Temperaturile ridicate inregistrate de procesor sau zgomotul prea puternic produs de ventilator, ne fac sa luam in considerare achizitionarea unui cooler pentru procesor aftermarket.
In cazul procesoarelor mai vechi, de multe ori temperatura se normalizeaza daca schimbam pasta termica. Dar ce facem daca avem un procesor la care vrem sa facem overcloking? Atunci cu siguranta avem nevoie de un cooler aftermarket performant care sa poata tine temperaturile jos si MHz sus.
Cuprins
Din ce e format un cooler pentru procesor si cum functioneaza acesta
Coolerul pentru cpu este format din radiator (heatsink), conductele de caldura (heatpipes) si baza (heatplate).
Caldura este produsa de procesor, care este preluata de catre IHS. IHS-ul este partea metalica (cupru nichelat) in care este invelita procesorul si are gravata numele sau seria producatorului.
Heatplate-ul, baza coolerului, intra in contact direct cu IHS-ul, transferul optim de caldura realizandu-se cu aplicarea de pasta termoconductoare de calitate intre cele doua. Mai multe despre pasta termoconductoare, importanta ei si recomandari, puteti citi in link. Baza este din cupru la coolerele mai performante, sau aluminiu la cele mai ieftine. Cupru are o conductivitate termica superioara aluminiului, asa ca este de preferat alegerea unui cooler cu heatplate din cupru.
Conductele de caldura (heatpipes) au rolul de a de a conduce mai departe caldura scoasa de heatplate, catre radiator. Un numar mai mare de heatpipes ajuta la un transfer mai bun. Un alt factor care influenteaza transferul de caldura este grosimea conductelor, un diametru mai mare asigurand un transfer mai bun. In interiorul acestor conducte se afla un lichid care ajuta la transferul termic, lichid compus in general din amoniu si etanol.
Caldura este astfle transferata spre radiator, care este format din fasii de aluminiu. La randul lui, acesta este racit de ventilator care sufla caldura de pe ele catre partea din spate a carcasei, caldura preluata si scoasa din carcasa de ventilatorul montat in spatele carcasei.
Specificatiile coolerelor pentru procesore
Tipul de racire
Coolerele pentru procesor sunt se impart in doua categorii, in functie de timpul de racire al acestora. Avem astfel coolere cu racire lichida si coolere cu racire pe aer.
Racire activa sau pasiva
Diferenta dintre racirea pasiva si cea activa la un cooler este data de folosirea ventilatoarelor in cazul celor cu racire activa. Coolerele cu racire pasiva se bazeaza doar pe radiator pentru racirea procesorului. Cele cu racire pasiva sunt complet silentioase datorita lipsei ventilatoarelor, insa nu ofera capacitati de racire precum cele active.
Inaltimea coolerului
Este o specificatie foarte importanta avand in vedere dimensiunile mari ale coolerelor de top. Daca nu se tine cont de aceasta specificatie, exista riscul sa nu se poata inchide carcasa. Din acest motiv, producatorii de carcase trec in specificatii inaltimea maxima pe care o suporta la coolerele pentru procesoare.
Ce este PWM
Daca in cazul monitoarelor, PWM este o caracteristica de evitat, in cazul ventilatoarelor este specificatie esentiala ce are un impact important asupra silentiozitatii sistemului. Acesta se caracterizeaza prin capacitatea ventilatorului montat pe cooler care, prin conexiunea 4-pini, isi regleaza automat viteza de rotatie in functie de temperatura inregistrata de procesor. Daca procesorul nu depune mult efort, temperatura lui va fi mica iar viteza de rotatie a ventilatorului controlat PWM va fi minima. In cazul in care punem mai mult stres pe procesor, viteza de rotatie creste pentru a mentine procesorul la temperaturi bune.
Nivelul de zgomot
Este o caracteristica importanta atunci cand dorim sa avem un calculator silentios. Problema este ca nu putem tine cont de specificatiile oferite de producator cand vine vorba de decibeli.
Nu exista un standard pe care producatorii sa il aplice atunci cand masoara zgomotul produs de ventilator, distanta la care se masoara, viteza de roatie etc. Astfel putem avea situatii in care doi producatori specifica acelasi numar de decibeli, insa unul dintre produse este mult mai zgomotos decat celalat.
