu este disponibila optiunea, inlocuiti RGB cu yCbCr444.

 

Dell U2414H reprezinta solutia ideala pentru editare foto sau video in gama de buget.

 

Dell UltraSharp U2717D, 27 inch, rezolutie 2560×1440, aproximativ 2000 RON (vezi aici monitorul in magazin)

 

 

Facand parte din gama Premium al producatorului Dell, acest monitor este upgrade-ul modelului U2715H. Fata de modelul precedent, Dell a schimbat exteriorul reducand rama monitorului cu 43%. Panel-ul a fost schimbat, renuntand la LG pentru Samsung pe 8-bit reali. Noul ecran are o calibrare mai buna a culorilor si un contrast mai bun.

Diagonala monitorului este de 27 inch, rezolutie QHD 2560 x 1440 si acopera 99% din gama de culori Srgb.

Luminozitatea maxima a monitorului este de 350 cd / m2, putand atinge o valoare minima de 37 cd / m2, mai mult decat necesar pentru lucru in camere foarte intunecate.

Monitorul foloseste pentru curent direct pentru control luminozitatii, PWM nefiind intalnit nicaieri intre 0% si 100%.

Calibrarea din fabrica a monitorului, activata prin optiunea Srgb din meniul acestuia, inregistreaza gamma 2.2, devierea de la valoarea perfecta fiind de 0%.

Temperatura culorii albe este de 6536K, inregistrand o deviere de sub 1% fata de valoarea perfecta de 6500K.

Rata de contrast medie este de 938:1 si ramane stabila pe toata plaja de luminozitate.

Rama foarte subtire, design branduit de Dell “Infinity Edge”, precum si multitudinea de porturi, recomand folosirea monitorului sin in setup-uri cu mai multe monitoare.

Porturile de care dispune sunt 2 HDMI, 1 Display Port, 1 mini-Display Port, 5xUSB 3.0 precum si intrare pentru mufa Jack.

Monitorul poate fi inclinat si rotit in toate directiile, suporta modul portret si permite ajustarea pe inaltime in functie de preferinte.

 

DELL UP2516D, 25 inch, rezolutie 2560×1440 QHD,100& sRGB, pret aproximativ 1900 RON (vezi aici in magazin)

 

 

Acest monitor vine ca o alternativa la Dell UltraSharp UP2717D pentru cei care vor sa acopere si gama Adobe RGB. Are o diagolana cu 2 inch mai mica decat UP2717D la aceeasi rezolutie QHD, ecran mat. Dimensiune a punctului este de 0.216mm iar densitatea pixelilor de 117ppi, caracteristici superioare modelului precedent.

Panelul este LG de tip AH-IPS si suporta 10 biti.. Din punct de vedere estetic, acesta prezinta caracteristici similare de inclinare si ridicare pe pivot precum UP2717D.

La conectivitate se prezinta la fel ca monitorul precedent, exceptand portul Jack pe care il pierde, primind insa un port USB 3.0 in plus. Totusi, unele modele tind sa nu redea uniform culorile desi aceste cazuri sunt izolate.

Benq SW2700PT, 27inch, pret aproximativ 3500 RON (vezi aici in magazin)

 

Cu acest monitor intram gama cu adevarat profesionala a monitoarelor destinate fotografiei.

Benq SW2700PT este creat special pentru editare foto / video si design grafic are 27 inch,ecran mat, rezolutie 2560×1440 QHD, tehnologie IPS, display cu 14 bit, acopera 100% gama sRGB si 99% Adobe RGB.

Vine calibrat din fabrica si dispune de soft de calibrare a culorilor Palette Master Element care poate fi descarcata de pe site-ul oficial Benq. Calibrarea cu care vine monitorului este excelenta, culorile sunt reproduse fara repros, nefiind nevoie de interventia utilizatorului.

Ca monitorul sa ruleze pe 14 biti, este nevoie de placa video nVidia Quadro. Luminozitatea este de 350cm/m2 si poate reda 1.07 milioane de culori. Panelul este un AHVA IPS cu unghiuri de vizibilitate 178/178 grade.

Benq SW2700PT are in meniu 10 moduri de culoare, printre care enumeram Standard, Srgb, RGB, Photo, Black&White sau Low Blue Light. Acesta poate memora 2 setari de calibrare si 2 setari personalizate de utilizator.

Monitorul poate fi ajustat in modul portret, reglabil, vertical, orizonta si pe inaltime. Dispune de conector DVI-D cu 25 de pini, HDMI, Display Port, USB, Micro USB, cititor de carduri SD.

Benq SW2700PT dispune de o rama detasabila, menita sa protejeze ecranul de eventualele surse de lumina.

BenQ SW2700PT este un must buy, un monitor utilizat si recomandat de multi fotografi profesionisti. . Este un monitor excelent la un pret convenabil pentru cei care castiga bani din fotografie. Cu siguranta cel mai bun monitor sub pretul de 4000 RON.

 

DELL UP2718Q, un monitor conceput pentru profesionistii in editare video.(aici in magazin)

Lansat anul trecut, UP2718Q face parte din ultima generatie de monitoare UltraSharp de la Dell si este primul monitor al companiei care suporta HDR10 cu rezolutie 4K, certificat de UHD Alliance Premium Certification.

Pentru a putea beneficia de claritatea detaliile imaginii 4K, trebuie ca si versiunea de program in care lucrati sa suporte rezolutia 4K, altfel imaginea va parea usor pixelata.

Este un monitor premium cu panou IPS care vine cu o calibrare excelenta din fabrica, insotit de certificatul de calibrare aferent.

Monitorul vine cu protectie anti-glare pentru a reduce reflectia luminii externe.

Desi sunt multe monitoare mai ieftine care au in specificatii HDR, multe dintre ele nu sunt capabile sa-l redea real ci folosesc un program de simulare a HDR-ului. Pentru a reda HDR-ului real, monitoarele au nevoie de de cel putin 10-bit si luminozitate de minim 1000 cd/m2 Pentru a marca aceasta diferenta fata de celelate monitoare cu HDR, HDR-ul real este denumit HDR10.

Monitorul ofera o gama foarte mare de culori reproducand 100% Srgb, 100% Adobe RGB, 100% Rec.709, 97.7% DCI-P3 si 76.9% Rec.2020. Gama de culori poate fi aleasa din meniul monitorului.

Gama DCI-P3 este excelenta pentru editare video, fiind gama de culori utilizata in editare profesionala a tuturor filmelor UHD (4K) pentru cinema sau Blu-ray.

Monitorul poate atinge o luminozitate maxima de 400 cd/m2 si 31 cd/m2 luminozitate minima. Aceasta este reglata prin curent direct, fara PWM.

Luminozitatea de 1000 cd/m2 este valabila doar cand este utilizat HDR-ul.

Raportul mediu de contrast inregsitrat este de 1043:1, putand atinge valoarea de 20,000:1 cu HDR activ.

Aspectul monitorului este in mare parte asemanator cu al celorlalte monitoare Dell din gama UltraSharp si poate fi ajustat pe inaltime, rotit, inclinat si folosit in modul portret. De asemenea, monitorul poate fi montat pe perete sau pe un suport VESA.

Daca esti in cautarea unui monitor pentru editare video profesionala sau pentru o redare corecta a culorilor in gamele Srgb sau Adobe RGB, acest DELL UP2718Q este alegerea perfecta.