Recomandare surse performante si silentioase pentru pc
Alegerea unei surse PC poate fi dificila atunci cand dorim ca aceasta sa fie silentioasa si performanta in acelasi timp. In acest articol pctrend propune trecerea in revista a celor mai silentioase surse performante din lume.
Eficienta unei surse pc
Sursele vin cu diferite certificari in functie de gradul de eficienta. Plecand de la 80 Plus, care reprezinta o eficienta de minim 80% intr-o incarcare a sursei de 50%, se ajunge la cea mai inalta certificare 80 Plus Titanium cu o eficienta de cel putin 94% la o incarcare de 50%.
Eficienta unei surse reprezinta de fapt ce procent din curentul pe care sursa il trage din priza ajunge de fapt in componentele pc-ului.
Exista o conceptie gresita potrivit careia daca ai o sursa de 500W cu o eficienta de 80%, aceasta va putea furniza doar 400W. Nimic mai gresit. In realitate, acea sursa de 500W cu o eficienta de 80% va trage din priza 625W pentru a oferi cei 500W. Asta inseamna consum mai mare de energie care implica costuri mai mari, precum si o caldura mai mare degajata de sursa.
Racirea unei surse pc
Pe langa calitatea contructie, a condesatorilor si a eficientei sursei, un alt aspect important este modul in care sursa este racita, mai ales daca vrem o sursa silentioasa. De aceea pctrend recomanda sursele cu racire hibrida sau fanless.
Racire hibrida inseamna ca sursa are racire dubla:pasiva+aer (ventilator). Ventilatorul porneste in momentul in care sursa atinge un anumit procent din capacitatea sa maxima.
Exemplu: o sursa are o capacitate de 750W si racirea hibrida permite fuctionarea optima fara ca ventilatorul sa porneasca pana ce aceasta nu ajunge sa fie folosita la 40% din capacitate. Cum 40% din 750 inseamna 300W, ventilatorul nu va porni decat atunci cand sistemul pc va folosi mai mult de 300W. De asemenea, zgomotul facut de sursa provine de la ventilator, iar sursa va fi silentioasa pana la atingerea valorii de la care va pleca ventilatorul. Astfel, daca vrem ca sursa sa fie complet silentioasa,putem alegem o sursa astfel incat consumul maxim de care ar avea nevoie sistemul pc sa nu depaseasca 40% din puterea sursei. Acest lucru nu este neaparat indicat deoarece eficienta maxima a sursei se atinge la o incarcare acesteia de 50%. Asta inseamna un cost in plus, sursele silentioase mai puternice fiind si mai scumpe. Chiar si asa, sursele pe care le vom recomanda au ventilatoare cu RPM mic si a caror viteza creste in functie de temperatura sursei, ceea ce face ca aceste surse sa fie mai silentioase chiar si dupa pornirea ventilatorului la depasirea procentului de 40%. De retinut ca la un consum de 300W, o sursa de 500W va atinge o temperatura mai mare si, implicit, mai mult zgomot decat o sursa de 850W de exemplu. Cu cat consumul se apropie de capacitatea maxima a sursei, temperatura acesteia creste.
Recomandare surse silentioase 500W, 550W, 600W, 650W:
Sursa Seasonic Prime Fanless 80+ (link)Titanium 600W, cea mai performanta sursa silentioasa de 600W din lume
Seasonic este o firma din Taiwan, specializata in surse pc si este unul dintre liderii globali in domeniu. In momentul in care proiecteaza o gama noua de surse, Seasonic inoveaza. pctrend prezinta in acest articol 2 dintre sursele silentioase Seasonic de ultima generatie, Prime Titanium.
Seria Prime Titanium de la Seasonic este o capodopera a ingineriei in domeniu surselor PC, produsa pe platforma proprie Seasonic. Nu e de mirare ca aceasta serie a castigat premiul de “Sursa Anului 2017” la “European Hardware Award”. Prime Titanium Fanless de 600W se distinge de restul surselor din gama sa prin faptul ca nu are ventilator. Fara ventilator inseamna ca sursa este complet silentioasa.
Ca aspect, sursa arata ca si cand ar fi fost ciuruita de gloante de vreun amator de PUBG care incerca un headshot. Are nevoie de acele gauri pentru a scoate caldura, sursa fiind racita pasiv. A nu ma intelege gresit, Seasonic nu a facut deloc rabat la calitatea constructiei.
