Noua serie de procesoare pc Ryzen 5 a fost lansata si se vrea a fi un competitor direct cu i5 de la Intel. Un procesor bun pentru gaming?

Dupa multi ani in care Intel a dominat piata procesoarelor, acum avem cu adevarat optiunea de a alege intre AMD si Intel. Amd ataca agresiv piata procesoarelor cu mai multe nuclee per procesor la un pret mai mic decat cel al competitorului.

Seriile de procesoare Ryzen 7 si Ryzen 5 vin cu cate 2 CPU Complex(CCX), un CCX fiind 4 nuclee conectate la un L3 Cache. Aceste doua CCX-uri comunica intre ele printr-un BUS numit Infinity Fabric, astfel doua CCX x 4 nuclee fiecare inseamna 8 nuclee.

Diferenta intre Ryzen 7 si Ryzen 5 e ca linia Ryzen 5 vine cu 2 sau 4 nuclee individuale dezactivate. Fiecare procesor pc este testat iar daca anumite nuclee din cele 8 de la Ryzen 7 nu functioneaza la parametrii normali, acestea sunt dezactivate iar procesorul este vandut cu 4 sau 6 nuclee active in linia Ryzen 5. Sa nu intelegeti ca Ryzen 5 este un procesor defect. Nu. Este de fapt un Ryzen 7 cu cateva nuclee dezactivate. Desi pana acum nu este nimic iesit din comun, Amd a decis ca nucleele dezacticate sa fie de pe CCX-uri diferite. Desi la varianta cu 6 nuclee era cam acelasi lucru, la varianta cu 4 nuclee puteau fi lasate core-urile active pe un singur CCX pentru a nu pierde in latency cand cele doua CCX-uri comunica intre ele. Pe de alta parte, avantajul este ca beneficiaza de un cache masiv de 16MB, fiecare CCX avand cate 8MB.

Specificatiile lui Ryzen 7 fiind prezente si pe Ryzen 5, singura intrebare care raman de pus este: Cate nuclee ai nevoie cu adevarat? Daca raspunsul este mai putin de 8, atunci Ryzen 5 este alegerea potrivita.

Click aici pentru a vedea comparatie intre  Ryzen 5 1600X si Intel Core i5-7600k.