Silentiozitatea este afectata si de capacitatea de racire a coolerului pentru procesor. Astfel, daca in idle putem avea valori de decibeli sensibil egale intre doua ventilatoare la aceeasi viteza de roatie, pornirea unui aplicatii v-a face ca nivelul decibelilor sa creasca mai mult in cazul coolerului cu capacitate mai mica de racire. Acest lucru se intampla pentru ca ventilatorul montat de coolerul mai slab trebuie sa creasca in viteza de rotatie pentru a tine temperatura in parametrii optimi.
Compatibilitate
Nu toate coolerele aftermarket sunt compatibile cu orice procesor. Este foarte important de verificat daca modelul de cooler ales este compatibil cu procesorul.
Ce este TDP
TDP este prescurtarea de la Thermal Design Power si reprezinta puterea totala pe care coolerul pentru procesor trebuie sa o disipeze pentru a tine procesorul sub temperatura maxima suportata de acesta.
De ce este important sa tinem cont de TDP atunci cand achizitionam un cooler pentru procesor?
Fiecare procesor are specificat TDP. Daca luam exemplul Ryzen 7 2700X, acesta are un TDP de 105 W. In caz ca vrem sa achizitionam un cooler pentru procesor aftermarket, acesta trebuie sa aiba valoarea TDP mai mare decat cea a procesorului. Desi e un factor important, no toti producatorii specifica TDP-ul maxim suportat de cooler.
O explicatie o da producatorul de coolere Noctua, care spune ca nu specifica valoarea maxima TDP doarece aceasta poate fi influentata de mai multi factori si variaza individual in diferite sisteme.
Recomandari coolere pentru procesor
Be quiet! Dark Rock Pro 4 ()
Dark Rock PRO 4 este succesorul modelului de succes al companiei germane, Dark Rock Pro 3.
Noua versiune a coolerului produs de Be quiet! incarca sa rezolve problema versiunii anterioare (problema intanita la majoritatea coolerelor de mari dimensiuni), aceea de a intra in conflict cu un slot de memorie RAM. Problema a fost rezolvata odata cu acest model, permitand montarea memoriilor RAM de mari dimensiuni, precum cele cu iluminare LED sau RGB.
Be quiet! A modificat si sistemul de montare a coolerului pe procesor. Daca la versiunea anterioara montarea acestuia era un chin, lucrurile s-au schimbat in bine la modelul Dark Rock Pro 4. Pachetul contine si o surubelnita magnetica destul de lunga, care ajuta la montarea suruburilor care leaga cooler-ul de placa de baza.
Manualul de instalare explica foarte bine pasii pe care trebuie sa-i urmezi, iar instalarea nu o sa fie complicata nici pentru cei care nu au mai instalat un cooler pentru procesor pana acum.
Be quiet! Dark Rock 4 este un cooler de culoare neagra care arata cel mai bine dintre modelele de top.
Culoarea negra pe care o are coolerul nu este data de vopsea. Aplicarea unei vopsele ar fi avut un impact negativ asupra transferului termic de caldura si ar fi scazut capacitatea de racire. Astfel, producatorul german a acoperit coolerul cu particule de ceramica care ajuta la transferul de caldura si ii da aspectul negru.
Be quiet! Dark Rock Pro 4 are 7 cunducte de caldura de 6 mm care transfera caldura de la procesor spre 4 radioatoare din aluminiu. Acestea din urma sunt racite prin doua ventilatoare de 135 respectiv 120 mm, cu posibilitatea de a monta un al treilea ventilator de 120 mm. Ambele ventilatoare cu care vine cooler-ul fac parte din gama Silent Wings 3. Ventilatorul de 120 de mm este montat in partea din fata pentru a nu intra in conflict cu memoria RAM, pe cand cel de 135 mm este montat la mijloc, intre radiatoare.
Performantele sensibil egale cu Noctua NH-D15, pretul usor mai mic, aspectul si silentiozitatea sunt aspectele care ne-au convins ca acest cooler sa ocupe primul loc in topul nostru. Be quiet! Dark Rock Pro este un cooler pentru procesor care nu face rabat de la nimic, oferind atat performante de racire foarte bune, aspect precum si silentiozitate.