Eficienta acestei surse este ridicola, cu un ridicol in sensul bun al cuvantului. Cu certificare 80+ Titanium, cea mai inalta certificare existanta pe piata surselor PC, la 300W are o eficienta de 96%, iar la valori mai mari aceasta scade la 92%. “Scade” este un cuvant aspru pentru ca eficienta aceste surse este de invidiat.
Componentele sunt de cea mai inalta calitate, condensatori japonezi rezistenti pana la 105 grade Celsius, ca mai mult inca nu s-a inventat.
Sursa este modulara, folosesti doar cablurile de care ai nevoie pentru a nu sta cu toate matele atarnate prin calculator. Suporta 2 placi video, deci poti sta linistit si din aceasta privinta.
Principala problema din cauza careia se strica sursele o reprezinta ventilatoarele. Acestea se strica primele, urmand ca alte componente sa fie afectate din cauza temperaturii si, astfe,l sursa moare. Cu Seasonic Prime scapam de aceasta grija, si nu e doar marketing, pentru ca Seasonic ofera pentru pentru aceasta sursa nu mai putin de 12 ani de garantie. In acesti 12 ani iti schimbi restul componentelor de 3-4 ori pentru a tine pasul cu noile jocuri aparute sau cu cerintele programelor pe care le rulezi. Aceasta sursa poate vedea fara probleme aceste schimbari pentru ca nu va deveni “invechita” datorita inovatiei si tehnologiei de ultima generatie folosita de Seasonic. Noile componete consuma din ce in ce mai putina energie, iar cei 12 ani de garantie, precum si eficienta sursei, iti confera linistea ca o componenta a sistemului tau nu trebuie schimbata.
La 600W, sursa suporta fara probleme cel mai puternic procesor pentru jocuri 8700k, impreuna cu 2 placi video 1060 in SLI. Pentru a verifica cat consuma configuratia pc-ului tau, acceseaza acest link (http://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/)
Sursele Corsair RM550x si Corsair RMX650x
Prezentam aceste doua surse impreuna pentru ca performantele, constructia si componentele sunt asemanatoare. Corsair a ales pentru toate sursele pc din seria Rmx platforma de productie CWT. Multi “producatori” cunoscuti de surse pc ca EVGA, Antec, Cooler Master, Corsair sau Be quiet! nu au platforma proprie si externalizeaza productia la alte firme precum Seasonic, Super Flower, FSP, Delta, Flextronics, CWT etc.
Complet modulare si cu certificare 80Plus Gold, Corsair RMx reprezinta cea mai buna alegere pentru cei care doresc o sursa silentioasa si performanta de 550W respectiv 650W la un pret decent.
Corsair nu a facut concesii in privinta calitatii componentelor, RM550x si RMX650x avand condensatori japonezi Tier 1 marca Chemi-Con de 105°C, iar stabilitatea tensiunii este excelenta. Sursa foloseste racire hibrida, ventilatorul intrand in functiune numai dupa ce sursa e supusa stresului. Sursa de 550W atinge aproape 24.7 de decibeli tinuta la 500W timp de 20 de minute in timp ce RM650x atinge 25.5 decibeli.
RM550x si RM650x sunt surse silentioase cu un raport pret/performanta foarte bun pentru care Corsair ofera o garantie de 10 ani de zile. Destul incat sa ne convinga ca producatorul are incredere in aceste produse.
O alta sursa foarte buna in aceasta gama este EVGA Supernova 550/650 P2 care,insa, nu este disponibila in magazinele online din Romania.
Alte surse bune care merita mentionate:
- FSP Hydro G 650
- Seasonic Prime 80+ Titanium 650W
Recomandare surse silentioase 700W-750W
Pentru aceasta gama de putere recomandam 2 surse, un Corsair si un Seasonic, insa nu le vom prezenta individual.
Sursa face parte din seria RMx, iar prezentarea acesei serii am facut-o deja la RMx550 si 650.
Seasonic Prime 80+ Titanium 750W face parte din aceeasi gama ca Seasonic Prime Titanium 850W, a carei prezentare o puteti gasi mai jos.
Recomandare surse silentioase 800W-850W
Sursa Corsair RM850i, 850W
Aceasta sursa este atat de buna, incat faptul ca e slientioasa vine ca un bonus.
