Threadripper este derivat din procesoarele Epyc pentru servere dar destinat unitatilor pc desktop. Este procesorul cu cel mai mare numar de nuclee si threaduri in momentul de fata. E si cel mai performant? Vedem la final.

 

 

Anul procesoarelor AMD

La inceputul acestui an AMD a lansat Zen, nou microarhitectura de procesoare pentru calculator. Lansarea s-a facut pe etape, primele procesoare lansate avand rolul de a ataca direct cele mai bune procesoare pc pentru desktop ale rivalului Intel. Cu opt nuclee si 16 threaduri, seria de procesoare Ryzen 7 inregistreaza performante comparabile cu procesoarele Intel dar la un pret mult mai avantajos.

A urmat lansarea serie de procesoare Ryzen 5 care se bat pe piata cu i5 de la Intel. Cu 6 nuclee, hyperthreading activ si posibilitate de overcloking, Ryzen 5 ofera nuclee si threaduri in plus fata de i5.

Ultima lasare Ryzen a fost constituita din seria de procesoare Ryzen 3, care ofera dublul numarului de nuclee oferit de rivalul i3 de la Intel.

AMD a lansat si procesoarele AMD EPYC care ofera pana la 32 de nuclee insa acestea au fost destinate pietei enterprise.

AMD Ryzen Threadripper, monstrul cu 16 nuclee si 32 threaduri

A venit randul lui AMD Ryzen Threadripper, procesor despre care vom vorbi azi. Threadripper se bazeaza pe un design similar cu AMD Epyc insa adaptat pentru platforma de consum. Familia de procesoare Threadripper este formata din 4 variante: 1950X cu 16 nuclee si 32 de threaduri, 1920X si 1920 ambele cu 12 nuclee si 24 de threaduri si 1900X cu 8 nuclee si 16 threaduri.

Ca si la seria Ryzen, AMD a ales sa lanseze procesoarele pe etape, incepand 1950x si 1920x care sunt cele mai performante si continuand cu 1900X care va fi lansat pe 31 august. Pentru procesorul AMD Threadripper 1920 nu se cunoaste inca data lansarii.

Daca Ryzen 7 a fost conceput pentru a concura cu procesoarele high-end pentru desktop de la Intel, cu Threadripper AMD merge mai departe si ataca piata super high-end desktop (SHED). AMD aduce pietei procesoarelor pc pentru desktop un numar de nuclee pe care Intel nu-l oferea decat pentru piata serverelor. Cum AMD a ridicat stacheta privind numarul de nuclee pentru piata de procesoare desktop, Intel a trebuit sa tina pasul si a anuntat noua platforma Skylake-X care vine cu pana la 18 nuclee.

Noua platforma X399

 

Procesoarele Threadripper sunt compatibile cu placile de baza LGA cu socket TR4, avand 4094 pini. Noul socket este identic cu SP3 utilizat la procesoarele AMD Epyc insa nu sunt compatibile intre ele.

Odata cu lansarea Threadripper, AMD lanseaza si platforma pentru placi de baza x399 cu socket TR4. Socketul TR4 ofera suport pentru memorie quad-channel cu 2 DIMM-uri pe canal, 60 PCIe lanes.

Placile de baza pentru Threadripper vin cu 8 sloturi pentru memoria DDR4 si pot sustine un total de 128 GB de memorie DDR4. Cipsetul X399 este capabil sa suporte mai multe placi video atat in Crossfire cat si in SLI, cu pana la 4 sloturi x16 PCIe Express Gen. 3.0.

Cu suport pentru quad-channel si ECC, este de asteptat ca frecventa memoriilor suportate sa ajunga pana la 3600 MHz.

Socketul este diferit fata de ceea ce am vazut pana acum la AMD, pana si sitemul de prindere a procesorului suferind modificari importante, fixarea procesorului in socket facandu-se prin 3 suruburi Torx.

AMD recomanda racirea procesoarelor Threadripper folosind coolere cu racire lichida.

In prima zi de lansare vor fi disponibile 6 placi de paza de la 4 producatori diferiti. In momentul de fata, preturile placilor de baza variaza intre 249 si 599 dolari.

Rivalii lui AMD Threadripper

Cum Threadripper este un procesor destinat platformei desktop si nu serverelor, AMD considera ca singurul rival aflat pe piata este procesorul cu 10 nuclee Intel Core i9 7900X. Intrebata ce procesor din linia sa concureaza cu Threadripper, compania Intel a dat acelasi raspuns. Astfel avem procesorul AMD Threadripper 1950X cu 16 nuclee si 32 threaduri, 3.4 frecventa stock, 4.0 GHz in Turbo, 32MB L3 cache, 60 PCIe lanes, TDP 180W si un cost de 999 dolari versus i9-7900X cu 10 nuclee si 20 threaduri, 3.3 GHz stock si 4.3 GHz in turbo, 13,75 L3 cache, 44 PCIe lanes, TDP 140W si un pret de 980 dolari. Numai ca Threadripper are mai multe nuclee si PCIe lanes la aproape acelasi pret.

