Tastaturile mecanice au crescut foarte mult in popularitate de-a lungul ultimilor ani, devenind preferate in detrimentul tastaturilor clasice, atat pentru gaming cat si pentru utilizare office.

Cu atat de multe variante de tastaturi aflate pe piata, poate deveni greu si confuz ce tastatura mecanica sa alegem si ce ni se potriveste mai bine. Avem tastaturi normale, tastaturi mecanice si avem si tastaturi semi-mecanice. Avem tastaturi mecanice care sunt impartite in categorii in functie de switch. Avem tastaturi multimedia, tastaturi RGB si sa nu mai vorbim ca preturile sunt intre 150 si aproape 1000 RON.

Cu atatea optiuni pe piata, noi vom propune un ghid in achizitionarea tastaturilor mecanice, precum si recomandari in functie de buget.

Diferenta dintre o tastatura mecanica si o tastatura normala.

Tastaturile normale folosesc mai multe membrane din cauciuc pentru fiecare tasta, care fac legatura intre taste si circuitul din tastatura care inregistreaza comanda (tasta pe care ati apasat). Aceste tastaturi sunt cele mai des intalnite din cauza pretului mic la care se gasesc pe piata. Tastaturile normale sunt in general, mai silentioase si mai usoare datorita plasticului folosit.

Tastaturile mecanice nu folosesc acea membrana din cauciuc, sistemul utilizat fiind unul mai elaborat.  Tastele sunt independente una de cealata, iar switch-urile pot fi inlocuite, existand compatibilitate intre diferiti producatori.  

Pe langa sistemul mecanic care inlocuieste pe cel bazat pe membrana cauciucata, una dintre principalele diferente care separa o tastatura mecanica de una normala este punctul de activare sau inregistrare a comenzii. Daca la o tastatura normala trebuie apasata tasta pana la capat pentru a inregistra comanda si lasata sa revina in pozitia initiala pentru a putea inregistra o noua comanda, nu este si cazul tastaturilor mecanice. La acestea din urma, comanda se inregistreaza la o apasare pana la jumatate a tastei. Totodata, tasta nu trebuie sa revina in pozitia initiala pentru a o apasa din nou ca sa inregistreze o noua comanda, ca in cazul tastaturilor bazate pe membrana, ci poate inregistra comanda chiar daca nu a ajuns in pozitia initiala. Asa ca, daca va hotarati sa treceti la o tastatura mecanica, tastarea va fi mai rapida decat in cazul tastaturii clasice.

Cum spuneam, tastatura mecanica are un punct la care inregistreaza comanda, fara tasta sa fie apasata pana la capat. Acel punct, insa, difera in functie de switch-ul care e utilizat si mai departe, va vom prezenta switch-urile prezente in tastaturile mecanice cu avantajele si dezavantajele lor.

 

Avantajele tastaturilor mecanice

  • Ofera o experienta mult mai placuta in folosirea tastaturii, apreciata in general de cei care tasteaza peste 2000 de cuvinte pe zi sau de gameri.
  • Viteza de tastare este superioara tastaturilor normale bazate pe membrana, pentru ca tasta nu trebuie apasata pana la capat pentru a inregistra comanda si nici nu trebuie eliberata de tot pentru a mai putea tasta odata.
  • Tastaturile mecanice au o durata mult mai mare de viata. Totodata, acestea permit inlocuirea switch-urilor sau tastelor dupa bunul plac.

Tastatura de gaming vs tastatura office

Tastaturile mecanice sunt impartite in mai multe categorii, in functie de switch-ul folosit. Tastaturile de gaming au switch-uri liniare, fara click si necesita o forta de apasare mai mare. Tastaturile office sunt tactile si ofera feedback cand punctul de declansare a fost atins precum si clickul specific tastaturilor mecanice. Exista anumite tastaturi care sunt recomandate atat pentru gaming cat si pentru office, switch-urile folosite fiind tactile dar fara click.

Ce este un switch la o tastatura mecanica?

 

Switch-ul reprezinta angrenajul de sub tasta care intra in contact cu partea electrica care inregistreaza comanda atunci cand o tasta a fost apasata.

Cele mai bune switch-uri prezente in tastaturile mecanice sunt produse de o companie germana numita Cherry.

Cherry a detinut licenta pentru switch-urile tastaturilor mecanice. Cum aceasta a expirat, pe piata au inceput sa apara imitatii mai ieftine. Astfel, au aparut pe piata switch-uri produse de Razer, Gateron, Kailh, Oetomu etc. insa nu sunt la fel de calitative cele ale producatorului german.

Un alt producator de switch-uri pentru tastaturi mecanice este Topre. Aceasta firma produce un hibrid intre switch-urile mecanice si cele clasice, imbinand elemente din ambele tehnologii.

Switch-urile Cherry sunt de mai multe feluri, existand diferente importante intre ele.

 

Tastatura mecanica iluminata. Care este diferenta intre LED si RGB

Daca o tastatura mecanica are iluminare LED, aceasta va lumina intr-o singura culoare, in functie de LED-ul folosit. Se pot controla luminozitatea si efecte insa culoarea ramane aceeasi. Spre diferenta de LED, iluminarea RGB permite schimbarea tastelor in orice culori dorite.

Tastatura mecanica liniara vs tastatura mecanica tactila si punctul de declansare

Pentru ca vom folosi des acesti termeni atunci cand vorbim de switch-uri si tastaturi mecanice, este important de stiut ce reprezinta fiecare.

La tastaturile mecanice, punctul de declansare se afla cam la jumatatea distantei pana la cursa maxima de apasare, spre diferenta de tastaturile clasice unde tasta trebuie apasata pana la capat.

Switch-ul liniar se manifesta la fel din momentul apasarii tastei pana cand aceasta este eliberata. Nu are feedback tactil sau zgomot atunci cand este atins puntul de declansare.

La switch-ul tactil se simte cand tasta a ajuns in punctul de declansare, anuntand prin feedback ca apasarea tastei a fost inregistrata.

Click-ul este sunetul produs de anumite switch-uri mecanice.

 

Tipuri de switch-uri intalnite in tastaturile mecanice

 

Cherry MX Blue

Mx Blue este cel mai intalnit switch la tastaturile mecanice si produc acel sunet specific tastaturilor mecanice.

Acest tip de switch este recomandat celor care tasteaza multe cuvinte la tastatura, datorita feddback-ului tactil pe care il ofera. Tastaturile mecanice care folosesc switch-uri MX Blue sunt cele mai zgomotoase, comanda este inregistrata la apasarea tastaturii pana la jumatate, moment in care se aude un click.

Cherry MX Red

Considerate ca fiind cele mai bune la tastaturile mecanice pentru gaming, MX Red nu ofera experienta tactila a celor MX Blue, apasarea este lineara, sunt mai putin zgomotoase si mai rapide. La apasarea tastei, aceasta merge pana la capat, neexistand acel click la jumatate ca la switch-urile precedente.

Cherry MX Brown

Aceste switch-uri sunt un hibrid intre cele doua variante prezentate mai sus. MX Brown sunt la fel de line ca switch-urile MX Red, ofera un feedback tactil ca la MX Blue, insa nu la fel de pronuntat. La fel ca MX Red, acestea sunt intalnite in tastaturile de gaming, dar ofera o experienta placuta si in utilizare office.

Acestea sunt principalele switch-uri prezente in tastaturile mecanice. Restul switch-urilor intalnite in alte tastaturi sunt copii sau mici variatiuni ale acestor 3 modele, indiferent ca sunt produse de Cherry sau de alta companie.

Cherry MX Green

Acest tip de switch este intalnit doar la tastaturile mecanice produse de Cooler Master. Acesta pastreaza aceleasi caracteristici cu MX Blue, doar ca necesita o forta mai mare de apasare.

Cherry MX Clear

Este la fel cu MX Brown, insa necesita o apasare putin mai mare fata de MX Brown.

Cherry MX Black

MX Black are aceleasi caracteristici ca MX Red, doar ca aparea tastei necesita o forta mai mare.

Cherry MX Speed (Silver)

Create special pentru tastaturile mecanice destinate jocurilor, acestea sunt liniare precum MX Red, necesitand aceeasi forta de apasare. Ce le diferentiaza de MX Red, este punctul de declansare care se afla la doar 1.2 mm fata de 2 mm.

SteelSeries QX2 Switch

Acest tip de switch-uri sunt intalnite in unele tastaturi mecanice Steelseries, necesita o distanta parcursa de 2mm pana la declansare si o distanta totala de 4mm. Sunt liniare precum MX Red si sunt cele mai silentioase de pe piata. Acestea sunt produse de firma Kailh.

Razer Green

Switch-urile Razer sunt produse de firmele Kailh si Greetech.

Swirch-urile Razer Green sunt zgomotoase si tactile, similare switchuri-lor Cherry MX Blue. Acestea trebuie sa parcurga 1.9 mm pana la inregistrarea comenzii, iar cursa maxima pana la limita de jos este de 4.0 mm. Diferenta intre Razer Green si Cherry MX Blue consta in faptul ca switch-urile Razer sunt ceva mai rapide decat cele de la Cherry, pastrandu-si feedbackul tactil. 

Razer Orange

Ofera feedback tactil si sunt silentioase, similare Cherry MX Brown. Cursa pana la punctul de activare este de 1.9 mm, iar cursa pana la limita de jos este de 4.0 mm.

Razer Yellow

Acestea sunt liniare si silentioase, similiare switch-urilor Cherry MX Speed (Silver). Sunt cele mai rapide din linia Razer, drumul parcurs pana la inregistrearea comenzii fiind de doar 1.2 mm si 3.2 mm pana la limita.

Logitech Romer-G sunt create in parteneriat cu Omron

Vin in trei variante denumite Romera-G Tactile, Romera-G Linear si GX Blue.

Kailh

Este o companie din China care produce switch-uri de peste 25 ani. Kailh produce switch-uri cu aceleasi specificatii ca Cherry, acestea fiind practic copii ale producatorului german, iar calitatea lor se apropie foarte mult de original.

Outemu

Este o companie din Taiwan care produce modele de switch-uri copiate dupa Cherry, in variantele Blue, Red, Brown si Black. Le intalnim in general la tastaturile mecanice ieftine produse de firme ca Redragon sau Marvo.

Prezentare switch-uri pentru tastaturi mecanice

Forta de apasare reprzinta puterea minima cu care trebuie apasata tasta. - Distanta pana la declansare reprezinta cat de mult trebuie apasata tasta pana la inregistrarea comenzii. - Distanta totala parcursa reprezinta cursa maxima pe care o poate face tasta pana la capat. - Stilul prezinta tipurile diferite de feedback ale switch-urilor. - "Recomandat pentru" specifica pentru ce e recomandat acel tip de switch, utilizarea in acel scop neffind stricta. -

Switchforta de apasaredistanta pana la declansaredistanta totala parcursastilrecomandat pentru
MX Blue60cN2.2mm4.0mmTactil cu clickoffice
MX Red45cN2.0mm4.0mmLiniar fara clickgaming
MX Brown55cN2.0mm4.0mmTactil fara clickgaming/office
MX Black60cN2.0mm4.0mmLiniar fara clickgaming/office
MX Spped Silver45cN1.23.4mmLiniar fara clickgaming
Razer Green50cN1.94.0mmTactil cu clickoffice
Razer Orange45cN1.94.0mmTactil silentiosgaming/office
Razer Yellow45cN1.23.5mmLiniar silentiosgaming
GX Blue60cN1.94.0mmTactil cu clickoffice
Outemu Blue60cN2.7mm4.0mmTactil cu clickoffice
Outemu Red45cN2.0mm4.0mmLiniar fara clickgaming
Outemu Brown45cN2.0mm4.0mmTactil fara clickgaming/office
Outemu Purpule55cN2.0mm4.0mmTactil fara clickgaming/office
SteelSeries QX245cN2.0mm4.0mmTactil fara clickgaming/office

Tastaturi mecanice recomandate in functie de buget

Corsair K95 RGB Platinum

Daca esti in cautarea celei mai bune tastaturi mecanice de pe piata, putem afirma fara ezitare ca aceasta este Corsair K95 RGB Platinum.

Corsair ofera in aceasta tastatura mecanica tot ce ai putea vrodata sa ai nevoie de la o tastatura. Este o tastatura completa si inovativa de la care rivalii se pot insipra si invata.

Switch-urile Cherry MX Brown prezente recomanda aceasta tastatura atat pentru gaming, cat si pentru utilizare office.

Constructia tastaturii este fara repros, fiind conceputa dintr-un aliaj de aluminiu.

Suportul pentru incheietura are 2 parti care pot fi folosite, o parte avand inserate striatii, pe cand cealalta parte este neteda.

Corsair a implementat o rotita scroll metalica pentru controlul sunetului, langa care se afla butonul prin care sunetul poate fi oprit. Sub acestea se afla cele 4 butoane multimedia.

Tastatura mecanica are 6 taste macro asezate inteligent pe o singura coloana pentru comenzi rapide si memorie interna, care poate inregistra 3 profiluri diferite. Tastele macro si tasta space au o textura diferita de celelate, fiind concepute cu striatii antialunecare.

Soft-ul oferit de Corsair permite control total asupra iluminarii RGB a tastaturii, aceasta putand fi schimbata de la culare solida la iluminare prin efecte. Fiecare tasta poate fi personalizata cu propria culoare.

Corsair Link poate sincroniza iluminarea tastaturii mecanice cu mouse-ul sau alte dispozitive Corsair din sistemul vostru care au iluminare.

Tastatura are un port USB 2.0 la care se pot conecta castile sau mouse-ul. Corsair a implementat niste canale in X sub tastatura, care permit trecerea firelor pe acolo fara ca acestea sa stea deasupra tastaturii.

Razer BlackWidow Chroma V2

Razer Blackwidow Chroma V2 vine in mai multe variante, cu toate cele 3 switch-uri brand-uite Razer, pe care le-am prezentant mai sus. In functie de preferinte, puteti alege tastatura mecanica cu switch-ul preferat, insa noi vom vorbi despre varianta cu switch-uri Razer Orange pentru cei ce is doresc o tastatura de gaming / office.

Pentru feedback tactil cu click puteti opta pentru Razer Blackwidow Chroma V2 cu switch Razer Green (aici in magazin), care sunt similiare cu Cherry MX Blue.

Cu siguranta una dintre cele mai bune tastaturi mecanice de pe piata, Blackwidow Chrova V2 este flagship-ul tastaturilor Razer. Avand switch-uri Razer Orange, aceasta tastatura mecanica ofera experienta tactila a unei tastaturi mecanice cu rapiditatea necesara unei tastaturi de gaming, punctul de declansare fiind la 1.9mm.

Lansata in anul 2017, Razer Blackwidow Chroma V2 este un upgrade al versiunii anterioare, care era una dintre cele mai vandute tastaturi de gaming de la Razer. Fata de modelul precedent, Razer a modificat forma tastelor si ofera noua versiune cu 3 switch-uri diferite.

Tastatura include un palm rest moale detasabil care se conecteaza prin magnet, fiind cel mai bun model implementat la o tastatura pana in momentul de fata.

Cele 5 taste macro programabile in partea stanga sunt destinate inregistrarii comenzilor rapide pentru jocuri.

In partea drepta a tastaturii avem un port USB si o mufa jack de 3.5 mm.

Constructia tastaturii este foarte solida, insa aceasta nu are insertii metalice precum Corsair K95.

O varianta mai ieftina a aceeasi tastaturi este Razer Blackwidow Tournament Edition V2. Aceasta este dedicata in special gamerilor care doresc spatiu mai mare pe birou pentru mouse, Razer renuntand la tastele numerice din partea dreapta dar si la butoanele macro dedicate. In rest, aceasta pastreaza caracteristicile fratelui mai mare.

HyperX Alloy Elite

Seria Alloy de la HyperX este compusa din 4 modele: Elite RGB, Elite, FPS si PRO, enumerate in ordinea preturilor.

Seria Elite RGB se diferentiaza de seria Elite prin iluminare RGB, seria Elite avand iluminare prin LED rosu.

Urmatoarea serie, FPS, se diferentiaza de celelalte prin absenta palm rest-ului si a butoanelor media dedicate, acestea din urma fiind prezente pe unele taste F.

Pro, ultima serie HyperX Alloy, mentine caracteristicile seriei FPS, insa pierde butoanele numerice din partea dreapta. Gandita special pentru gaming, aceasta varianta ocupa mai putin spatiu pe birou, avantajand jucatorii care folosesc mouse pad-uri mari.

Nu vom vorbi de modelul Hyper  Elite RGB, deoarece pretul este foarte apropiat de Corsair K95 Platinum sau Razer Blackwidow Chroma V2. Desi HyperX Alloy este o tastatura careia nu avem ce reprosuri sa ii aducem, mici diferente precum palm rest-ul mai bun sau prezenta tastelor macro dedicate pot inclina usor balanta in favoarea celorlalte doua.

In concluzie, ajungem la HyperX Alloy Elite cu switch-uri Cherry MX Red, switch-urile preferate ale gamerilor. Situata in jur la 600 RON si cu aproximativ 200 RON mai ieftina decat varianta Alloy Elite RGB, este exact acceasi tastatura, doar ca aceasta sacrifica iluminarea RGB, folosind iluminare LED rosie. Un moft care poate fi scarificat pentru o asa diferenta.

Constuctia pe sasiu din otel este foarte solida, poate usor mai buna decat la K95 Platinum, avand in vedere ca atrage mai putin praf si este mai usor de curatat.

Are un port USB la care se poate conecta orice periferica ca mouse-ul castile sau telefon. Inca 6 taste sunt incluse in pachet, denumite de HyperX taste FPS, acestea fiind de culoare gri.

Tastele media sunt si ele prezente, pe langa o rotita de control al sunetului. In partea stanga sunt dispuse 3 butoane pentru pentru configurarea tastaturii, pentru controlul luminozitatii, selectarea modurilor sau intrarea in modul de gaming. Tastatura are memorie on board care poate memora pana la 3 profiluri diferite.

HyperX Alloy Elite are palm rest detasabil, ceea ce nu vom intalni la celelate doua modele din seria Alloy pe care le vom prezenta.

HyperX Alloy FPS

Cum am specificat anterior, aceasta tastatura are aceeasi constructie precum varful de gama, insa pierde palm rest-ul, butoanele media dedicate si are doar iluminare LED rosie.

In schimb, cablul tastaturii este detasabil, ceea ce inseamna ca poate fi inlocuit si asigura o portabilitate mai mare. Hyper X include in pachet si o husa in care poate fi transportata tastatura.

Pe langa cheita care asigura scoaterea usoara a tastelor, opt taste rosii sunt disponibile in pachet, patru dintre ele fiind pentru WASD, celelate pentru primele patru numere.

Hyper X Alloy FPS are si un mod de gaming care poate fi activat prin apasarea taste F12, care dezactiveaza tasta Windows.

Iluminarea tastaturii se face prin LED-uri rosii si asigura 6 moduri de iluminare pe 5 nivele de intensitate.

Tastatura are un port USB care poate fi folosit doar pentru incarcarea dispozitivelor mobile.

Desi vine in diferite modele in functie de tipul de switch folosit, noi recomandam modelul de tastatura mecanica de la Hyper X Alloy FPS cu switch-uri Cherry Mx Red.

Daca esti in cautarea unei tastaturi mecanice premium, cu constructie metalica si switch-uri Cherry MX, cu iluminare simpla LED si fara tasta macro, o tastatura minimalista care poate fi trapsortata usor, atunci Hyper X Alloy FPS este cea mai buna alegere.

HyperX Alloy Pro este aceeasi tastatura cu cea prezentata anterior, fara tastele numerice din partea dreapta.

Cooler Master Masterkeys Pro M

Pro M de la Cooler Master este o tastatura mecanica cu switch-uri Cherry Brown, cu un design compact care ocupa putin spatiu pe birou.

Tastatura nu are nevoie de un program special sa fie controlata, totul facandu-se onboard cu ajutorul procesorului integrat ARM Cortex M0 32-bit. Diferitele functii ale tastaturi, precum profilele, iluminarea Led etc. sunt controlate prin anumite combinatii de taste.

Cooler Master a ales Led-uri albe pentru tastatura care, in combinatie cu placa din interior de culoare alba, provoaca niste efecte de lumina puternica si clara.

O tastatura mecanica compacta, foarte bine construita, care imbina toate caracteristicile pozitive ale unei tastaturi mecanice de calitate, la un pret corect.

Redragon Yama Black

Tastatura de la Redragon are toate elementele posibile pe care le poti dori la o tastatura mecanica, exceptand switch-urile. Yama nu are switch-uri Cherry MX, ci Oetomu Purple. Nu este un deal-braker, tastaturi mecanice de la firme mai cunoscute ofera mai putin decat Redragon Yama, pentru mai multi bani.

Iluminarea este multi-LED, cu pana la 7 culori disponibile pentru fiecare tasta.

Redragon Yama are si palm rest, acesta fiind detasabil. Daca vrem sa-i gasim un punct negativ acestei tastaturi, ne-ar fi placut sa vedem un palm rest dintr-un material moale ca la Blackwidow Chroma V2. De asemenea, programul oferit de Redragon nu este la fel de performant precum cel de la Corsair.

Tastatura dispune de nu mai putin de 12 butoane programabile macro. Destul de multe, insa am prefera doar 6 si sa fie amplasate precum la Corsair K95 RGB Platinum. Tastele multimedia nu puteau lipsi, iar rotita metalica de control al sunetului aduce mult cu Corsair K95 RGB Platinum.

Redragon Yama Black dispune de toate functiile intalnite la tastaturile de gaming, precum blocarea tastei Windows sau anti-ghosting.

Tastatura este construita foarte solid si este din aluminiu, un pachet complet oferit de un producator mai putin cunoscut, la un pret foarte bun.

Redragon Vara

Redragon Vara este construita ca un tanc, este rezistenta la apa si vine cu switch-uri Outemu Blue, copii fidele ale lui Cherry MX Blue si ofera senzatia clasica de tastatura mecanica. Acestea sunt recomandate in special pentru cei care tasteaza multe cuvinte pe zi, dar isi face treaba si in gaming, mai ales daca trecerea se face de la o tastatura clasica cu membrana.

Redragon Vara vine in 2 modele, singura diferenta intre ele fiind ca una are iluminare RGB denumita 551RGB si una are iluminare normala de culoare rosie, denumit 551B (aici in magazin). Aceasta din urma are si un pret mai mic.

Nu avem nevoie de instalarea unui program pentru tastatura, controlul acesteia facandu-se prin combinatii de taste.

Tastatura este 100% anti-ghosting, astfel incat apasarea simultana a mai multor taste nu creeaza conflict, toate comenziile fiind inregistrate.

Redragon Vara dispune si de optiunea de blocare a tastei Windows in jocuri, pentru a evita apasarea accidentala a acesteia.

Redragon Vara este cea mai buna tastatura mecanica pentru buget, pretul fiind destul de mic pentru ceea ce ofera aceasta.

Indiferent de tastatura mecanica pe care o alegeti, trecerea de la tastatura clasica reprezinta un pas urias. Topul nostru a prezentat cele mai bune tastaturi mecanice in functie de pretul de comercializare.