10 Monitoare Gaming 144Hz recomandate in 2020

by | Last updated Feb 24, 2020 | Monitoare, Recomandari

Recomandari monitoare de gaming la 144Hz in functie de performante si buget.

Una dintre marile greseli pe care le poti face cand iti construiesti un sistem de gaming, este sa alegi un monitor de 60Hz. In special in jocurile FPS ca CS: GO, PUBG, Battlefield 1 sau Fortnite, un monitor de gaming de 144Hz imbunatateste experienta de joc si performantele destul de mult. Odata ce ai trecut la un monitor de gaming de 144Hz, nu vei mai dori sa te intorci la unul de 60Hz.

Pe langa rata de refresh mai mare, monitoarele cu panou TN au timp de raspuns in input lag mai mic fata de monitoarele cu panouri IPS sau VA.

Trebuie sa specificam de la bun inceput ca monitoarele de gaming TN au parti pozitive si negative. Rata de refresh superioara care permite o imagine cursiva, timp de raspuns mai bun, input lag mai mic sunt ceea ce recomanda aceste monitoare pentru gaming.

In cazul in care treceti de la monitoare IPS sau VA la acest tip de monitor, trebuie sa luati in considerare ca, atat unghiurile de vizibilitate, precum si culorile sunt net inferioare celorlalte tipuri de monitoare. Totodata, trebuie sa petreceti ceva timp prin setarile monitoarelor pentru a obtine culori bune.

In acest review prezentam  monitoare gaming de 144Hz, cu diagonale de 24, 27 inch si ultra-wide la rezolutii incepand de la 1920 x 1080 pana la 4K. O rezolutie mare poate duce la  scaderea fps-urilor in joc daca nu folositi o place video performanta, iar o diagonala mai mare la o rezolutie mica face ca imaginea sa nu mai fie atat de clara din cauza densitatii scazute a pixelilor.

Un aspect foarte important al monitoarelor de gaming este timpul de raspuns, care reprezinta timpul necesar pentru un pixel pentru a trece de la o culoare la alta. Aceasta valoare, specificata de producatorii de monitoare de gaming la 1 ms GTG, nu reprezinta cu adevarat performantele monitorului in ceea ce priveste rapiditatea cu care pixelii isi pot schimba culoarea. Valorile timpului de raspuns indicate de producator reprezinta valoare cu Overdrive maxim la schimbarea pixelilor din gri in gri (Gray To Gray).

Overdrive setat la maxim produce artefacte, iar timpul de raspuns masurat in GTG nu este relevant, de aceea timpul de raspuns pe care il vom prezenta este masurat la gri deschis-gri inchis-gri deschis.  Un timp de raspuns cat mai mic este relevant in cazul jocurilor FPS ca PUBG, CS:GO sau Fortnite, dar nu este atat de important la alte genuri de jocuri.

Valorile inregistrate de monitoare in ceea ce priveste contrastul si gamma sunt alte aspecte care sunt importante la monitoarele de gaming. Contrastul ridicat ofera culori mai saturate fata de monitoarele cu contrast scazut, care reproduc culori mai sterse. Valoarea Gamma este importanta pentru ca detaliile in zone intunecate sa fie reproduse corespunzator.

Black Equilizer este o setare importanta la monitoare pentru jocuri deoarece ajusteaza gamma pentru a oferi mai multe detalii in spatiile intunecate, prin modificarea valorilor nuantelor de culoare inchisa.

Motion Blur Reduction face ca miscarea imaginii sa fie mai cursiva, imaginea apare mai clara si adversarii pot fi vazuti mai usor in jocuri FPS, insa creste valoarea de input lag a monitorului si scade luminozitatea acestuia.

Voi prezenta cele mai bune monitoare de gaming, atat cu partile lor pozitive cat si cu cele negative, decizia finala apartinandu-ti in functie de preferintele tale.

Nu toate monitoarele vin calibrate din fabrica, necesitand timp petrecut prin setari pentru a ajunge la culorile si luminozitatea dorita.

 

Recomandare monitoare de gaming 4K, 144Hz

Acer Predator X27

Cel mai bun monitor pentru jocuri 4K.

Display: 27″ | Rezolutie: 3840×2160 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144fps | Tip Panou: IPS | Timp de raspuns: 4ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: G-Sync, Boxe, HDR10

Acer Predator X27, cel mai bun monitor pentru jocuri 4K, impingand la limita de sus tehnologia monitoarelor de gaming.

Ecranul este de 27 inch are panou de 10 biti (8 biti+FRC) IPS AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) de la AU Optronics si este acoperit de un strat anti reflectie.

Rata de refresh nativa a monitorului este de 120Hz, cei 144Hz fiind obtinuti prin overcloking. Pentru a atinge 144Hz trebuie sa activati optiunea overcloking din meniul de Gaming al monitorului. Pentru schimbarea ratei de refresh a monitorului trebuie sa accesati nVidia Control Pannel. Pentru a obtine fps-uri ridicate pe un monitor 4K este nevoie si de o placa video foarte performanta ca RTX 2080 Ti.

Aviz celor care vor sa foloseasca acest monitor pentru editare profesionala, cei 10 biti sunt disponibili la refresh rate de maxim 98Hz.

Pe langa caracteristicile de gaming exceptionale, monitor Predator X27 ofera o redare a culorilor la nivel profesional. Acesta acopera 100% din gama de culori sRGB, 99,89 din AdobeRGB si peste 90% din gama de culori DCI-P3, iar impreuna cu rezolutia 4k ofera detalii si culori uimitoare pentru un monitor destinat jocurilor.

Acer Predator X27 ofera cea mai buna experienta HDR la un monitor de gaming, cu uniformitate exceptionala chiar si in colturile monitorului.
Windows 10 poate nu rula imagini HDR in mod implicit, asa ca pentru a va bucura de performante HDR ale monitorului in Windows 10 trebuie sa intrati in Start/Settings/System/Display si sa selectati HDR and WCG. Pe urma se va deschide o noua fereastra in care sa setati luminozitatea, o setare buna pentru acest monitor fiind intre 70 si 75%. Chiar daca unele jocuri nu suporta HDR, veti fi impresionati si de performantele SDR ale monitorului.

Performanta monitorului este exceptionala, acesta avand nevoie de un ventilator sa tina temperaturile sub control. Daca ar fi sa ii gasesc o jumatate de punct negativ acestui monitor este zgomotul ventilatorului. Nu este deranjat in jocuri sau in vizionarea filmelor, insa daca ti-ai facut un pc ultra silentios, poate deveni deranjant noaptea cand stai cu pc-ul aprins si te uiti pe pereti. Pentru majoritatea cazurilor, un ventilator de la carcasa, coolerul placii video sau a procesorului vor fi mai zgomotoase decat ventilatorul monitorului.