Noctua NH-D15 ()
Alaturi de Be quiet! Darck Rock Pro 4, Nocutua NH-D15 este cel mai bun cooler aftermarket cu racire pe aer, de pe piata.
Acest cooler pentru procesor este atat de mare incat trebuie sa cunosti dimensiunile carcasei pentru a fi sigur ca incape. Dimensiunea minima pe care carcasa trebuie sa o suporte pentru montarea coolerului este de 160mm. Poti pierde chiar un slot pentru memoria RAM din placa de baza, din cazua latimii lui. Din fericire, ventilatorul coolerului poate fi montat putin mai sus, ceea ce salveaza slotul in cele mai multe cazuri, sau poate fi montat vertical in caz ca acopera slotul RAM de care aveti nevoie. Oricum, cand montati placutele RAM, este ideal sa o faceti inaintea montarii coolerului afermarket si sloturile alese sa fie acelea care sunt cele mai indepartate de procesor.
Noctua NH-D15 vine cu doua ventilatoare de 140 mm productie proprie, unul motat la mijloc intre radiatoare, celalat in dreapta, spre placutele RAM. Exista posibilitatea de a monta si al treilea ventilator.
Ventilatoarele au adaptoare pentru low noise, si cabluri care permit control PWM.
Coolerul aftermarket vine insotit de pasta termica Noctua NT-H1 de calitate foarte buna si cel mai bun sistem de motaj de pe piata
Spre diferenta de alti producatori de coolere, Noctua a ales ca chitul de montare pentru platforma AM4 Ryzen sa vina sub forma aceluiasi produs dar cu alt nume, Noctua NH-D15 AM4 (). Diferenta intre acesta si Noctua NH-D15 (Intel) fiind doar compatibilitatea chiturilor de montare.
Thermalright True Spirit 140 Power ()
Acest cooler ofera racire de top, silentiozitate la un pret de doar 250 RON. Noctua NH-D15 raceste cu 2 grade mai bine dar costa de doua ori mai mult. E adevarat, nu e la fel de eficient dar e in top 3 din lista noastra.
Partea negativa a acestui cooler pentru procesor e ca sunt foarte mari sanse sa nu-ti intre in carcasa pentru ca are o inaltime de 171mm (conform site-ului producatorului, 170mm conform magazinelor din Romania) , ceea ce inseamna ca ai nevoie de o carcasa care sa suporte aceste dimensiuni. Am aruncat o privire sa vad care sunt cele mai ieftine carcase care ar suporta acest cooler, iar cea mai ieftina este Zalman Z11 Neo (), care costa 350 RON si suporta cooler de pana la 175 mm inaltime.
In concluzie, daca doresti sa achizitionezi acest cooler, cel mai probabil vei avea nevoie si de o carcasa noua pe care vei plati cel putin 350 RON. Detinatorii de procesoare Ryzen mai primesc o veste proasta, deoarece suportul pentru AM4 nu a ajuns si in Romania.
Radiatorul cooler-ului este destul de subtire pentru performantele termice pe care le obtine. Acesta trage caldura din procesor prin 6 conducte de caldura groase de 8 mm. Greutatea este de 880 grame iar conectorul ventilatorului este de 4 pin PWM.
Thermalright Macho Direct ()
Acest cooler pentru procesor iese in primul rand in evidenta datorita numelui. Daca alti producatori isi denumesc coolerele “Dark Rock”, Ninja, Katana, Gamer Storm Assasin sau denumiri imposibil de retinut ca NH-D15, Thermalright a ales sa isi denumeasca produsul….Macho. Nu pare o denumire care sa atraga un gamer, ci mai degraba pe unul care vrea sa isi raceasca procesorul in timp ce sta pe un site de matrimoniale. Daca lasam numele deoparte si vrem silentiozitate din partea unui cooler in jurul sumei de 200 RON, Thermalright Macho Direct poate fi o alegere inspirata.
Este cel mai silentios cooler pentru procesor din lista noastra, cu doar 36.9 decibeli la viteza maxima si 23.7 la 7V.