Tehnologia din procesor

AMD a implementat o tehnologie despre care sustine ca optimizeaza si eficientizeaza procesorul. Sensi Mi se bazeaza pe o tehnologie adaptiva si o retea artificiala care anticipeaza decizii viitoare. O alta tehnologie implementata este AMD Infinity Fabric. Aceasta conecteaza diferite parti ale SoC-ului, asigurand o conexiune mai rapida si mai securizata.

AMD ofera utilizatorilor 2 moduri de operare a procesoarelor Threadripper: Creator Mode si Game Mode. Aceste doua moduri sunt utilizate pentru a imbunatati performantele sistemului in functie de nevoi. Cand SMT este pornit, fiecare nucleu poate utiliza 2 threaduri. Daca este dezactivat, este utilizat un thread la nucleu. Daca ai nevoie de latenta si nu ne multe threaduri, atunci utilizezi procesorul in modul Game Mode.

O alta optiune este Memory Mode cu optiunile UMA si NUMA care regleaza accesul la memorie, frecventa si latenta in functie de necesitati, NUMA aducand performante mai mari in jocuri.

Ce se afla in pachetul Threadripper

 

Pe langa procesorul de 1000 de dolari, AMD a inclus in pachet un suport pentru cooler cu racire lichida. Avand in vedere ca procesorul se fixeaza in socketul placii de baza cu ajutorul a 3 suruburi, AMD a inclus in pachet si o surubelnita speciala pentru acele suruburi.

Cum se comporta AMD Ryzen Threadripper in aplicatii comparativ cu Intel

Testele au fost facute pe platforme identice cu procesoarele la frecventa stock de cei de la Techspot.

Treadripper obtine performante importante in SiSoftaware Sandra 2016. Cu memorie quad-channel, Threadripper 1950X si 1920X obtin performante asemanatoare cu Intel Core i9-7900X care foloseste acelasi tip de memorie si dublu fata de Ryzen 7 pe memorie dual-channel.

 

Gratie celor 32 de threaduri, Threadripper 1950X obtine un scor uimitor in Cinebench R15, cu 39% mai mult decat i9-7900X. Procesorul i9 a fost cu 10% mai rapid in single-thread insa este o victorie categorica a lui Threadripper in acest test.

 

Si in PCMark 10 Threadripper s-a descurcat mai bine decat i9-7900X, procesorul de la Intel fiind depasit chiar si de Ryzen 7.

 

Fiind un program care poate utiliza multe threaduri,Treadripper 1950X este cel mai rapid procesor pentru workload in Excel, locul 2 fiind ocupat de Threadripper 1920X.

 

In 7-zip File Manager, Threadripper 1950X castiga detasat obtinand un scor record de 88223.

 

In aplicatia pentru codare video Handbrake, procesorul 1950X este cu 6% mai rapid decat varful de gama de la Intel.

 

Ramanand in zona de editare video, Adobe Premiere Pro CC ofera o nou victorie procesorului AMD Ryzen Threadripper 1950X, facand din acesta cel mai rapid procesor pentru editare video.

 

POV-Ray, un program ray-tracer de generare a imaginilor avantajeaza procesoarele cu multe threaduri.

 

Cat de bun este Threadripper 1950X in jocuri

 

Cat consuma Threadripper 1950X?

Odata cu lansarea Ryzen, AMD a surprins pe toata lumea prin obtinerea unor performante neasteptate in ceea ce proveste consumul de watti a procesoarelor. Bestia giganta de 16 nuclee Threadripper 1950X reuseste sa consume mai putina energie decat procesorul de 10 nuclee i9-7900X.

 

Concluzii

AMD Ryzen Threadripper 1950X este cel mai puternic procesor de pe piata in momentul de fata. A dominat total in teste rivalul Intel Core i9-7900K. Doar in jocuri performantele nu au fost asa grozave(totusi nu departe de Intel) insa nu dai 1000 de dolari pentru un procesor ca sa te joci. Sunt variante mult mai ieftine pentru gameri cum ar fi Ryzen 5 1600 sau i7-7700K.

Pentru creatorii de continut, pentru editori foto-video, AMD Ryzen Thradripper 1950X este fara doar si poate cel mai bun procesor pe care il pot cumpara. 1950X ofera cu pana la 30% mai multa performanta decat rivalul Intel Core i9-7900K, ruleaza la temperaturi mai mici si consuma cu 10% mai putina energie.

Inchei prin a spune ca AMD a resuit sa detroneze Intel de pe primul loc in topul celor mai performante procesoare pc pentru desktop.