Rolul pastei termoconductoare

Atunci cand privim suprafetele procesorului si a coolerului pentru procesor, acestea par netede. La nivel microscopic, lucrurile nu stau la fel. Exista mici gauri care nu fac contact cu cealalta parte. Acele gauri de nivel microscopic inseamna ca e nevoier de aer pentru a transfera caldura in acele zone. Pe langa asta, coolerele au o forma usor concava sau convexa, spatiile ramase ramanand umplute cu aer in lipsa unei paste termice.

Cum transferul de caldura nu este cel mai bun prieten al aerului, trebuia gasita o solutie pentru a rezolva aceasta problema.  Aici intervine pasta termoconductoare care are rolul de a rezolva aceste mici imperfectiuni si a umple golurile de aer. Pe langa faptul ca pasta umple aceste goluri, este construita din anumite materiale care ajuta la transferul de caldura. Daca cele doua suprafete ar fi fost perfect plate, nu am mai fi avut nevoie de o pasta termoconductoare intre ele, transferul direct intre cupru-cupru ar fi fost suficient, iar aplicarea pastei termice nu ar fi facut decat sa inrautatesca temperaturile.

Pentru a intelege mai bine, conductivitatea termica se masoara in W/mK, reprezentand Wati pe metru-Kelvin.

La cupru, conductivitatea este de 401 W/mK, la aluminiu este de 205 W/mK(important pentru ca unele coolere au baza din aluminiu), iar la aer este de 0,024. Conductivitatea termica oferita de pasta conductoare este, in general, intre 5.3 si 8.5 W/mK, de aproape 221 de ori mai buna decat cea a aerului.

Citeste si despre coolerele pentru procesor si recomandari.

 

De ce avem nevoie pentru inlocuirea pastei termice de pe procesor:

  1. Evident, un tub de pasta termica
  2. Alcool izopropilic pentru curatarea pastei termice vechi, atat de pe procesor cat si de pe cooler. Suprafetele de contact trebuie curatate pana nu mai ramane nici o urma din pasta termoconductoare veche, sau orice alte impuritate.
  3. Pentru indepartarea pastei termice, pot folosi filtre pentru cafea. Nu utilizati servetele, vata, prosoape pentru ca vor lasa impuritati. Aplicati alcoolul izopropilic pe filtrul de cafea si stergeti procesorul. Operatiunea poate necesita mai multe filtre de cafea.
  4. Se pot folosi si manusi de protecti antistatice, dar nu este obligatoriu.

 

Aplicarea pastei termoconductoare

  1. Pasta termica se aplica pe procesor, nu pe cooler.
  2. Nu trebuie aplicata prea multa pasta termica pe procesor, nici prea putina. Exista un mit conform caruia mai putin inseamna mai mult in sensul ca daca aplici mai putina pasta termica ai obtine temperaturi mai bune decat in cazul in care aplici prea mult. Dupa cum am aratat mai sus, pasta termica care conductivitate mai slaba decat cuprul iar cu cat stratul de pasta ar fi mai gros, cu atat temperaturile ar fi mai mari. Asta in teorie, deoarece in practica presiunea exercitata de cooler pe procesor va inlatura excesul de pasta termica iar aceasta va ajunge pe placa de baza sau chiar in slotul memorie RAM. Intre cooler si procesor v-a ramane doar cantitatea necesara pentru a umple golurile din procesul de fabricatie.

In concluzie, daca se aplica prea multa pasta termica exista riscul ca aceasta sa ajunga pe placa de baza si sa produca scurtcircuit in cazul anumitor paste termoconductoare cu metal lichid. Prea putina pasta pe procesor ar insemna ca aceasta nu va acoperi atat cat e nevoie suprafata procesorului

3.Procesorul trebuie sa fie deja montat in scoket-ul placii de baza inaintea aplicarii pastei termoconductoare.

 

Moduri de aplicare a pastei termoconductoare

 

Exista mai multe feluri in care se poate adauga pasta termica pe procesor.

-aplicarea unui punct in mijloc. Aceasta este si metoda pe care o recomand. Pasta termoconductoare aplicata sub forma unui punct in mijlocul procesorului, se va distribui uniform sub forma de cer pe suprafata acestuia sub presiunea exercitata de contactul cu cooler-ul. In cele mai multe cazuri, colturile nu vor fi acoperite folosind aceasta metoda. Nu este un motiv de ingijorare, deoarece chip-ul se afla in mijloc iar restul suprafetei …..