Daca ne uitam la eficienta de 56.8, observam ca doar patru coolere racesc mai bine la 30 db. Asta inseamna ca Noctua NH-D15, Be quiet! Darck Rock Pro 4, Thermalright True Spirit 140 Power si Be quiet! Darck Rock 4 ofera racire superioara la acelasi nivel de decibeli. Aceste patru coolere vor deveni mai zgomotoase decat Macho doar atunci cand vor depasi capacitatea de racire a coolerului Thermalright. Thermalright Macho Direct sta mai bine in decibelii minimi si maximi insa pierde la capacitatea de racire, inregistrand temperaturi cu 5 grade mai mari.
Ventilatorul cu care vine coolerul este modelul TY-140 de 140mm, care ofera viteze intre 300 si 1300 RPM. Acesta se conecteaza prin conector 4-pin PWM, ceea ce inseamna ca viteza de roatie a ventilatorului creste sau scade in functie de temperatura inregistrata.
Coolerul are 5 conducte de caldura care formeaza contact direct cu suprafata procesorului (Heatpipe Direct Touch) si au grosimea de 6mm.
Radiatorul este format dintr-un singur bloc compact si are 31 de lame din aluminiu.
Pe langa elementele necesare montarii pe diferite socket-uri, pachetul mai contine pasta termica Thermalright Chill Factor III si o surubelnita pentru montaj.
Thermalright Macho Direct are o greutate de 660 g, iar inaltimea este de 158 mm ceea ce inseamna ca va incapea in majoritatea carcaselor.
Be quiet! Pure Rock ()
Be quiet! Pure Rock este recomandarea de buget pentru procesoarele Intel, oferind cel mai bun raport calitate/pret. Din pacate, acesta nu are suport pentru procesoarele AMD din seria Ryzen.
Performantele de racire sunt peste asteptari pentru gama de pret in care se afla iar silentiozitatea e asa cum ne asteptam de la Be quiet!, foarte buna. Firma germana nu face rabat de la calitatea constructiei produselor sale indiferent de zona de pret. Acest lucru se observa foarte usor si in cazul cooler-ului Be quiet! Pure Rock care ofera o cunstructie premium superioara multor altor coolere mai scumpe.
Inaltimea este de 155 mm si nu ar trebui sa creeze probleme de compatibilitate cu majoritatea carcaselor. Cum am mai spus, este obligatorie verificarea specificatiilor carcasei in achizitionarea oricarui cooler in format tower.
Ventilatorul este unul de 120 mm din seria Silent Wings 2 controlabil PWM, care poate atinge o viteza maxima de 1500 RPM. La acesta viteza, ventilatorul produce doar 41 decibbeli.
Greutatea totala a cooler-ului este de 660 grame.
Un numar de patru heatpipe-uri ajuta la transferul de caldura de pe procesor. Acestea sunt din cupru iar grosimea lor este de 6 mm.
Sfaturi pentru montarea coolerului pe procesor
1.Montati coolerul inaintea de a monta placa de baza la carcasa. Multe coolere sunt greu sau imposibil de montat cu placa de baza deja atasata.
2.Montati placutele RAM pe placa de baza inainte de montarea cooler-ului.
3. Daca inlocuiti un alt cooler, stergeti bine procesorul de pasta termica veche folosind alcool izopropilic cu puritate 99%. Folositi filtre de cafea pentru a inlatura pasta termica veche. Acestea nu lasa impuritati pe procesor.
4. Nu aplicati multa tasta termica pe procesor. Citeste mai mult in articolul despre pasta termoconductoare.
5. Nu imprastiati uniform pasta termica pe procesor. Contactul dintre cooler si procesor v-a distribui uniform pasta termica.
6. Daca nu v-a reusit montarea si ati fost nevoiti sa ridicati coolerul de pe procesor, curatati atat procesorul cat si coolerul de pasta termica, dupa care reluati procedura de la capat.
7. Incercati sa nu atingeti cu degetele suprafata de contact a procesorului sau a coolerului. Se vor depune grasimi iar acestea vor afecta performantele de racire. Daca atingeti din greseala, stergeti cu alcool izopropilic.