Tehnologia G-Sync pentru placiile video nVidia sincronizeaza excelent laca video cu monitorul, fiind utilizabila intre 24 si 144Hz.

Ca si monitoarele foto profesionale, acesta vine cu un raport de calibare. Acer Predator X27 nu are nevoie de o calibrare ulterioara ca la majoritatea monitoarelor de gaming, totul fiind aproape de perfectiune.

Meniul monitorului poate fi accesat cu un joystick amplasat pe spatele monitorului,

Cablurile HDMI si DisplayPort sunt incluse in pachet. Pe HDMI nu se pot obtine cei 144Hz la rezolutie 4K, asa ca trebuie folosit cablul DsiplayPort 1.4, insa nu uitati sa faceti update la firmware pentru DisplayPort 1.4.

Asus Rog Swift PG27UQ

Primul monitor 4K pentru gaming.

Display: 27″ | Rezolutie: 3840×2160 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144fps (overcloking) | Tip Panou: IPS | Timp de raspuns: 4ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: G-Sync, HDR10

Acesta este primul monitor din lume capabil sa suporta 144Hz la rezolutie 4K, 3840 x 2160. Cand vine vorba de gaming, nu e mare diferenta intre acest monitor Asus si cel prezentant mai sus, Acer Predator X27. Plusul pe care monitorul Acer il are tine de versatilitatea lui, reproducerea culorilor naturale fiind atat de bune incat monitorul poate fi folosit si pentru editare foto sau video.

A nu se intelege ca monitorul Asus Rog Swift PG27UQ are culori proaste, nici pe departe pentru ca foloseste acelasi panou IPS de la AU Optronics, insa pentru lucru critic in design monitorul Acer iese pe plus. Se poate obtine aceasi redare naturala a culorilor si pe monitorul Asus, insa e nevoie de un colorimetru profesional. In schimb, daca editarea nu te intereseaza, alegerea intre monitoarele de gaming de la Acer si Asus tine de aspect ( monitorul Asus are un aspect de gaming mai agresiv) si pretul la care este vandut.

Un aspect pozitiv al monitorului Asus fata de Acer este zgomotul facut de ventilator. Asus are un controler integrat care ajusteaza viteza de rotatie a ventilatorului in functie de necesitate, fiind astfel mai silentions decat monitorul Acer.

Avand in vedere ca vorbim de un monitor 4k, este nevoie de o placa video foarte puternica pentru a obtine 144 fps-uri. Ca si la monitorul Acer, cei 144Hz pot fi obtinuti prin overcloking insa cu posibilitatea aparitiei unor artefacte mai mult sau mai putin vizibile. Cum o medie de 144 fps este destul de greu de obtinut in anumite jocuri, recomand folosirea monitorului la 120Hz pentru o imagine mai buna.

Recomandari monitoare de gaming ultra-wide

Samsung LC49HG90DM (CHG90)

Monitor ultra-wide recomandat pentru gaming.

Display Curbat: 49″ | Rezolutie: 3840×1080 | Aspect imagine: 32:9 | Rata de refresh: 144Hz| Tip Panou: VA | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: FreeSync, HDR, Quantum Dot

Samsung CHG90 este un monstru de monitor, care este conceput atat pentru gaming cat si pentru multitasking. Recomandat celor care doresc sa obtina un camp de vizualizare mai mare in jocuri sau celor care au sistem format din doua monitoare.

A nu confunda acest monitor cu CRG9 (vezi in magazin), ultimul avand rezolutie mai mare ( 5120 x 1440 fata de 3840 x 1080) si rata de refresh de 120Hz. Daca rata de refresh de 120Hz este suficienta pentru tine, atunci ar trebui sa alegi intre cele doua monitoare modelul CRG9. 

Revenind la monitorul de gaming Samsung CHG90, acesta are o diagonala de 3840 x 1080, fiind super ultra-wide si curbat. Ca sa intelegem mai bine dimensiunile acestui monitor, puneti doua monitoare de 27 inch unul langa altul si obtineti dimensiunile si rezolutia monitorului Samsung CHG90. In concluzie, rezolutia si densitatea pixelilor este similara unui monitor Full HD de 27 de inch. Desi 1080p este la limita pentru claritatea imaginii pe un monitor de 27 inch, nu ar trebui sa fie un inconvenient daca monitorul este plasat la o distanta corecta de utilizator, tinand cont si de faptul ca acesta este ultra-wide.

Inainte de a cumpara acest monitor este indicat sa masurati spatiul disponibil pe care il aveti pe birou, dimensiunile acestuia fiind de 120.3 cm lungime, 55.55 inaltime si 38.15 cm amprenta pe birou cu suportul montat. Desi monitorul are dimensiuni considerabile, suportul isi face treaba bine si il tine fix pe birou. Exista si optiunea de a fi montat pe perete.

Monitorul are panou VA cu tehnologie quantum dot si suport HDR, metoda folosita de Samsung si pe alte monitoare pentru a creste gama de culori a fundalului. Rata maxina de refresh de 144Hz poate fi atinsa doar prin DisplayPort 1.2.

Stratul anti reflectie care acopera ecranul este suficient de agresiv si foarte necesar pentru un monitor asa de mare si curbat.

Conectivitatea monitorului este compusa din 2 porturi HDMI 2.0, 2 DisplayPort 1.2 dintre care 1 mini, 3 porturi USB 3.0, precum si 2 porturi audio pentru casti si microfon.

Monitorul nu are nevoie de calibrare, insa trebuie trecut in custom mode pentru a obtine gama de culori DCI-P3, pe care o acopera in proportie de 95%.

Pentru utilizare in multitasking, Samsung pune la dispozitie programul Easy Setting Box prin care poti crea ferestre separate pe ecranul monitorului.

Singurul aspect negativ este densitatea pixelilor de doar 88 per inch. Daca acest lucru ti se pare inconvenient si esti dispus sa renunti la 24Hz in plus, atunci Samsung CRG9 este cea mai buna optiune pentru tine.

Recomandari monitoare de gaming 1440p QHD la 144Hz

ACER Predator XB271HU

Cel mai bun monitor pentru jocuri la rezolutie 1440p si 144Hz

Display: 27″ | Rezolutie: 2560×1440 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz (165Hz in overcloking) | Tip Panou: IPS | Timp de raspuns: 4ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: G-Sync, Boxe

Gama de monitoare XB de la Acer vin cu panouri TN sau IPs, in functie de model. In cazul monitorului de gaming XB271HU, avem de aface cu un panou IPS de 27″ la rezolutie 2560 x 1440. Densitatea pixelilor ofera o imagine clara, iar panoul IPS produce colori foarte bune cu unghiuri de vizualizare largi, acuperind 100% gama de culori sRGB.