-aplicarea unui linii verticale de pasta termica pe procesor. Este o alta metoda utilizata des. Daca vreti sa folositi aceasta metoda, aveti grija ca linia sa nu fie prea groasa iar aplicarea acesteia sa nu se faca de la o margine la alta a procesorului.

Alte moduri de aplicare intalnite sunt:

-aplicarea pastei in forma de spirala.

-aplicarea pastei termice in forma de X

-aplicarea pastei termice urmata de intinderea ei pe toata suprafata procesorului, utilizand cardul de credit, ceva similar sau chiar degetul. Pasta termica poate aduna impuritati de pe uneltele folosite pentru imprastierea ei, iar utilizarea degetului poate lasa mici urme de grasimi. Pe langa asta, acesta metoda poate duce la formarea unuor bule de aer care, la aplicarea presiunii exercitate de cooler, poate lasa mici zone neacoperite de pasta termica. De retinut insa ca exista paste termice cu vascozitate mai mica care necesita distribuirea ei manuala uniform pe intrega suprafata a procesorului. Acestea vin insa insotite de o paleta speciala pentru a inlesni procedura.

La procesoare care au o suprafata mai mare, ca Threadripper, cantitatea de pasta termica aplicata trebuie sa fie mai mare. In cazul procesoarelor Threadripper, AMD recomanda aplicarea pastei termoconductoare sub forma unui zar de 5, ca in imaginea de mai jos. Desi, si in acest caz s-a dovedit ca aplicarea unui punct (mai mare decat la un procesor normal) in mijlocul procesorului, produce performante mai bune decat varianta propusa de AMD.

 

La ce interval trebuie inlocuita pasta termica

Pasta termoconductoare poate tine procesorul la temperaturi bune chiar cativa ani. Nu are rost inlocuirea ei ma des de 1,5 ani decat daca consideri ca ai aplicat-o gresit de la bun inceput sau vrei sa o schimbi pe cea cu care a venit coolerul pentru procesor cu una mai performanta.

Este obligatorie schimbarea pastei termice ori de cate ori este ridicat cooler-ul de pe procesor.

 

Paste termoconductoare recomandate

Cooler Master MasterGel Nano Diamond (vezi in magazin)

Aceasta pasta termoconductoare este bazata pe o formula care include particule de nano diamante, oferind un transfer termic de 11 W/m.K. Teoretic, transferul termic este superior celorlalte paste termice din lista noastra, insa daca sunt aplicate corect, diferenta de temperatura intre ele nu ar trebui sa depaseasca 1 grad Celsius.

Noctua NT-H1 (vezi in magazin)

Noctua NT-H1 este pasta termica cu care vin celebrele coolere Noctua pentru procesoare. Cum coolerele produse de ei stau de multi ani in topul celor mai bune coolere pentru procesor, si Noctua NT-H1 se ridica la standardele cu care ne-a obisnuit producatorul austriac.

Spre diferenta de alte paste termica, ca Arctic Silver 5, aceasta nu are nevoie de timp dupa ce a fost aplicata sa ruleze la temperaturile normale.

Arctic Silver 5 (vezi in magazin)

Cu o formula care include particule de argint si ceramice, Arctic Silver 5 este una dintre cele mai apreciate paste termice. Aceasta este capacitiva si poate afecta placa de baza sau alte componente in caz ca intra in contact cu partile electrice ale acestora. In cazul aplicarii acestei paste termoconductoare, trebuie sa aveti mare grija sa nu aplicati prea multa. Are nevoie de un ciclu de 200 ore de functionare si cateva cicluri termice pana  va functiona la randament optim.

Arctic MX-4 (vezi in magazin)

O pasta termoconductoare care se afla deja de multi ani pe piata si a ramas una din preferatele build-erilor de PC-uri. Aceasta nu conduce electricitate, astfel nu reprezinta un pericol daca ajunge in contact cu circuitele de pe placa de baza. Poate fi folosita si pentru procesorul placii video. Producatorul specifica ca aceasta poate rezista la capacitate maxima pana la 8 ani, dupa aplicarea ei.