AMD pregateste pentru lansare procesorul cu 16 nuclee Ryzen Threadripper pe arhitectura Zen cu noul cipset X399.

Acesta va fi lansat pe platforma Whitehaven cu 4094 pin socket care va fi folosita si de procesoarele Naples de 32 de nuclee.

Se pare ca AMD Threadripper va fi compatibil cu socket modificat SP3 destinat procesoarelor pentru servere, Naples. Socketul SP3r2 are aceleasi specificatii si pini ca SP3, diferentele fiind la puterea termica si mici modificari de ordin tehnic in ceea ce priveste implementarea PCB. Totodata, platforma pentru server va fi disponibila in dual socket, in timp ce SP3r2 destinat lui Threadripper va fi pe sigle socket. Socketul SP3 permite celor de la AMD folosirea procesoarelor mai mari decat permite platforma AM4.

Platforma Whitehaven suporta memorie quad-channel DDR4 si se doreste a fi concurent direct cu noua platforma HEDT X299 si procesoarele Skylake-X anuntate de Intel. Whitehaven ofera mai mult input/output, capacitate de stocare, mai multe nuclee si threaduri, L3 Cache comparabil cu procesoarele Intel Core-X. Arhitectura Zen folosita este deja cea mai eficienta dpdv energetic arhitectura x86.

Specificatii Ryzen Threadripper:

Nuclee: 16

Threads: 32

Frecventa: TBA

Frecventa Boost: TBA

L3 Cache: 32MB

TDP: 180W

DDR4 Channels: Quad

Socket: TR4

Desi nu cunoastem pretul cu care va fi lansat, este de asteptat ca procesoarele Ryzen 7 sa inregistreze o scadere de pret.

Asus a prezentat la Computex prima ei placa de baza cu chipset X399 destinata procesorului AMD Ryzen Threadripper, Asus Rog x399 Zenith Extreme: