Ai uitat ce placa video e in calculatorul tau? Stai linistit, nu esti singurul. Este necesar de stiut modelul placii video in caz ca vrei sa sti daca poate rula un anumit joc, daca vrei sa faci update la driver sau daca ai nevoie de o placa video nou pentru a tine pasul cu ultimul procesor cumparat.

Din fericire, chiar daca ai pierdut cutia placii video, exista cateva metode simple de a afla numele si specificatiile acesteia.

In caz ca nu mai tii minte ce placa video ai in calculator,  voi prezenta 2 moduri prin care poti afla ce placa video ai in pc-ul tau.

 

Metoda 1. Utiliziarea dxdiag.exe pentru aflarea ce placa video se afla in sistem

Cea mai simpla si rapida metoda de a afla modelul placii video este de a apasa tasta windows urmata de tasta R in acelasi timp, ca in poza de mai jos.

 

In noua fereastra deschisa se tasteaza dxdiag dupa care se apasa tasta enter.

 

Se va deschide o noua fereastra numita DirectX Diagnostic Tool. Aici avem pe bara de sus patru taburi: System, Display, Sound si Input. Apasam pe Display si va aparea toate informatiile legate de placa video din calculator.

 

Metoda 2. Instalarea programului Gpu-z.

Gpu-z este un program dedicat placilor video, oferind informatii complete despre placa video din calculator.
Nu trebuie decat sa accesezi acest link, descarci si instalezi program. Odata deschis, programul iti va spune ce placa video ai in pc.