Rata de refresh a monitorului este de 144Hz, mergand chiar pana la 165Hz in modul overcloking. Folositi cablul DisplayPort pentru a obtine 144Hz si G-Sync, pe HDMI monitorul fiind blocat la 60Hz. Pe langa cele doua porturi HDMI si DisplayPort (cablurile sunt incluse in pachet), monitorul mai are 4 porturi USB 3.0.

Primul lucru pe care il sesizam cand il scoatem din cutie e ca avem de aface un monitor gandit pentru jocuri, care are o constructie solida cu materiale de calitate. Monitorul nu are joc pe birou, suportul compus din trei picoare rosii din aluminiu reuseste sa tina monitorul fix. Permite rotirea monitorului cu 30 de grade in ambele directii si o inclinare cu 40/35 de grade, in timp ce inlatimea poate fi ajustata cu 6 centimetri. Marginile (ramele) monitorului sunt foarte subtiri si creaza senzatia ca monitorul este mult mai mare.

Meniul monitorului este destul de intuitiv si poate fi accesat cu ajutorul celor 5 butoane amplasate clasic pe partea din fata. Nu avem acel sistem de control tip joystick cum e trendul acum.

Acer Predator XB271HU are incorporate doua boxe de 2W care ofera un sunet de calitate medie. Cum sunetul nu este vreodata punctul forte al vreunui monitor pentru jocuri, recomand folosirea castilor.

Nu e o surpriza ca Acer Predator este on monitor exceptional pentru jocuri la rezolutie 1440p. Este doar o traditie ca gama de gaming a monitoarelor Acer sa fie in top pe toata plaja de rezolutii.

AOC Agon AG271QX

Monitor rapid pentru jocuri la rezolutie 1440p.

Display: 27″ | Rezolutie: 2560×1440 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160| Dotari suplimentare: FreeSync, Boxe

Panoul este TN, deci monitorul AOC exceleaza la timpul de raspuns, insa sufera la unghiurile de vizualizare. O pozitie corecta pentru o vizibiliate clara poate fi obtinuta usor, deoarece monitorul suporta toate ajustarile necesare pe inaltime, rotire sau inclinare. Culorile nu sunt la fel de vibrante ca la un monitor VA sau IPS insa sunt printre cele mai bune pentru un panou TN, iar contrastul este multumitor. Partile negative ale monitorului sunt cel mai vizibile la vizionarea filmelor, insa acesta este un monitor special pentru jocuri.

Monitorul are FreeSync incorporat pentru a sincroniza fps-uri obtinute de placile video produse de AMD cu rata de refresh. Acesta este activ intre 30 si 144 fps-uri. Nu are G-Sync insa era de asteptat luand in considerare pretul monitorului.

Meniul este accesat cu ajutorul celor 5 butoane amplasate in partea dreapta. Nu este destul de intuitiv ca la alte monitoare insa te obisnuiesti cu el in timp. AOC ofera si o telecomanda pe fir care face mai usoara navigarea prin setarile meniului si accesarea vreunui profil salvat pentru jocuri.

Constructia monitorului este destul de simpla, iesind in evidenta cu suportul metalic si forma “V” rosie de pe spatele monitorului. Tot pe spatele monitorului se afla boxele, conexiunile (2 porturi Jack pentru casti si microfon, 1 DisplayPort, 2 HDMI, 1 VGA, 1 DVI, 4 porturi USB 3.0 si un suport rabatabil pentru casti.

Recomand AOC TN AG271QX impatimitilor de jocuri FPS care cauta un monitor rapid pentru gaming cu timp de raspuns cat mai mic in detrimentul culorilor si unghiului de vizualizare.

 

Recomandari monitoare de gaming FULL HD cu diagonala de 27″ la 144Hz

ASUS Gaming Rog Strix XG27VQ, 144Hz

Display: 27″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: VA | Timp de raspuns: 4ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: FreeSync

XG27VQ de la ASUS este un monitor Full HD de 27 de inch si face partea din divizia de gaming ROG, sau Republic of Gamers.

144Hz este punctul de plecare atunci cand suntem in cautarea unui monitor pentru jocuri, iar aceasta specificatie nu putea lipsi nici de la monitorul Asus.

Panoul VA cu care vine monitorul este superior panourilor TN prezente in alte monitoare de gaming, oferind culori mult mai bune datorita contrastului ridicat si unghiuri de vizibilitate superioare.
Culorile reproduse ating 95.3% din spectrul sRGB, fara sa avem vreo culoare reprodusa gresit.
Daca in cazul monitoarelor de 24” necesitatea panoului curbat este discutabila, la monitoarele pentru jocuri de 27 inch ofera o senzatie aparte.

Tehnologia Extreme Low Motion Blur implementata in acest monitor reduce efectele de ghosting ale obiectelor aflate in miscare rapida.
Monitorul dispune de ultimele tehnologii in reducerea oboselii ochilor ca Flicker Free, precum si mai multe nivele de setari pentru reducerea luminii albastre.
Conectivitatea monitorului este compusa din 1 port Display Port, 1 HMI, 1 DVI si 1 port Jack pentru conectarea castilor.
Input lag-ul monitorului este de doar 8 milisecunde, ceea ce conduce la un delay mai mic intre comenzi si redarea pe ecran.
Spre diferenta de alti producatori care prezinta la specificatii timpul de raspuns fara overdrive, Asus il prezinta

Monitorul are iluminare AURA RGB, care proiecteaza sigla ROG sub suportul din care pleaca cele trei picioare, precum si spatele acestuia. Daca sistemul pc este dotat cu placa video ASUS sau alte componente produse de firma care au si iluminare RGB, culorile reproduse vor fi sincronizate.
Monitorul a fost conceput sa arate bine atat din fata, cat si din spate. ASUS Gaming Rog Strix XG27VQ se distinge prin design-ul curbat si ramele foarte subtiri, iar spatele acestuia arata de parca ar fi o nava spatiala din care pleaca suportul monitorului.

Butoanele, 5 la numar, sunt pozitionate in dreapta spate, iar piciorul de suport are o gaura prin care se pot trece cablurile, fie ca vorbim de tastatura, mouse casti sau cablul monitorului.
Suportul monitorului este construit foarte bine, acesta fiind foarte stabil pe birou. Acesta permite reglarea pe inaltime pana la 100 mm, inclinare in fata si spate de la -5 la 20 grade si pivotarea stanga-dreapta la 50 de grade.

ASUS XG27VQ nu are boxe incorporate, dar oricum acestea sunt irelevante la un monitor de gaming pentru ca se folosesc castile in proportie de 99,9% pentru o mai buna experienta in jocuri.

MSI Gaming Optix MAG27C, 144Hz, 27″

Display curbat: 27″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: VA | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: FreeSync

MSI Gaming Optix MAG27C este un monitor lansat recent pe piata. Ca orice monitor nou de gaming care face parte din gama premium, MAG27C este curbat si are rata de refresh de 144Hz si timp de raspuns GTG de 1ms.

Pe partea de culori, acestea sunt reproduse de un panou VA, care acopera pana la 115% din sRGB si 90% din spectrul DCI-P3. Impresionant pentru un monitor de gaming.

Unghiurile de vizibilitate sunt de 178 de grade, ceea ce inseamna ca redarea culorilor nu este influentata de unghiul din care este privit monitorul.

Nu puteau lipsi tehnologiile pentru protectia ochilor ca Anti-Flicker, denumirea folosita de MSi pentru Flicker Free, sau Low Blue Light pentru reducerea luminii albastre.

Meniul monitorului este usor si intuitiv, putem spune ca MSI chiar a facut o treaba buna.

Sunt mai multe moduri prin care poate fi controlat meniul OSD al monitorului. MSI a renuntat la clasicele butoane pentru accesarea meniului si a implementat un joystick care este pozitionat in dreapta spate. Exista posibilitatea de a instala programul Gaming OSD de pe site-ul producatorului, iar setarile monitorului se pot face mai simplu si rapid prin folosirea mouse-ului si a tastaturii.

Exista si optiunea de control de la distanta prin instalarea aplicatiei MSI Remote Display, disponibila pentru telefoanele Android.

Odata deschis meniul, in partea de sus a lui apar setarile actuale ale monitorului. Sub ele sunt categoriile de setari cu optiunile lor.

Meniul contine patru categorii principale: Gaming, Image, Input si Setup.

La Game avem setarea Mode care regleaza monitorul in functie de modul in care este folosit. Optiunile sunt Standard, Movie, FPS, RTS si Eyesaver.
Tot de aici se poate activa Freesync, se poate schimba aspect ratio sau timpul de raspuns al monitorului.
Setarile culorilor ce implica luminozitatea, contrastul, temperatura sau gamma se fac de la Image.

MSI Gaming Optix MAG27C este bine construit, are un finisaj care imita metalul si creeaza un aspect de monitor premium. Suportul este bun, monitorul nu are joc pe birou.

Nu putem sa nu atragem atentia asupra faptului ca, in ciuda pretului, MSI nu a dotat acest monitor cu suport pentru reglarea pe inaltime. Astfel, monitorul suporta doar inclinare in jos pana la -5 grade sau in sus pana la +20.

Pe partea de conectivitate monitorul are 2 porturi USB 2.0, 1 port USB 2.0 type B, 1 port pentru conectarea castilor, 1 Display Port, si 2 porturi HDMI 1.4.

Recomandari monitoare de gaming cu diagonala de 24″ la 144Hz

LG Gaming 24GM79G-B, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080| Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 4ms (1ms LMB) | Unghi vizualizare: 170/160 |

LG Gaming 24GM79G-B este un upgrade la vechiul monitor LG24GM77, care a fost un produs apreciat de gameri.

Culori

Culorile sunt destul de bune dupa o configurare atenta, depasind toate celelalte monitoare cu panou TN din acest review, exceptand monitorul Samsung care are panou VA si culori superioare.

LG 24GM79G-B acopera 92% din gama de culori sRGB, categorie la care este depasit doar de Samsung C24FG70 si Ilyama GB2488HSU-B2, iar temperatura culorilor este de 5,962K, fata de 6500K valoarea ideala.

Valoarea gamma inregistrata este de 2.45, cu doar 0.25 peste valoarea optima, de care se apropie cel mai mult Samsung C24FG70, care inregistreaza o deviatie de doar 0.04.

1ms motion blur reduction are un efect negativ asupra culorilor, ca si in in cazul celorlalte monitoare.

Contrastul inregistrat este de 1,015:1, locul 3 in top, la distanta foarte mica de monitorul Ilyama.

Timp de raspuns si input lag

LG a adoptat o tactic de marketing nu prea fericita, alegand sa specifice timpul de raspuns de 5 ms GTG si 1 ms MBR (Motion Blur Reduction). Acele 5 ms specificate de producator a speriat destul de multi potentiali clienti care au preferat sa se indrepte spre alti producatori care isi promoveaza produsele cu 1 ms timp de raspuns. Acestia nu stiau insa ca monitorul LG are in realitate, timpul de raspuns mai bun decat multe dintre monitoarele care specifica 1 ms.

Timpul de raspuns fara Overdrive este de 13.6 ms, 3.9 ms cu Overdrive si 7.2 ms cu Overdrive optim. Valoarea de input lag inregistrata este de 9.7 ms, orice valoare valoare sub 20 ms fiind considerata excelenta. Monitorul LG nu dezamageste, ci chiar depaseste competitori mult mai scumpi de pe piata monitoarelor de gaming.

LG 24GM79G-B este un monitor de 144Hz foarte bun pentru gaming, care ofera culori si contrast foarte bune pentru un panou TN, un monitor cu timp de raspuns si input lag foarte mici. Daca de contrast si culori mai bune putem vorbi despre monitorul Samsung care, insa, are un panou diferit, monitorul LG ofera culori foarte bune pentru un panou TN si vine la un pret mult mai mic decat rivalul Samsung cu panou VA.

Constructie

Joystick-ul implementat de LG pentru a naviga prin meniul monitorului face ca navigarea prin meniu sa fie mai usoara fata de monitoarele cu butoane clasice.

In sectiunea Game Mode din meniu se gasesc 3 profiluri care se pot seta si memora, precum si profilurile setate de LG denumite FPS 1, FPS 2 si RTS.

Cele 5 profiluri Game Mode au butoane dedicate pentru o schimbare rapida a profilului de culori.

Mai multi utilizatori au raportat aparatia liniilor orizontale la frecventa de 144Hz, acestea fiind vizibile la o apropiere mai mica de 30 cm de ecranul monitorului. Daca nimeresti un monitor cu aceste linii si le consideri deranjante, setarea ratei de refresh de la 144 la 143.00 Hz rezolva problema.

Samsung Gaming C24FG70FQU, monitor curbat, 144Hz

Display curbat: 23.5″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: VA | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 178/178 | Dotari suplimentare: FreeSync

Daca in 2009 a fost prima companie care a lansat un monitor pentru jocuri de 120Hz, Samsung a lipsit o buna perioada de timp de pe piata monitoarelor de gaming.

Din 2017, Samsung a revenit in forta prin noile monitoare de 144Hz cu tehnologie anti motion blur. Producatorul nu a urmat linia clasica a monitoarelor de gaming prin utilizarea de panouri TN, ci propune panouri VA cu tehnologie quantum dot si ecran curbat.

Noua serie este compusa din 2 monitoare, Samsung Gaming C24FG70 de 23.5 inch, rezolutie 1920 x 1080 si Samsung Gaming C27FG70 cu aceleasi specificatii, dar cu diagonala de 27 inch.

Monitorul de la Samsung este singurul din recomandarile PC TREND care nu are panou TN ci VA.

Culori

Avand panou VA, acesta ofera culori net superioare celorlalte monitoare TN si un contrast dublu fata de acestea datorita valorilor excelente de negru.

Monitoarele cu tehnologie quantum dot consuma mai putina energie decat celelalte.

Panoul acopera 125% din gama sRGB, cu saturatie ridicata a culorilor, ceea ce face ca jocurile sa arate mai bine.

Monitorul are rezultate excelente in valorile gamma, precum si in tonurile de gri, cele mai bune valori dintre monitoarele de 144Hz recomandata pentru gaming din lista noastra.

Luminozitatea maxima este de 364.3 cd/m2 ?, iar cea minima 43.24 cd/m2, valori foarte bune pentru un monitor de gaming.

Contrastul este net superior celorlalte monitoare cu valori de 2.5 ori mai mari decat restul monitoarelor de gaming din lista noastra.

Temperatura culorii albe este de 6206K si se afla in plaja acceptabila. Se putea mai bine, dat fiind faptul ca sunt monitoare in lista cu valori mai apropiate de 6500K.

Unghiurile de vizibilitate nu sunt punctul forte al acestui monitor. Chiar daca valorile specificate de Samsung sunt similare cu cele ale monitoarelor IPS, in realitate acestea sunt similare cu monitoarele TN.

Samsung a inclus in acest monitor tehnologie anti motion blur, denumita de producator MBRT (motion blur reduction tehnology).

Valoarea gamma pe un monitor cu panou VA, are alt aspect fata de gamma la aceeasi valoare redata de monitoare IPS sau TN.

Monitorul prezinta artefacte violete care sunt rezultatul unui Overdrive agresiv implementat in monitor, desi acestea nu sunt intalnite la toate modelele, ceea ce poate insemna ca nici timpul de raspuns nu este acelasi la toate variantele.

Timp de raspuns si input lag

Timpul de raspuns  al monitorului la la gri deschis-gri inchis-gri deschis este de 7.7, valoare excelenta, chiar si fara Overdrive activ.

Valoarea de input lag nu a putut fi masurata din cauza backlight-ului monitorului, insa nu s-au raportat probleme in aceasta privinta, Samsung reusind sa produca un monitor foarte rapid pentru gaming.

Constructie

Panoul de control al monitorului se aseamana cu panourile de control din filmele SMonitorul suporta orice fel de ajustare, atat pe inaltime, rotire si inclinare. In partea de jos a monitorului se afla o lumina denumita de producator “Arena Lighting”, care lumineaza baza suportului. Ajustarea pe inaltime nu se face prin clasicul sistem de ridicare pe pivot, ci prin aplecarea monitorului, ceea ce reduce spatiul intre utilizator si ecranul monitorului la coborarea maxima a acestuia.

Meniul monitorului este bine structurat si usor de intuit. Accesarea acestuia se face printr-un joystick aflat in spatele monitorului, iar pe rama de jos a acestuia se afla 3 butoane pentru schimbarea rapida a profilelor de jocuri. In partea de sus a meniului se afla setarile importante de gaming ca Black Equilizer, Response Time, Refresh Rate, FreeSync si Low Input Lag.

Monitorul are doua porturi HDMI, un DisplayPort si o mufa de iesire audio pentru casti. Samsung a decis sa nu includa boxe la acest model de monitor.

Monitorul de gaming Samsung C24FG70 are protectie anti-glare, insa reflectiile de lumina sunt putin mai pronuntate ca la celelate monitoare datorita design-ului curbat al monitorului.

Freesync poate fi folosit intre 70-144Hz, ceea ce inseamna ca nu devine inactiv daca fps-urile in joc scad sub 70.

Samsung C24FG70 este in topul recomandarilor noastre pentru monitoare Full HD pentru gaming, avand cele mai bune culori dintre toate produsele prezentate, timp de raspuns excelent, dar pretul ridicat poate reprezenta un impediment pentru unii cumparatori.

AOC Gaming G2590PX, 144Hz, 24″

Display: 24.5″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: FreeSync, Boxe

Acesta face parte din noua gama de monitoare pentru gaming de la AOC si inlocuieste seria PF existenta inca pe piata.
Fata de seria precedenta, AOC a adus cateva imbunatatiri importante. Culorile, o problema a panourilor TN, au fost imbunatatite semnificativ fata de gama precedenta, iar unghiurile de vizibilitate sunt ceva mai bune.

Monitorul inregistreaza input lag de 10.2 ms, ceea ce inseamna ca utilizatorul nu va simti vreo diferenta intre comanda data si reproducerea ei de catre monitor. In acest caz, orice valoare mai mica de 15 ms este buna si nu afecteaza performantele in gaming.
Timpul de raspuns al monitoarelor difera in functie de culorile testate. La valorile de Overdrive maxime suportate de monitor, G2590PX inregistreaza un timp de raspuns de 1.7 ms de la gri deschis la gri inchis, 0.7ms de la gri inchis la gri deschis, rezultand un scor excelent de doar 2.4 ms in gri deschis-gri inchis-gri deschis .

Ca sa facem o comparatie cu un rival, LG 24GM79G-B, modelul LG are un timp de raspuns la overdrive optim cu doar 0.9 ms mai bun.
AOC Gaming G2590PX exceleaza in luminozitate maxima si minima unde isi depaseste toti concurentii din aceasta zona de pret, insa se putea mai bine pe partea de contrast.

Monitorul este capabil sa reproduca 97.3% din culorile sRGB, iar temperatura culorii albe de 6694K este foarte aproape de valoare ideala. Valoarea gama este aproape perfecta, avand o deviere de doar 0.2.
Unghiurile de vizibilitate sunt mai bune fata de concurenta, insa nu va asteptati sa gasiti ceva similiar cu panourile IPS.

Shadow Control permite ajustarea nivelului de negru pentru a ajuta utilizatorul sa vada in cele mai intunecate locuri din jocuri, fara a afecta celelate culori.

Monitorul arata bine, este stabil pe birou, iar piciorul suportului este prevazut cu o gaura pentru managementul cablurilor. Rama este foarte subtire, facand posibila folosirea lui intr-un setup cu mai multe monitoare.
Pe partea de conectivitate, monitorul vine cu un Display Port, doua porturi HDMI, un port VGA, si cinci porturi USB 3.0.
Observam lipsa unui port Jack insa monitorul vine cu doua boxe integrate de 2W.
Monitorul suporta reglaj pe inaltime de 130mm, inclinare pana la 19.5 grade si rotire stanga-dreapta de 45 grade.

Acest monitor este ideal pentru jocuri first-person-shooters, iar pretul este mai mult decat atragator, iar tehnologia Flicker Free si Low Blue Light asigura sesiuni lungi de gaming. Un monitor foarte rapid, cu rata de refresh nativa de 144hz, culori bune si care se potriveste perfect intr-un sistem de gaming competitiv.

AOC Gaming G2460PF, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: FreeSync, Boxe

AOC G2460PF ofera in acest monitor cam toate porturile necesare, precum si ajustarile de intaltime / inclinare pe care orice monitor ar trebui sa le aiba. Culorile sunt acceptabile, iar functia FreeSync poate fi un factor decisiv in alegerea acestui monitor pentru cei cu placi video AMD.

Culori

Culorile reproduse de monitor la setarile standard sunt de calitate medie, ca la majoritatea monitoarelor de gaming, insa cu putina rabdare prin meniu se pot obtine culori placute.

Monitorul este destul de luminos chiar si cu brightness setat la valoare mica rezultand si un contrast mediocru, de doar 791.1:1.

Problema luminozitatii poate fi ameliorata alegand din setari Gamma 3, Color Temperature pe User si setarea brightness la 0, pentru sesiuni de gaming noaptea sau in camere intunecate. Aceste setari scad drastic luminozitatea excesiva (pentru unii) cu care vine monitorul pe setarea din fabrica.

Monitorul nu are functie Low Blue Light, insa aceasta se poate configura manual de catre utilizator.

Din fericire, monitorul nu foloseste Pulse With Modulation, spre deosebire de ASUS VG248Q-E.

Shadow Control, o alta optiune prezenta la monitorul AOC G2460PF, este un fel de Black Equilizer de la Benq sau Black Stabilizer de la LG, insa implementarea este mai slaba.

AOC G2460PF suporta AMD Freesync, care apare si imprimat in partea stanga a ramei monitorului. Plaja de functionare Freesync este 30-144Hz. AOC G2460PF are si doua boxe incorporate, insa calitatea sunetului redat de acestea este mediocra.

Timp de raspuns si input lag

Overdrive, functia prin care poti regla timpul de raspuns al monitorului, are 5 trepte de setari: Off, Weak, Light, Medium, Strong. E important ca utilizatorul sa aiba posibilitatea de a alege intre mai multe trepte setarea Overdrive-ului pentru ca o setare foarte agresiva poate aduce efecte negative precum inverse ghosting.

Timpul de raspuns al monitorului este foarte bun, inregistrand 13ms fara Overdrive la gri deschis-gri inchis-gri deschis, 11.9 ms cu Overdrive maxim si 12 ms cu setarea Overdrive optima. Timpul de input lag inregistrat de monitor este excelent, de doar 10.1 ms.

Constructie

Constructia monitorului este mata si ofera senzatia de metal la prima privire.

In meniul monitorului gasim optiunea Game Mode care poate fi setata pe modul FPS, RTS sau Racing. Aceste moduri nu fac altceva decat sa schimbe setarile de culoare, luminozitate si contrast ale monitorului, in functie de genul de joc pe care il alegi. Pe langa acestea, mai sunt disponibile doua moduri Game Mode 1 si Game Mode 2, care pot fi setate si memorate in functie de preferinte. Aceasta caracteristica este binevenita la un monitor de gaming, utilizatorul putand seta preferintele pentru 2 jocuri diferite, in cazul in care doreste altceva decat profilele setate de AOC.

Monitorul dispune de o gama variata de porturi, 1 DisplayPort, 1 HDMI, 1 DVI, 1VGA, 2 mufe Jack si 5 USB 2.0. Un port USB vopsit in rosu permite incarcarea rapida a dispozitivelor ca smartphone sau tableta.

Frecventa monitorului de 144Hz se poate atinge prin porturile DisplayPort si DVI, portul HDMI fiind limitat la 60Hz.

Monitorul suporta orice fel de ajustare, inclinare pana la 22 de grade, swivel? de 165 si reglaj pe inaltime de pana la 130 mm. In spatele piciorului monitorului este atasat un suport prin care se pot introduce cabluri pentru wire management. Se poate monta atat pe perete, cat si pe suport VESA.

G2460PF vine si cu boxe integrate, insa nu este o caracteristica necesara monitoarelor de gaming.

O problema semnalata de utilizatori la unele modele este luminozitatea mare atunci cand este pornit, durand cateva minute sa revina la valoarea normala.

AOC include in pachetul monitorului cablurile DisplayPort, VGA, HDMI, audio si cel de alimentare.

AOC G2460PF ofera in acest monitor cam toate porturile necesare, precum si ajustarile de intaltime / inclinare pe care orice monitor ar trebui sa le aiba. Culorile sunt acceptabile, iar functia FreeSync poate fi un factor decisiv in alegerea acestui monitor pentru cei cu placi video AMD.

AOC Gaming G2460PG, G-Sync, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: G-Sync

AOC Gaming G2460PG este singurul monitor de 24 inch la rezolutie 1920×1080 si rata de refresh de 144Hz care dispune de tehnologia G-Sync pentru placile Nvidia.

In mare parte, acest monitor este identic cu AOC G2460PF, diferenta constand in faptul ca unul are G-Sync pentru placile video Nvidia, pe cand celalalt, FreeSync pentru placile video AMD. Cum implementarea FreeSync este foarte ieftina, G-Sync necesita costuri suplimentare, de aici si diferenta de pret intre cele doua monitoare.

Constructia este identica, singura diferenta fiind banda verde in locul celei rosii, pentru a marca prezenta G-Sync la acest model.

Totusi, daca valorile contrastului, culorilor si a luminozitatii sunt asemanatoare intre cele doua monitoare, G2460PG este o idee mai rapid la timpul de raspuns. 10.9 ms fara Overdrive la gri deschis-gri inchis-gri deschis, 2.7 ms cu Overdrive si 5.6 ms cu Overdrive la valoarea optima. La Overddrive optim, G2460PG inregistreaza doar 5% overshoot si 3% undershoot, valori excelente la timp de raspuns de doar 5.6 ms. Input lag-ul monitorului este de doar 9.4 ms.

AOC Gaming G2460PG este un monitor foarte rapid, o alegere excelenta pentru detinatorii de placi video Nvidia care doresc sincronizarea monitorului cu placa video, pentru o mai buna experienta vizuala in jocuri.

Monitor Gaming Benq Zowie XL2411P, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: Boxe

Zowie este o divizie a producatorului Benq, care isi numeste astfel produsele destinate gaming-ului, fie ca vorbime de mouse-uri, casti sau monitoare.

Culori

Culorile sunt destul de sterse la setarea standard cu care vine monitorul, mai slabe decat la monitoarele LG sau Asus VG248QE, dar cu ceva batai de cap prin setari, poti obtine culori acceptabile.

Chiar daca culorile sunt ceva mai sterse decat la celelate monitoare, Benq XL2411 are avantaj in gaming deoarece se pot distinge mai usor obiectele in zonele intunecate din jocuri.

Monitorul are optiunea Black Equilizer care iti permite sa vezi mai bine zonele intunecate din jocuri.

Contrastul inregistrat de monitor este de 833.3:1, iar luminozitatea minima este de 0.42 cd/m2.

Temperatura culorilor este de 6,823K iar valoarea gamma de 1.86.

Timpul de raspuns si input lag

Fara overdrive, Benq Zowie XL2411P are un timp de raspuns de 28.2 ms inregistrand cea mai mare valoare dintre toate monitoarele prezentate. Cu overdrive-ul activat, monitorul reuseste sa scoata 4.1 ms. Din pacate, cu overdrive monitorul inregistreaza valori mari de overshoot 28% si undershoot 6%, ceea ce recomanda folosirea lui fara overdrive, unde valorile sunt excelente de 2% respectiv 1%.

Input lag-ul monitorului este excelent, inregistrand 9.5 ms.

Constructie

Monitorul dispune de toate reglajele fizice pe care un monitor le poate avea, oferind un plus de confort utilizatorului in functie de pozitia acestuia la birou.

Constructia monitorului este destul de solida, intreg monitorul fiind realizat dintr-un plastic mat, iar baza monitorului are un fel de suport pe care se poate pune telefonul sau orice altceva de dimensiuni apropiate.

Monitorul nu poate atinge 144Hz prin HDMI, acesta trebuie conectat prin cablul Display Port.

Benq Zowie XL2411P are si o mufa Jack pentru casti, care este amplasata pe partea stanga a monitorului.

ASUS Gaming VG248QE, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: Boxe

Culorile reproduse de Asus VG248QE sunt foarte bune pentru un monitor TN, doar LG-urile din aceasta gama de pret avand o reproducere superioara a culorilor. Chiar si asa, culorile trebuie reglate deoarece acestea sunt destul de sterse la setarile cu care vine monitorul.

Contrastul real inregistrat de Asus VG248QE este de 972.5:1, iar culorile reproduse sunt  destul de calde la 7,443 K, fara calibrare. Valoarea gama este de 2.09 si se apropie cel mai mult de cea ideala dintre toate monitoarele de gaming prezentate.

Din pacate, monitorul foloseste PWM si nu curent direct, ceea ce poate duce la obosirea ochilor daca este utilizat in sesiuni lungi de gaming.

Timp de raspuns si input lag

Cu overdrive inactiv, monitorul are un timp de raspuns gri deschis-gri inchis-gri deschis de 13.8 ms, coborand pana la 6.5 ms cu overdrive-ul activat.

Input lag-ul monitorului este de 23 ms conform tomshardware, valoare acceptabila pentru gaming.

Constructie

Daca deti ochelari speciali, monitorul poate fi folosit si 3D, acesta suportand Nvidia 3D Vision. Si, ca sa fie sigur ca nu uiti acest aspect, Asus a imprimat pe baza standului un mare logo 3D Vision.

Monitorul poate fi inclinat, rotit si suporta reglarea inaltimii. Pe langa suportul cu care vine monitorul, acesta se mai poate monta pe perete sau pe suport VESA.

Rama moniotorului, baza acestuia precum si spatele sunt lucioase (glossy), ceea ce inseamna ca poate aduna foarte repede amprente si praf, se zgarie usor si poate reflecta lumina.

Monitorul nu poate atinge cei 144Hz prin portul HDMI. Pentru a ajunge la rata de refresh maxima, conecteaza monitorul la sistemul PC prin DisplayPort sau DVI. Cablul DisplayPort nu vine inclus in pachet, trebuie achizitionat separat.

Asus VG248QE vine si cu doua difuzoare stereo de 2W incorporate, care, insa, nu sunt de cea mai buna calitate.

Suporta cable management printr-un suport rosu aflat in spatale piciorului monitorului.

Aparut in 2013, Asus VG248QE este un monitor destul de vechi pe piata, este rapid, are culori foarte pune pentru un panou TN. Chiar daca foloseste tehnologii invechite precum PWM, VG248QE este un monitor care a trecut testul timpului si care este inca apreciat de utilizatori.

Lenovo Gaming Legion Y25f-10, 144Hz

Display: 24.5″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: FreeSync

Y25f-10 este unul dintre monitoarele cu care Lenovo livreaza sistemele lor de gaming, denumite Legion.

Lansat anul trecut, Lenovo Legion Y24f-10 se distinge de restul monitoarelor de gaming din gama de buget prin functia HDR cu care vine. Nu e chiar un motiv de jubilat, deoarece nu reproduce HDR real cunoscut in lumea monitoarelor ca HDR10, ci ajusteaza luminozitatea si contrastul pentru a crea un efect similar.

In jocuri, aceasta functie poate influenta vizibilitatea detaliilor in zone foarte deschise sau foarte inchise. HDR-ul poate fi activat sau dezactivat, dupa preferinte.

Lasand la o parte HDR-ul, Legion Y25f-10 poate reproduce contrast si culori destul de bune pentru un panou TN.

Tehnologia FreeSync prezenta in acest monitor aduce un plus gamerilor cu placi video AMD.

Constructia monitorului este de calitate, aspectul este placut, plasticul nu este lucios, iar rama subtire de doar 2 mm avantajeaza folosirea lui intr-un sistem cu mai multe monitoare.

Monitorul suporta orice fel de reglaj, fie ca vorbim de inaltime, rotire sau inclinare.

Singura problema intalnita la acest monitor este ca anumite modele fac frame skipping la rata de refresh de 144Hz. Nu stim inca daca e o problema de firmware sau acele monitoare erau defecte. La 120Hz nu s-au inregistrat probleme. Pentru a testa monitorul de frame skipping la 144Hz, folositi acest link si faceti o poza cu telefonul.

Daca monitorul functioneaza la parametri optimi la 144Hz, poza facuta trebuie sa arate ca in imaginea de mai jos.

frame skipping monitor

Daca in poza apar doar una sau doua patratele, nu ati facut poza corect. Daca intre patratelele albe apar casute complet negre, atunci monitorul face frame skipping.

Monitor de gaming DELL Gaming S2419HGF, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160 | Dotari suplimentare: FreeSync

Dell ne-a obisnuit prin calitatea monitoarelor, in special cand vine vorba de reproducerea culorilor si calibrare buna din fabrica. Desigur, acestea erau valabile pentru monitoarele cu panou IPS.

Anul acesta DELL a decis sa intre pe piata monitoarelor rapide de gaming cu preturi competitive.
Primul lucru pe care trebuie sa il mentionam despre Dell Gaming S2419HGF este ca se inscrie in categoria monitoarelor de buget pentru jocuri.

Desi monitorul detine in specificatii 144Hz, rata reala de refresh a monitorului este de 120Hz. Cei 144Hz sunt atinsi prin overcloking la monitor. Nu va speriati, nu este singurul monitor din aceasta gama de preturi care sa specifice 144Hz, cand de fapt acestia sunt atinsi prin overcloking. Alte exemple ar mai fi monitoarele de la Lenovo si HP.

Dell a implementat foarte bine schimbarea frecventei monintorului, care poate fi schimbata din meniul acestuia. Windows-ul detecteaza schimbarea, asa ca nu este nevoie sa umblati prin setarile sistemului de operare.

Monitorul foloseste panou TN, iar Dell nu a facut prea multe pentru imbunatatirea culorilor sau a unghiului de vizibilitate.

Dell Gaming S2419HGF vine setat pe timp de raspuns de 4 ms si poate fi coborat la 1 ms GTG atunci cand este accesat modul de gaming “Super Fast”. Din pacate, aceasta setare introduce efecte de ghosting obiectelor care se misca foarte rapid.

Ne place faptul ca gasim o multitudine de porturi la un monitor de buget. Acesta dispune de doua porturi HDMI 1.4, un Display Port, 3 porturi USB 3.0, doua porturi Jack, dintre care unul pentru iesire si altul pentru conectarea castilor.

Constructia este buna, suportul monitorului stabil, iar reglarea pe inaltime pana la 130mm, inclinarea si rotirea acestuia permit orice ajustare in functie de preferintele utilizatorului.

Monitor Acer Gaming KG251QF, 144Hz

Display: 24.5″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160| Dotari suplimentare: FreeSync, Boxe

Acer Gaming KG251QF dispune de DisplayPort ceea ce e un plus, port care lipseste pe alte monitoare mai scumpe. Celelate porturi sunt un HDMI si un DVI.

Monitorul suporta tehnologia AMD FreeSync, ceea ce constituie un avantaj pentru cei care detin placi video AMD. Alte tehnologii implementate in monitor sunt Blue Light Filter, Flicker-free si HDCP.

Culorile sunt acceptabile pentru un panou TN, chiar mai bune decat la alte modele mai scumpe.

Chiar si unghiul de vizibilitate e acceptabil daca e sa comparam cu alte monitoare TN.

Ca design, monitorul arata foarte bine, ramele sunt foarte mici, plasticul este mat, iar piciorul are o nuanta placuta de rosu.

Monitorul poate fi inclinat cu pana la 15 grade, insa nu permite ajustarea pe inaltime. Nu inteleg de ce Acer a ales sa includa boxe in acest monitor de gaming. Este irelevant pentru un gamer daca monitorul are boxe sau nu, pentru ca toti folosesc casti. Costurile cu boxele ar fi putut fi redirectionate catre un suport care sa permita ajustarea pe inaltime a monitorului. Oricum, monitorul suporta montare pe perete sau suport VESA, iar daca doresti ajustarea pe inaltime sau rotirea acestuia, poti achizitiona un suport ca acesta (link).

Acer Gaming KG251QF este cel mai ieftin monitor de gaming la 144Hz, disponibil data data scrierii articolului.

Nu are toate acele specificatii “fancy” de gaming intalnite la alte monitoare, precum propria tinta pentru jocuri FPS sau Black Equalizer, insa e un monitor rapid cu panou nou care isi face treaba in gaming la un pret corect.

Monitor Gaming Acer GN246HLBbid, 144Hz

Display: 24″ | Rezolutie: 1920×1080 | Aspect imagine: 16:9 | Rata de refresh: 144Hz | Tip Panou: TN | Timp de raspuns: 1ms | Unghi vizualizare: 170/160|

Monitorul Acer este cel mai ieftin monitor de gaming de 144Hz de pe piata.

Culori

Contrastul maxim inregistrat este de 943:1, destul de decent pentru un panou TN, valoare fiind trasa in jos de luminozitatea minima,care ca si in in cazul monitorului AOC G2460PF, este destul de ridicata.

Uniformitatea luminozitatii de 78% este sub valorile inregistrate de celelate monitoare.

Temperatura culorilor de 7,412 K este apropiata de valoarea inregistrata de Asus VG248QE, iar valoarea gamma este de 2.61.

Acer GN246HLBbid acopera 95% din spatiul de culoare sRGB .

Timp de raspuns si input lag

Monitorul vine cu functia Overdrive activata, fara a oferi posibilitatea utilizatorului de a alege nivelul acestuia. Astfel, monitorul scoate un timp de raspuns foarte bun, de doar 2.9 ms. Avand un timp de raspuns atat de bun, semn ca Acer a implementat un nivel agresiv de Overdrive, avem artefacte si inverse ghosting la obiectele rapide aflate in miscare.

Valoarea de input lag este excelenta, monitorul inregistrand doar 10.2 ms la 144Hz si 7.4 ms la 60Hz.

Constructie

Aspectul monitorului este unul simplu, fara a iesi cu ceva in evidenta, iar standul acestuia nu este ajustabil pe inaltime. Inclinarea spre fata a monitorului este de doar 5 grade, iar pe spate de 15 grade.

Meniul monitorului este format din simboluri si nu este clar care ce face. Astfel, trebuie ori sa intri in fiecare optiune sa vezi ce setari iti ofera, ori sa consulti manualul monitorului pana te obisnuiesti cu meniul. O simpla schimbare a luminozitatii necesita 6 pasi prin meniu, iar schimbarea canalelor de culoare 12 pasi.

In meniu gasim 4 moduri presetate: Eco, Standard, Graphics si Movie, singura diferenta intre ele fiind setarile de contrast si luminozitate. Aceste moduri sunt fixe si nu pot fie modificate de utilizator, doar “user mode” putand fi modificat.

Monitorul este 3D, functie care poate fi folosita impreuna cu ochelari speciali 3D.

Din pacate, la fel ca Asus VG24Q-E, monitorul Acer nu este flicker free.

Ecranul monitorului este mat, avand un strat anti-reflexiv, ramele acestuia precum si standul lui sunt lucioase.

Monitorul poate fi conectat la PC prin HDMI, VGA sau DVI-D, insa numai ultimul suporta rata de refresh de 144Hz. Cablurile care vin in pachetul monitorului sunt cele VGA si DVI-D.

GN246HLBbid nu suporta FreeSync sau G-sync pentru placile video AMD sau Nvidia.

Acer GN246HLBbid nu are boxe incorporate, dar vine cu mufa pentru conectarea castilor la monitor.

Acer GN246HLBbid este un monitor care nu exceleaza la contrast, culori, gamma, are un meniu greoi, Overdrive-ul nu poate fi modificat iar standul nu suporta ajustare pe inaltime. Timpul de raspuns al acestuia, precum si input lag-ul sunt excelente, insa cu prezenta artefactelor. Pentru aproximativ 100 RON in plus, se gasesc pe piata monitoare de gaming mai bune.