Ce deosebeste seria Corsair RMi de seria RMx este abilitatea primei de a schimba intre configuratii multi si single rail din soft, precum si un ventilator mai performant. In rest sunt cam aceleasi surse, totusi Corsair RM850i a inregistrat in teste cu 2 decibeli mai putin decat versiunea RMx, deci putem afirma ca sursa este mai silentioasa dar acei 2 decibeli sunt insesizabili.
Performantele sursei sunt fara repros, stabilitatea voltajului este excelenta si trece cu usurinta testul de eficienta 80Plus Gold. Garantia din partea Corsair este de 10 ani.
Sursa Seasonic Prime Titanium 850W ( SSR-850TD)
Sursa face parte din noua gama de top a producatorului Seasonic. Vorbim insa aici de alte standarde, de alte performaNte, vorbim de cea mai buna sursa pe care o poti monta pe pc-ul tau.
Seasonic promite o sursa silentioasa si are 2 moduri de racire, normala si hibrida, modul putand fi selectat prin apasarea unui buton aflat pe sursa.
Sursa poate functiona pana aproape de 50% din capacitate inainte sa porneasca ventilatorul, moment in care ventilatorul se invarte tare cateva secunde, coborand apoi la un nivel de zgomot insesizabil.
Datorita eficientei excelente a sursei, aceasta nu va dispersa multa caldura din curentul nefolosit, nefiind necesar ca ventilatorul sa se roteasca la viteze mari si, astfel, castigam in silentiozitate. La o utilizare normala a pc-ului, ventilatorul sursei nici macar nu va porni. Ventilatorul folosit in sursa utilizeaza rulment dinamic fluid si are o durata de viata de 70000 de ore in conditii de temperatura de 40°C. Asta inseamna 8 ani de zile, in conditiile in care va atinge sursa rar acea temperatura, sa nu mai vorbim ca de multe ori ventilatorul nici nu va fi nevoit sa porneasca. Avand toate acestea in vedere, Seasonic ofera pentru capodopera sa 10 ani de garantie.
Sursa este complet modulara, terminalele sunt placate cu aur, iar cablurile care insotesc sursa sunt destul de lungi si nu-ti vor crea probleme in incercarile de a realiza managementul perfect al cablurilor.
Sursele din gama Prime Titnanium sunt controlate digital; acestea nu transmit pur si simplu curent in placa de baza si in restul componentelor, lasandu-le pe acestea sa decida ce sa faca cu el, ci monitorizeaza si regularizeaza voltajul care intra si iese intre sursa si componente. Corectarea voltajului se face prin ceea ce Seasonic numeste Micro Tolerance Load Regulation (MTRL). Daca incarcarea creste, voltajul scade la conector, dar sursa compenseaza prin marirea voltajului de iesire in momentul de crestere.
Ceea ce face ca sistemul pc sa devina instabil este voltajul de care au nevoie componentele, in special, atunci cand faci overclocking. Poti sa maresti voltajul la placa video sau la procesor, insa acele mici fluctuatii de voltaj care intervin la oricare alta sursa duc la instabilitatea sistemului pentru ca acele componete supuse overcloking-ului devin sensibile la aceste mici fluctuatii. Cu Micro Tolerance Load Regulation poti face overcloking mai stabil pentru ca nu mai vorbim de 0.1 volti in plus sau in minus pe care componetele le primesc, ci valori mult mai mici care sunt regulate de sursa.
Sursa Seasonic Prime Titanium 850W are certificare 85Plus Titanium, cea mai inalta certificare pentru surse si este, cu siguranta, cea mai buna sursa de 850W existenta pe piata. Singurul dezavantaj pe care il are este pretul, insa primesti ceea ce platesti.
Seasonic Prime Titanium este sursa care le face pe toate la superlativ si nimic gresit, este cea mai stabila sursa din lume.
Alta sursa care merita mentionata este EVGA SuperNova G3, 80+ Gold 850W, insa este aproape imposibil de gasit in stocurile magazinelor online.
Surse de la 1000W+
Din pacate s-a asezat praful pe rafturile magazinelor din Romania in ceea ce priveste sursele de putere mare. Totusi,daca aveti nevoie de putere mare si norocul sa le gasiti pe undeva, pctrend recomanda urmatoarele surse:
- Sursa FSP AURUM PT – 1000FM
- Sursa Corsair HX1000
- Sursa Corsair HX1200
- Sursa Corsair AX1500i
- Sursa EVG SuperNova P2 1600W