Dupa ce Intel a anuntat noua linie de procesoare high-end pentru desktop(HEDT), nume de cod Basin Falls, avem si primele teste cu procesoarele i9 7900X, i7 7820x si i7 7800X.

Basin Falls vine cu 3 elemente noi. Noul cipset x299, seria de procesoare Skylake-X bazate pe microarhitectura Skylake-SP care aduce de la 6 la 18 nuclee si seria de procesoare Kaby Lake-X care se bazeaza pe siliciul lui Kaby Lake-S dar cu o frecventa marita.

Procesorul i9-7900X are 10 nuclee si 20 de threaduri si va avea un pret estimativ de 1050$. Cu o frecventa de baza de 3.3 GHz, procesorul duce 4.3Ghz in Turbo si 4.5Ghz in TurboMax, suporta memorie quad channel DDR4 2666.

i7-7820X are cu 2 nuclee mai putin decat 7900X insa castiga in frecventa, viteza de baza fiind de 3.6GHz. PCIe lanes sunt reduse de la 44 la 28 iar suportul pentru memorie este identic cu procesorul cu 10 nuclee. Cu un pret estimativ de 600$, i7-7820X este aproape la jumatate din pretul procesorului i9-7900x.

Comparand cu AMD Ryzen 1800X, procesorul Intel are 28 PCIe lanes fata de 16 insa un L3 cache mai mic si un TDP mai mare. Procesorul AMD are si avantajul pretului, acesta fiind cu aproximativ 650 lei mai ieftin.

I7-7800X are 6 nuclee si o frecventa de 3.5Gh cu 4.0GHz in Turbo, 28 PCIe lanes si suporta memorie DDR4-2400.

Mai ieftin cu 240 lei, AMD Ryzen 7 1700 ofera insa 8 nuclee si 16 threaduri si o performanta apropiata de Brodwell-E. Frecventa mai mare si PCIe lanes sunt insa in avantajul lui i7-7800X.

Daca am vorbit deja despre competitia Ryzen pentru aceste procesoare, trebuie luat in considerare faptul ca AMD pregateste lansarea cipsetului X399 cu noul procesor Threadripper care are 16 nuclee si 60 PCIe lanes pentru grafica si 4 PCIe lanes pentru cipset. Astfel, daca punem procesorul cu 10 nuclee fata in fata cu cele 16 nuclee oferite de AMD Threadripper, AMD va avea castig de cauza in majoritatea aplicatilor care folosesc multe threaduri. Inca nu cunoastem pretul cu care va fi disponibil Threadripper insa este de asteptat ca acesta sa fie destul de ieftin comparativ cu rivalul de la Intel, asa cum AMD ne-a obisnuit.

Procesoare din seria Skylake-X vin in doua etape, in functie de modul in care sunt dezvoltate acestea. In mod normal procesoarele HEDT sunt versiuni taiate ale versiunilor enterprise prin restrictionarea anumitor functii. Procesoarele enterprise sunt facute din trei structuri diferite de siliciu pe care Intel le numeste LCC(low core-count), HCC(high core-count) si XCC(extreme core-count). Desi Intel nu dezvaluie ce structura de siliciu utilizeaza pentru aceste procesoare, este de asteptat ca acesta sa foloseasca siliciul LCC din linia enterprise pentru procesoarele desktop destinate consumatorilor.

Prima parte a lansarii este formata din procesparele LCC care numara pana la 10 nuclee. Intel diferentiaza aceste procesoare prin numarul de nuclee, frecventa ram suportata si benzile PCIe.

A doua parte a lansarii contine patru procesoare HCC, care vor fi lansate spre sfarsitul acestui an. Acestea vor avea 12,14,16 respectiv 18 nuclee.

Ultima parte a lansarii o constituie Kabylake-X. Intel nu aduce nuclee in plus pentru aceasta serie ci reproceseaza siliciul Kabylake-S, dezactiveaza placa integrata si mareste usor frecventa. Procesoarele Kaby Lake-X sunt limitate la 16 benzi PCIe si memorie dual channel. Gama de procesoare Kaby Lake-X va consta din Core i5 si Core i7, ambele variante avand cate 4 nuclee si doar i7 cu suport pentru hyperthreading.

Skylake-X si Kabylake-X in teste vs AMD Ryzen

Deschiderea unui fisier PDF

Testat in Adobe Acrobat Reader cu update-ul dezactivat, modul fit-to-screen la rezolutie 1080p. Rezultatele sunt in milisecunde si reprezinta o medie a zece teste efectuate.

 

Procesare FCAT

Acest test ajuta la masurarea stutteringului din jocuri din cauza cadrelor(frames) pierdute.

Agisoft Photoscan 1.0

Acest program transpune imagini 2D in modele 3D. Algoritmul masoara atat single-thread cat si multi-thread.

Blender 2.78

Skylake-X si Kabylake-X in cel mai popular program de randare.

Cinebench R15

Un program popular care masoara performanta in single si multi thread. Skylake-X i7 7800X si Kaby Lake-X i7 7740X sunt depasite de Ryzen 1800X si 1700X in testul multithread.

Mozilla Kraken 1.1

Acest benchmark este bazat pe Javascript.

Google Octane 2.0

La fel ca testul pentru Mozilla, acest test este bazat pe Javascript si simuleaza scenarii din lumea reala.

HandBrake H264 si HEVC

Acest test masoara atat codarea cat si decodarea video.

WinRAR 5.40

Program popular de arhivare si dezarhivare pentru fisiere care foloseste memoria cache pe cat de mult posibil.

AES Encoding

Acest program utilizeaza algoritmi pentru criptare.

7-Zip

PCMark8

Algoritmii utulizati de PCMark8 sunt considerati utili pentru a masura performantele procesorului destinat unei utitati office pc.

SYSmark 2014 SE

Produs de Bapco, acest program simuleaza programe ca Photoshop sau Onenote si masoara cat dureaza indeplinirea anumitor sarcini in programele respective. Rezultatu final este este impartit in trei (office, media si data), precum si intr-o medie a celor trei.

De retinut ca AMD a parasit Bapco, compania producatoare de procesoare acuzand Bapco ca vrea sa avantajeze Intel.